Κονδύλι €2 εκατ για προώθηση του αγροτουρισμού

Το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου, το Σχέδιο Παροχής Χορηγιών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για προώθηση του αγροτουρισμού στην ύπαιθρο, το οποίο απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές διατηρητέων οικοδομών ή αρχαίων μνημείων. 
 
Με στόχο την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, θα προκηρύξει άμεσα το εν λόγω Σχέδιο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020).
 
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες της Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων ανέρχεται στα €2 εκ. Η ελάχιστη επένδυση καθορίζεται στις €120.000 και η μέγιστη στις €800.000. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανέρχεται στις €200.000.
 
Η περιοχή εφαρμογής του Σχεδίου είναι οι περιοχές της Υπαίθρου του Χάρτη Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα εξαιρουμένων των Δήμων και Κοινοτήτων που εμπίπτουν τμηματικά ή συνολικά στο όριο των Τοπικών Σχεδίων των βασικών αστικών συγκροτημάτων Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.
 
Οι επιλέξιμες χρήσεις προς χορηγία είναι:
(α) Τουριστικά καταλύματα. Αποκλείονται οι ξενοδοχειακές μονάδες οποιουδήποτε αστέρα.
(β) Εστιατόρια, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία. 
(γ) Εμπλουτιστικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη φύση, τον πολιτισμό, την παράδοση, την ψυχαγωγία κλπ. Ως παραδείγματα αναφέρονται: Εκθετήρια πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήρια Καλών Τεχνών και μουσειακοί/ εκθεσιακοί χώροι. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην προβολή και ανάδειξη του αυθεντικού παραδοσιακού προσώπου της Κυπριακής υπαίθρου.
 
Oι επιλέξιμες παρεμβάσεις προς χορηγία είναι:
(α) H συντήρηση/ αποκατάσταση ή και οι μετατροπές διατηρητέων οικοδομών ή αρχαίων μνημείων για λειτουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τους.
(β) Η συντήρηση/ αποκατάσταση ή και οι μετατροπές διατηρητέων οικοδομών ή αρχαίων μνημείων και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τους για αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που λειτουργούν νόμιμα.                                                                   
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε, ότι το ποσό που αφορά αυτό το πρώτο πρόγραμμα ανέρχεται σε δύο εκ. ευρώ τα οποία θα δοθούν για επιλέξιμες χρήσεις. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μικρά τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες, μικρά καφενεία ή άλλες δραστηριότητες εμπλουτιστικού περιεχομένου που συνδέονται με τη φύση, τον πολιτισμό, την παράδοση, την ψυχαγωγία. Για παράδειγμα, εκθετήρια πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήρια καλών τεχνών και μουσειακοί εκθεσιακοί χώρου.  Αποκλείονται οι ξενοδοχειακές μονάδες οποιουδήποτε αστέρα.  
 
Το σχέδιο αποτελεί ένα τρόπο ώστε να προωθηθούν και τα προϊόντα και η παραδοσιακή κυπριακή φιλοξενία κατά τρόπο όμως που να μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Η επιλέξιμες παρεμβάσεις προς χορηγία είναι η συντήρηση/αποκατάσταση και μετατροπές διατηρητέων οικοδομών ή αρχαίων μνημείων για λειτουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή συντήρηση και αποκατάσταση και μετατροπές διατηρητέων οικοδομών ή αρχαίων μνημείων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για αναβάθμιση υφισταμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο και του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε σήμερα, για τα έργα ανάπτυξης στην ύπαιθρο για την επόμενη τριετία, 2018-2020, τα κονδύλια ανέρχονται στα 175 εκ. ευρώ. Γίνονται με προτεραιότητα όπου χρειάζονται περισσότερο».
 
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εισάγει προγράμματα που θα δημιουργήσουν οικονομική δραστηριότητα, θέσεις εργασίας και θα ωφελήσουν τους κάτοικους των περιοχών της υπαίθρου.
Ερωτηθείς είπε ότι η προκήρυξη για το σχετικό σχέδιο θα γίνει εντός Σεπτεμβρίου και οι χορηγίες θα σταματήσουν με την εξάντληση των κονδυλίων.
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η ελάχιστη επένδυση καθορίζεται σε 120 χιλιάδες ευρώ και η μέγιστη σε 800 χιλιάδες, ενώ το μέγιστο ποσό χορηγίας ανέρχεται στις 200 χιλιάδες ευρώ.
 

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024