Πάνε πρόταση στη Βουλή για το Airbnb

Τις προσεχείς εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή από μέρους του ΔΗΣΥ, σε συνεργασία με άλλα κόμματα και τον Βουλευτή, Ηλία Μυριάνθους πρόταση για τη ρύθμιση του θέματος των υποστατικών που ενοικιάζονται μέσω ιστοτόπων (Airbnb) με πρώτο βήμα τη δημιουργία ειδικού μητρώου εγγραφής, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μιλώντας την Τρίτη 24 Απριλίου στα γραφεία του κόμματός του στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η τουριστική αγορά έχει προχωρήσει, οι πολίτες μπορούν να κάνουν κρατήσεις από το διαδίκτυο και εκτός ξενοδοχειακών μονάδων και το Airbnb σε κάποιες χώρες αφορά ακόμα και τα ίδια τα σπίτια κάποιων που τα θέτουν προς ενοικίαση.

Διαβάστε ακόμα: Airbnb: Τέρμα στο «ξέφραγο αμπέλι» προωθεί η Βουλή
 
«Στόχος μας είναι να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια και την υγεία των τουριστών, τόσο των ξένων όσο και των Κυπρίων».

Υπάρχουν, πρόσθεσε, και Κύπριοι που ενοικιάζουν σε ολόκληρη την Κύπρο χώρους που δεν είναι τουριστικά καταλύματα κάτω από τον ΚΟΤ. «Παράλληλα, να δώσουμε την ευκαιρία για ένα επιπλέον εισόδημα στα κυπριακά νοικοκυριά, χωρίς να δημιουργούμε αθέμιτο ανταγωνισμό».
 
Ως πρώτο βήμα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο των καταλυμάτων που οι πολίτες μπορούν να ενοικιάζουν, είτε είναι σπίτια, επαύλεις, διαμερίσματα. Τα καταλύματα αυτά πρέπει να ικανοποιούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ασφάλειας και υγείας για να θωρακίζουμε και το καλό όνομα της Κύπρου ως καλού τουριστικού προορισμού.
 
Το επιπλέον εισόδημα των νοικοκυριών από την ενοικίαση, συνέχισε, μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών από την εργασία τους. Ταυτόχρονα, είπε, θα διασφαλιστεί ότι τα εισοδήματα από τις υπηρεσίες αυτές δεν αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι παράνομη η ενοικίαση με την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, θα χρεώνεται το ΦΠΑ, τα τέλη διανυκτέρευσης ως έσοδα για τους Δήμους, αλλά και το εισόδημα θα δηλώνεται στο φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών ή των διαχειριστών.
 
Με τον τρόπο αυτό, είπε ο κ. Νεοφύτου, θα έχουν εισόδημα οι ιδιοκτήτες αυτών των υποστατικών, το κράτος από τους φόρους, όπως και οι Δήμοι και οι Κοινότητες από τα τέλη. «Την ίδια ώρα αποκαθιστούμε έναν υγιή ανταγωνισμό, αφού οι ξενοδοχειακές μονάδες πληρώνουν και φόρους, και τέλη και φορολογία».
 
Σε συνεργασία με τον ΚΟΤ θα πρέπει να δούμε ότι τα καταλύματα αυτά θα πρέπει νόμιμα να ενοικιάζονται, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και υγεία των περιηγητών.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις επί του θέματος, είπε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία στην κατάθεση της πρότασης που θα συζητήσουν και με άλλα κόμματα. Δεν θα εισάξουν, πρόσθεσε, νέα φορολογία για το Airbnb, φέροντας ως παράδειγμα ότι ο ξενοδόχος πληρώνει φόρο 9% για τη διανυκτέρευση και το τέλος στο Δήμο και την Κοινότητα που είναι το κατάλυμα, ενώ το καθαρό εισόδημα μετά την αφαίρεση των εξόδων δηλώνεται στο Φόρο Εισοδήματος. Παρόμοια διαδικασία, ανέφερε, θα κάνει και ο ιδιοκτήτης του υποστατικού, χρεώνοντας για κάθε μέρα που το νοικιάζει το 9% κοκ
 
Το μητρώο, που μπορεί να είναι στον ΚΟΤ ή τον Φόρο Εισοδήματος, ανέφερε σε άλλη ερώτηση ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θα παρακολουθεί ο Φόρος Εισοδήματος και το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί ως εποπτικός μηχανισμός και επαλήθευση των στοιχείων και τήρησης των ελάχιστων κριτηρίων που θα τεθούν.
 
Ο κ. Νεοφύτου μίλησε για στρέβλωση καθώς σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση σε φοιτητές ή εργαζόμενους γιατί είναι πιο ελκυστικό να ενοικιάζονται με την ημέρα.
 
Με τη ρύθμιση αυτή, είπε, όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά