Cobalt: Τα κυπριακά μέλη του ΔΣ και οι μέτοχοι

Σύντομο έμελλε να είναι το ταξίδι της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Cobalt η οποία το βράδυ της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου καθήλωσε το στόλο της και ανέστειλε μέχρι νεοτέρας (με ανοικτό το ενδεχόμενο του οριστικού κλεισίματος) τις δραστηριότητες της. Συγκεκριμένα η εταιρεία συστάθηκε το 2015 θέλοντας να καλύψει το κενό που δημιούργησε το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Στρατηγικός επενδυτής στο όλο εγχείρημα για την σύσταση κυπριακής αεροπορικής εταιρείας μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών από Όμιλο από το Χονγκ Κογκ ο οποίος, όπως αφηνόταν να νοηθεί, ανήκει στη FORTUNE 500 χωρίς ωστόσο να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες. Αρχικά δεν είχε ανακοινωθεί καν το όνομα της κινέζικης εταιρείας η οποία μάλιστα κατέχει σήμερα το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Cobalt.

Όπως έχει αργότερα γίνει γνωστό πρόκειται για την AVIC Joy Holdings (HK) Limited η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με τους υπόλοιπους ξένους επενδυτές φαίνεται να έχουν επενδύσει στην Cobalt περισσότερα από €100 εκατ.

Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε το προφίλ της εταιρείας από το Χονγκ Κονγκ που θέλησε να επενδύσει στην Κύπρο προέκυψαν διάφορα ονόματα και προφίλ, αλλά με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί κατά καιρούς από δηλώσεις αξιωματούχων της εταιρείας τα οποία έφεραν την εταιρεία από την Κίνα βρισκόταν ανάμεσα στις Fortune 500 καταλήξαμε στο πιο κάτω προφίλ:

AVIC Joy Holding - Σύμφωνα με πρακτορείο Bloomberg πρόκειται για εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στη λειτουργία σταθμών ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η εταιρεία λειτουργεί και διαχειρίζεται συμβάσεις διαχείρισης ενέργειας. Παρέχει επίσης υπηρεσίες χρηματοδοτικής μίσθωσης και παραχώρησης δανείων, δραστηριοποιείται στον τομέα πωλήσεων πετρελαϊκών προϊόντων και δομικών υλικών. Επιπλέον, συμμετέχει σε επιχειρήσεις ανάπτυξης γης και επενδύσεων σε ακίνητα. Η εταιρεία ήταν παλαιότερα γνωστή ως China Environmental Investment Holdings Limited και άλλαξε το όνομά της στην AVIC Joy Holdings (HK) Limited τον Νοέμβριο του 2014.

Με βάση τα όσα διέρρευσαν ο Κινέζος επενδυτής δεν επιθυμούσε να επενδύσει περισσότερα στην Cobalt ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη ρευστότητας. Μάλιστα, όπως κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ, ο Κινέζος επενδυτής επικαλέστηκε απαγόρευση της χώρας του για περαιτέρω επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ ανώτατος αξιωματούχος της Cobalt αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τη στάση των Κινέζων αρκούμενος να δηλώσει πως πρόκειται για ιδιώτη επενδυτή ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα δικά του συμφέροντα.

Τα κυπριά μέλη του ΔΣ
Γρηγόρης Διάκος: Από ιδρύσεως της Cobalt ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του ΔΣ της αεροπορικής εταιρείας. Ο Γρηγόρης Διάκος σε παλαιότερη συνέντευξη του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ σημείωνε πως «σε λίγα χρόνια σχεδιάζουμε να έχουμε στόλο 25 αεροσκαφών και 500 άτομα προσωπικό».

Δημήτρης Φελλάς: Από το 2017 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cobalt Air Ltd και της Cobalt New Age Ltd, ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας των Εργατών της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Εργάστηκε επίσης ως Οικονομικός Διευθυντής στις εταιρείες New Marathon Tours και Kennedy Hotels Ltd ενώ από το 2005 έως την αφυπηρέτηση του το 2015 ήταν Οικονομικός Διευθυντής της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Από το 2015 παρέχει υπηρεσίες ως ανεξάρτητος επαγγελματίας.

Πέτρος Σουππουρής: Σχετικά πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα CEO ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα Flight Operation Director της Cobalt. O κ. Σουππουρής εκτελούσε χρέη acting CEO, σε αντικατάσταση του Andrew Madar, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σουππουρής διατέλεσε για σειρά ετών, πιλότος στις Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ υπήρξε και πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024