Χάρης Λοϊζίδης: Οι τρεις άξονες για τον τουρισμό

Σε τρεις κεντρικούς άξονες, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες του κράτους και της τουριστικής βιομηχανίας φέτος και το 2019, χρονιές τις οποίες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χάρης Λοϊζίδης χαρακτήρισε μεταβατικές, αλλά και καθοριστικές για τον κυπριακό τουρισμό.

Μιλώντας από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι οι τρεις άξονες είναι:  
1. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως το καζίνο και οι μαρίνες, αλλά και όλων των σημαντικών αναβαθμίσεων, ανακαινίσεων και επεκτάσεων που γίνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, με στόχο τον εμπλουτισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Ποιότητα, σημείωσε, σημαίνει ποικιλομορφία εμπειριών και βιωμάτων και καλύπτει την ολιστική εμπειρία του επισκέπτη.

2. Η συνέχιση της προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αντιμετώπιση της εποχικότητας. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ο οποίος μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός. Για να το επιτύχουμε πρέπει να αναπτύξουμε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού που δεν περιορίζονται μόνο στον ήλιο και στη θάλασσα. Τον αθλητικό, τον γαστρονομικό, τον συνεδριακό τουρισμό και άλλες μορφές που θα μας βοηθήσουν να προσελκύσουμε νέες κατηγορίες επισκεπτών», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ. «Με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα του τομέα και η βιομηχανία θα μπορεί να προσφέρει συνεχή εργοδότηση. Οφείλουμε να εργαστούμε για τη δημιουργία αυτής της νέας κουλτούρας και μιας βιομηχανίας με προοπτικές καριέρας για απασχόληση πάνω σε ολόχρονη βάση και όχι για απλά εποχιακή απασχόληση, όπως ίσχυε εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

3. Η υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό κράτος. «Χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία. Δικαιούμαστε και απαιτούμε, καλύτερη και πιο αποδοτική δημόσια υπηρεσία και τοπική αυτοδιοίκηση». Ο κ. Λοϊζίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την τουριστική βιομηχανία, το Υφυπουργείο Τουρισμού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανάψει το πράσινο φως για τη δημιουργία του, υπερψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο. «Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, πιστεύουμε ότι θα προκύψουν τεράστια οφέλη και θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις, απόρροια του πεπαλαιωμένου και πολυκερματισμένου νομοθετικού και ρυθμιστικού μας πλαισίου».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο Σύνδεσμος θεωρεί μεταβατικές χρονιές το 2018 και το 2019, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων: 

  • στη δυναμική επάνοδο ανταγωνιστικών προορισμών, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν σειρά προβλημάτων, 
  • στη διαφοροποίηση των δεδομένων και στην επιβράδυνση που παρατηρείται από τη δεύτερη πιο σημαντική αγορά για την τουριστική μας βιομηχανία, τη Ρωσία, 
  • στη μη ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό μας προϊόν και τη μη υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, και
  • στην αυξητική τάση που παρουσιάζεται στο μερίδιο των αφίξεων στα νόμιμα Αεροδρόμια μας, που μεταβαίνει στα κατεχόμενα, καθώς και η διαμονή τους σε μη αδειούχα καταλύματα και Airbnb.  

Η τυχόν οριακή μείωση δεν σημαίνει κακή χρονιά
Το μούδιασμα και οι τάσεις σταθεροποίησης που παρουσιάζει η φετινή χρονιά, ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, οφείλουν μεν να μας προβληματίσουν, αλλά όχι να μας πανικοβάλουν. «Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχω ήδη αναφέρει, αλλά και τις επιδόσεις που κατέγραψε η βιομηχανία τα προηγούμενα χρόνια, θα ήταν άδικο νομίζω, τυχόν οριακή μείωση ή διατήρηση των αφίξεων στα περσινά επίπεδα, να θεωρηθεί “κακή χρονιά”». 

Πρωτίστως, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, γιατί θα αποδείξει ότι οι σημαντικές αυξήσεις των προηγούμενων ετών, δεν ήταν ούτε τυχαίες ούτε συγκυριακές. «Θα αποδείξει επίσης ότι, ακόμη και τις χρονιές που έχουμε δυσμενείς συγκυρίες, βρίσκουμε τις λύσεις και αναπληρώνουμε τις όποιες απώλειες, είτε ενισχύοντας υφιστάμενες αγορές, είτε ανοίγοντας νέες».

Καταλήγοντας, ο κ. Λοϊζίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στη Συνέλευση και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την τουριστική βιομηχανία του τόπου και υπέδειξε ότι τώρα είναι η ώρα «να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο ανοδικό άλμα τα επόμενα χρόνια». Ως ΠΑΣΥΞΕ, σημείωσε, θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας σημαντικός συντελεστής κι ένας εποικοδομητικός και χρήσιμος συνομιλητής και εταίρος, στην κοινή προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Κατά το επίσημο μέρος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Άγγελος Λοΐζου.

Τη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους Υπουργοί, Αρχηγοί Κομμάτων, Πρέσβεις και Μέλη του Διπλωματικού Σώματος, Βουλευτές, Δήμαρχοι, πρώην Υπουργοί, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, Πρόεδροι και Διευθυντικά Στελέχη Ημικρατικών Οργανισμών, Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, Συνδέσμων, Τραπεζών, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

Οι Επίσημοι Χορηγοί-Στρατηγικοί Συνεργάτες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ είναι ο Οίκος PwC CYPRUS και η EUROBANK CYPRUS LTD.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μέσω του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις