ETIAS:  Σύστημα αδειοδότησης ταξιδίων στην ΕΕ

Οι πρεσβευτές της ΕΕ (Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων - COREPER) επιβεβαίωσαν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και αδειών ταξιδίων (ETIAS), ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, η Βουλγαρική Προεδρία.

"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Εάν γνωρίζουμε ποιος έρχεται στην ΕΕ πριν ακόμη φθάσει στα σύνορα, θα μπορούμε ευκολότερα να σταματούμε αυτούς που ενδέχεται να συνιστούν απειλή για τους πολίτες μας", δήλωσε ο Βάλεντιν Ράντεβ, υπουργός εσωτερικών της Βουλγαρίας

Το σύστημα ETIAS θα επιτρέψει τον εκ των προτέρων έλεγχο και, εάν χρειαστεί, την άρνηση άδειας ταξιδίου σε υπηκόους τρίτων χωρών απαλλαγμένους από τη υποχρέωση θεώρησης (visa weiver) που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν. Θα συμβάλει στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα, προσδιορίζοντας τα πρόσωπα που ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο σε έναν από αυτούς τους τομείς πριν φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα.

Το σύστημα θα ισχύει για τους υπηκόους τρίτων μόνο χωρών και όχι χωρών της ΕΕ που τυγχάνει να βρίσκονται εκτός Σένγκεν, που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτοί θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια ταξιδίου πριν από το ταξίδι τους, μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής. Για κάθε αίτηση, ο αιτών θα καλείται να καταβάλει τέλος 7 ευρώ για την άδεια ταξιδίου.

Οι πληροφορίες που υποβάλλονται με κάθε αίτηση θα εξετάζονται μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας σε αντιπαραβολή με βάσεις δεδομένων της ΕΕ και της Ιντερπόλ ώστε να διαπιστώνεται αν συντρέχουν λόγοι άρνησης της άδειας ταξιδίου. Αν η αντιπαραβολή δεν οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα (hits) ή άλλα στοιχεία που να απαιτούν περαιτέρω ανάλυση, η άδεια ταξιδίου εκδίδεται αυτόματα και άμεσα. Αυτό αναμένεται να συμβαίνει με τις περισσότερες αιτήσεις.

Όποτε προκύπτει θετικό αποτέλεσμα από την αντιπαραβολή ή κάποιο στοιχείο που απαιτεί επιπλέον ανάλυση, η αίτηση θα υποβάλλεται σε μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία από τις αρμόδιες αρχές. Στην περίπτωση αυτή, η κεντρική μονάδα ETIAS θα επαληθεύει σε πρώτη φάση ότι τα στοιχεία που βρίσκονται στον φάκελο της αίτησης αντιστοιχούν στα δεδομένα τα οποία ενεργοποίησαν το θετικό αποτέλεσμα (hit). Αν επιβεβαιωθεί η αντιστοιχία ή αν εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες, η αίτηση θα υποβάλλεται σε μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία από την εθνική μονάδα ETIAS του αρμόδιου κράτους μέλους. Η έκδοση άδειας ή η άρνησή της σε περίπτωση αίτησης η οποία έχει ενεργοποιήσει κάποιο hit γίνεται το αργότερο εντός 96 ωρών από την υποβολή της αίτησης ή, στις περιπτώσεις που ζητούνται πρόσθετες πληροφορίες, εντός 96 ωρών από τη λήψη των εν λόγω πληροφοριών.

Πριν από την επιβίβαση, οι αερομεταφορείς και οι θαλάσσιοι μεταφορείς οφείλουν να επαληθεύουν κατά πόσον οι υπήκοοι τρίτων χωρών που υπόκεινται στην υποχρέωση έκδοσης άδειας ταξιδίου έχουν πράγματι στην κατοχή τους έγκυρη άδεια ταξιδίου. Τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ETIAS, η υποχρέωση αυτή θα ισχύει και για τους διεθνείς μεταφορείς που μεταφέρουν ομάδες ατόμων από μία χώρα σε άλλη με τουριστικά λεωφορεία.

Η άδεια ταξιδίου δεν παρέχει αυτόματο δικαίωμα εισόδου ή παραμονής· η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον συνοριοφύλακα.

Κάθε άδεια ταξιδίου ισχύει για τρία έτη ή έως τη λήξη ισχύος του ταξιδιωτικού εγγράφου που δηλώθηκε κατά την υποβολή της αίτησης, όποιο από τα δύο προηγείται.

Δεδομένου ότι η συμφωνία έχει πλέον επιβεβαιωθεί από τους πρέσβεις στην ΕΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ψηφοφορία σε πρώτη ανάγνωση και, στη συνέχεια, στο Συμβούλιο προς έκδοση.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο