Ανορθόδοξες πληρωμές ΚΟΤ σε Γραφείο στο Άμστερνταμ

Τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εισηγείται η Ελεγκτική Υπηρεσία στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, στην ειδική του έκθεση, σε ό,τι αφορά ανορθόδοξες πληρωμές στο Γραφείο ΚΟΤ στο Άμστερνταμ. Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι τα συμπεράσματα της διοικητικής έρευνας είναι σοβαρά, γι΄αυτό το ΔΣ του Οργανισμού θα πρέπει να προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα για τον ελλιπή έλεγχο των αρμόδιων λειτουργών του.

Παράλληλα, καλεί το ΔΣ του Οργανισμού να προχωρήσει σε αξιολόγηση της ουσιαστικής συνεισφοράς των «Γραφείων Εξωτερικού στην προσέλκυση τουριστών, εν όψει και της ύπαρξης των νέων τεχνολογιών (διαδίκτυο/e-marketing), την αξιοποίηση των οποίων θα πρέπει να επιδιώξει ο Οργανισμός στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Περαιτέρω, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η αναγκαιότητα ύπαρξης των εν λόγω Γραφείων».

Όπως σημειώνεται στην Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου (ΥΕΕ) του ΚΟΤ, κατόπιν πληροφοριών που περιήλθαν στην αντίληψη της αναφορικά με ανορθόδοξες πληρωμές στο πιο πάνω Γραφείο, διενήργησε δειγματοληπτικό έλεγχο στα λειτουργικά έξοδα του Γραφείου, από τον οποίο προέκυψαν, σοβαρά ευρήματα, τα οποία έχουν αναλυτικά σημειωθεί στην Έκθεση της Υπηρεσίας μας για το 2015.

Ενόψει των εν λόγω ευρημάτων, το ΔΣ του Οργανισμού σε συνεδρίες του στις 24.5.2016 και 7.6.2016 αποφάσισε όπως διατάξει τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας αναφορικά με τις ευθύνες που πιθανόν να φέρουν Υπηρεσίες/Τμήματα του Οργανισμού για τα λάθη/παραλείψεις/αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στο Γραφείο του Οργανισμού στο Άμστερνταμ.

Στο μεταξύ, το ΔΣ σε συνεδρία του στις 31.5.2016, ενόψει των πιο πάνω ευρημάτων της έκθεσης της ΥΕΕ και της άρνησης του Υπεύθυνου του Γραφείου να συνεργαστεί με τον Οργανισμό και να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν και, θεωρώντας ότι οι σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου είχαν διασαλευτεί ανεπανόρθωτα, αποφάσισε όπως διακοπεί το συμβόλαιο εργοδότησής του.

Ο Υπεύθυνος του Γραφείου, με τη λήψη της επιστολής για διακοπή του συμβολαίου εργοδότησής του, προσέφυγε σε Ολλανδικό Δικαστήριο, το οποίο στις 11.11.2016 αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη λύση της σύμβασης εργασίας του Οργανισμού με τον Υπεύθυνο του Γραφείου στο Άμστερνταμ από την 1.2.2017 και την καταβολή από τον Οργανισμό στον Υπεύθυνο του Γραφείου του ποσού των €96.670 ως αποζημίωση μετάβασης, καθώς επίσης του ποσού των €7.458 μικτά ανά μήνα ως μισθό, από τις 14.6.2016 έως την 1.2.2017.

Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε υποβλήθηκαν από τον ερευνώντα λειτουργό στις 22.9.2016 προς την τέως Αν. Γενική Διευθύντρια και στις 11.10.2016 στο ΔΣ του Οργανισμού για μελέτη και λήψη απόφασης. Παράλληλα, σε συνέχεια σχετικού σημειώματος της ΥΕΕ, πραγματοποιήθηκε στις 27.10.2016 σύσκεψη υπό την προεδρία του Αν. Γενικού Διευθυντή και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Τμημάτων του Οργανισμού, κατά την οποία λήφθηκαν αποφάσεις για την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων.

Συνοπτικά, τα συμπεράσματα της εν λόγω διοικητικής έρευνας αφορούσαν στα ακόλουθα:

  • Το Λογιστήριο απέτυχε να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση του ερευνώντα λειτουργού, υπήρξε αδυναμία στον συντονισμό και στον έλεγχο των λογιστικών εργασιών του Γραφείου στο Άμστερνταμ, στην εποπτεία και έλεγχο των εξόδων του Γραφείου, καθώς επίσης στη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.
  • Το Τμήμα Διοίκησης δεν λειτούργησε με τη δέουσα σοβαρότητα, αφού αποδεχόταν τους ισχυρισμούς και τα στοιχεία που παρουσίαζε ο Υπεύθυνος του Γραφείου στο Άμστερνταμ αναφορικά με τα ωφελήματα που δικαιούτο, χωρίς να προβαίνει στην απαραίτητη έρευνα, είτε μέσω της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ολλανδία, είτε μέσω τοπικού δικηγόρου γνώστη της κείμενης νομοθεσίας. Το Τμήμα Διοίκησης δεν προνόησε να έχει στην κατοχή του αντίγραφο του ασφαλιστικού συμβολαίου ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του Υπεύθυνου του Γραφείου, έτσι ώστε να γνωρίζει ο Οργανισμός τις παρεχόμενες καλύψεις. Αυτό, θα λειτουργούσε ως ανασταλτικός παράγοντας στις υπέρογκες (σύμφωνα με την έρευνα της ΥΕΕ) απαιτήσεις του Υπεύθυνου του Γραφείου για ιατρικά έξοδα. Επίσης, δεν είχε διερευνηθεί η λογικότητα του ύψους του αναθεωρημένου ασφαλίστρου που κατάβαλλε ο Οργανισμός.
  • Η Επιτροπή του Σχεδίου Συμπληρωματικής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Υπαλλήλων ΚΟT, καλῄ τῃ πίστῃ και με σκοπό τη διευκόλυνση του Υπεύθυνου του Γραφείου, αποδέχτηκε κατά παράβαση των Κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του Σχεδίου, ως απόδειξη πληρωμής ιατρικών εξόδων, απόκομμα της πιστωτικής κάρτας του υπό αναφορά υπαλλήλου.
  • Η ΥΕΕ απέτυχε να ενεργήσει προληπτικά και να προβεί σε εισηγήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών και συστημάτων για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Γραφείου του Οργανισμού στο Άμστερνταμ, ως όφειλε, με βάση τις υποχρεώσεις της, οι οποίες πηγάζουν από τη νομοθεσία και το Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης του Ανώτερου Λειτουργού Εσωτερικού Ελέγχου. Οι όποιες εκθέσεις είχαν γίνει (εάν έγιναν) για το Γραφείο του Άμστερνταμ ουδέποτε κατέληξαν στο αρμόδιο όργανο που είναι το ΔΣ του Οργανισμού, έτσι ώστε να ενημερωθεί και να λάβει τις δέουσες αποφάσεις. Η παράλειψη αυτή, ενδεχομένως να συνέτεινε στην διόγκωση των παραλείψεων, προβλημάτων και ατασθαλιών που καταγράφονται στην έκθεση της ίδιας της ΥΕΕ ημερ. 11.2.2016.
  • Όπως μας αναφέρθηκε, ο Οργανισμός στις 29.3.2017 καταχώρισε αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Κυπριακού δικαστηρίου εναντίον του Υπεύθυνου του Γραφείου στο Άμστερνταμ για την ανάκτηση ποσού ύψους €91.391. Επίσης η Αστυνομία διερευνά ποινικά, δύο υποθέσεις εναντίον του τέως Υπευθύνου του Γραφείου Άμστερνταμ».

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων