«Πετάει» ο γαμήλιος τουρισμός στην Κύπρο

Την πρώτη θέση ανάμεσα σε άλλους μεσογειακούς γαμήλιους προορισμούς εξακολουθεί να διατηρεί η Κύπρος. Οι παραλίες του νησιού, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και το χαμηλό, σε σχέση με το εξωτερικό, κόστος διοργάνωσης ενός γάμου, αποτελούν τους βασικούς λόγους, για τους οποίος ζευγάρια επιλέγουν τον τόπο μας τόσο για την τέλεση του γάμου τους, όσο και για τον μήνα του μέλιτος τους. 

Κάθε χρόνο τελούνται στην Κύπρο χιλιάδες πολιτικοί γάμοι, αποφέροντας σημαντικά έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΟΤ, το 2016 τελέστηκαν 7.600 πολιτικοί γάμοι που απέφεραν έσοδα της τάξης των €110 εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ΠΑΣΥΞΕ, οι επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων από ξενοδόχους στην ανέγερση ναών εντός των γηπέδων των μονάδων τους, στη δημιουργία σουϊτών νεονύμφων, κλπ, ενέγραψαν την Κύπρο στους καταλόγους γαμήλιου τουρισμού των διεθνών Τουριστικών Πρακτορείων, καταστώντας την ως ένα εκ των καλύτερων προορισμών για τέλεση γάμων στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τέλεση γάμων και κυρίως πολιτικών έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αφού τα νεόνυμφα ζευγάρια συνοδεύουν οι συγγενείς και οι φίλοι τους, που συνδυάζουν το ευτυχές γεγονός με τις διακοπές τους, αποφέροντας έτσι ένα σημαντικό εισόδημα στον τόπο μας. 

Γαμήλιος τουρισμός σε νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΚΟΤ:
•    Ο ετήσιος αριθμός γάμων εκτιμάται στις 7.500 περίπου ενώ διαφαίνεται μια μικρή, αλλά σταθερή, αύξηση στην τέλεση των πολιτικών γάμων το χρόνο (της τάξης του 2% περίπου).
•    Οι περισσότεροι γάμοι τελούνται μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου έκαστου έτους γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της περιόδου τέλεσης γάμων και σε μήνες μη-αιχμής
•    Διαφαίνεται ότι πέραν του 40% των γάμων προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, πέραν του 30% από το Ισραήλ, γύρω στο 10% από το Λίβανο και γύρω στο 5% από τη Ρωσία
•    Οι γάμοι με τα περισσότερα συνοδευόμενα άτομα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λίβανο (γύρω στα 30) ενώ από Ρωσία και Ισραήλ συνοδεύουν το ζευγάρι περίπου 9 άτομα ανά γάμο
•    Διαφαίνεται επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα τέλεσης περισσότερων γάμων τα Σαββατοκύριακα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου
•    Αξίζει να σημειωθεί πως την προτίμηση των ξένων για τέλεση γάμου έχει η Πάφος, ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός τέλεσης πολιτικών γάμων στον Δήμο Αγίας Νάπας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ο ΚΟΤ βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός καινούργιου branding προώθησης του γαμήλιου τουρισμού, με στόχο την επέκταση των αγορών και σε μακρινές χώρες, στοχεύοντας επιπρόσθετα στην προσέλκυση τουριστών και κατά την χειμερινή περίοδο.

Η βιομηχανία του γάμου

Οι χιλιάδες γάμοι που τελούνται στο νησί μας δεν συνεισφέρουν μόνο στη βιομηχανία των γάμων π.χ. διακοσμήσεις, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κλπ. Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί προϊόν με σημαντικά έσοδα τόσο για τις Δημοτικές Αρχές, (αρμόδιες για την έκδοση αδειών), όσο και για τις λοιπές τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις. Οι τουρίστες επισκέπτονται το νησί μας, είτε για να τελέσουν το γάμο τους, είτε ως φίλοι και συγγενείς, που θα παραστούν στην τελετή και στο γαμήλιο γλέντι.
 

Δειτε Επισης

Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων
Βλέπουν αδράνεια και αθέτηση δεσμεύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περνέρα
Κώστας Κουμής: Σε ανοδική πορεία ο αγροτουρισμός στην Κύπρο
Σαλπάρει ξανά το M/V Daleela για Πειραιά-Μόνο από τη Λεμεσό τα δρομολόγια τη φετινή χρονιά
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι