Αποφοίτησαν από το ΑΞΙΚ 85 νέοι σπουδαστές

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, η τελετή αποφοίτησης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ). Συνολικά αποφοίτησαν 85 φοιτητές στους κλάδους της ξενοδοχειακής και τουριστικής διεύθυνσης και των μαγειρικών τεχνών, πλήρως καταρτισμένοι και εξοπλισμένοι με γνώσεις και δεξιότητες έτοιμοι να αναλάβουν καίρια πόστα στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η διευθύντρια του ΑΞΙΚ δρ Εύη Σωτηρίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης το ΑΞΙΚ απέδειξε ότι με όραμα και ορθολογισμό, τόλμη και σθένος, συλλογικότητα και σκληρή δουλειά μπορούν να γίνονται θαύματα. Μετά από μια φθίνουσα πορεία στην οποία είχε αφεθεί να υποπέσει μέχρι το 2009, το ΑΞΙΚ σήμερα διαθέτει υπερδιπλάσιους φοιτητές και κυριότερα σε πολύ υψηλότερα βαθμολογικά επίπεδα. Στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις Παγκύπριες Εξετάσεις για εισδοχή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας, τα δύο προγράμματα του ΑΞΙΚ συγκέντρωσαν από τις υψηλότερες βαθμολογίες, από ολοστρόγγυλο είκοσι μέχρι το χαμηλότερο δεκαοκτώ από τα είκοσι. 

Το ΑΞΙΚ ιδρύθηκε το 1969 στα πλαίσια Κοινού Προγράμματος με τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με όραμα να λειτουργεί κοντά στη βιομηχανία και την απασχόληση. Η ιστορική αξία και το όραμά ίδρυσης του Ινστιτούτου ενέπνευσαν μια μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων και της λειτουργίας του ΑΞΙΚ, με πολυσχιδές και ουσιαστικό έργο.  Με την παροχή των αναγκαίων εκπαιδευτικών πόρων, το ΑΞΙΚ μπορεί να καταστεί ένα πρότυπο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τα τουριστικά επαγγέλματα και να υπηρετήσει τον στόχο καθιέρωσης της Κύπρου ως Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης στον Τουρισμό όπου μπορεί να αναπτυχθεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Κατά την εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό o Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χρίστος Μαληκκίδης. Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η μελέτη μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας που διεξήγαγε η Κυβέρνηση υπέδειξε ότι το ΑΞΙΚ πρέπει να μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού λόγω του κύριου προϊόντος που προσφέρει, δηλαδή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για επαγγελματική ειδίκευση στα ξενοδοχειακά και τον τουρισμό. Το Υπουργείο όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΞΙΚ ομόφωνα συμφώνησαν με την υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε να του παρασχεθούν οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί πόροι για να καταστεί πρότυπη δημόσια τριτοβάθμια σχολή για τα ξενοδοχειακά και τον τουρισμό.

Η τελετή αποφοίτησης, όπως και κάθε χρόνο, ήταν θεματική με κύριο μήνυμα και τίτλο «ΑΞΙΚ – Γέφυρα μεταξύ τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ξενοδοχειακής, επισιτιστικής και ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας». Σταθερός στόχος του ΑΞΙΚ είναι να συνδέει άρρηκτα την ανώτερη εκπαίδευση για τα ξενοδοχειακά και τον τουρισμό με το επαγγελματικό πεδίο εφαρμογής της, δηλαδή τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά γραφεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις του τόπου μας. Τέσσερις απόφοιτοι του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος του Ινστιτούτου που θήτευσαν είτε ως εργοδότες είτε ως εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέπτυξαν το θέμα με σύντομες παρεμβάσεις τους.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτής κ. Μαρίνος Μουσιούττας, ο Μητροπολίτης Βόστρων, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΞΙΚ, o Αν. Διευθυντής Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προέδροι και γενικοί διευθυντές τουριστικών συνδέσμων/οργανισμών και άλλοι αξιωματούχοι/ παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, γονείς και φίλοι των αποφοίτων και άλλοι.

Το ΑΞΙΚ με αδιάλειπτη λειτουργία μισού αιώνα προσφέρει τριτοβάθμια εκπαίδευση για επαγγελματική ειδίκευση και ανέλιξη στο εποπτικό/μεσοδιευθυντικό επίπεδο της ξενοδοχειακής, επισιτιστικής και ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας. Οι απόφοιτοί του στελεχώνουν με επάρκεια νευραλγικές θέσεις της πιο σημαντικής βιομηχανίας του τόπου μας, καθιστώντας το ίδρυμα ένα από τους κύριους αιμοδότες της σε ποιοτικό προσωπικό.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα αρχίσει τον επόμενο Σεπτέμβρη και αναμένεται να φοιτήσουν γύρω στους 280 φοιτητές.
 

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων