Περιόρισαν τα ταξίδια τους οι Κύπριοι

Την ώρα που οι τουριστικές αφίξεις συνεχίζουν να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό κατέγραψαν οριακή μείωση τον Ιανουάριο.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων, τη φετινή χρονιά αναμένεται να καταγραφούν νέα ρεκόρ στον τουρισμό, με ποσοστά αύξησης που υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν κοντά στο 5%, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε απρόοπτη εξέλιξη ή οποιοσδήποτε αρνητικός εξωγενής παράγοντας.

Παράλληλα, ανάλογο ή ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης αναμένεται και για τον εξωτερικό τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η περασμένη χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο για τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, τα οποία ξεπέρασαν το €1,4 εκατ. έναντι 1,27 εκατ. το 2016, σημειώνοντας αύξηση 11%.

Ωστόσο, με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε το 2018, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα οποία δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον φετινό Ιανουάριο ανήλθαν στις 107,759 σε σύγκριση με 108,981 τον Ιανουάριο 2017, καταγράφοντας μείωση 1,1%. 

Με ζημιές και η Ελλάδα
Αν και πρώτος με διαφορά ταξιδιωτικός προορισμός για τους Κύπριους, η Ελλάδα καταγράφει απώλειες 11,2% τον Ιανουάριο του 2018, κατά τον οποίο τα ταξίδια έφτασαν τα 36,664 σε σχέση με 41,287 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία υποχώρησαν κατά 7,8% στα 19,139 τον φετινό Ιανουάριο σε σύγκριση με 20,769 τον περσινό Ιανουάριο.

Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους μόνιμους κάτοικους Κύπρου ήταν επίσης η Ρωσία, με 5,278 ταξίδια τον πρώτο μήνα του 2018, καταγράφοντας, ωστόσο, σημαντική πτώση που ξεπερνά το 20,6%.

Παράλληλα, αύξηση που άγγιξε το 30% σημείωσαν τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου προς τη Γερμανία, τα οποία έφτασαν τα 3,749, ενώ κατά 27,6% αυξήθηκαν τα ταξίδια προς τη Ρουμανία, φτάνοντας τα 5,101 τον πρώτο μήνα του 2018.

Δημοφιλείς προορισμοί αποδεικνύονται ακόμα για τους Κύπριους η Βουλγαρία, στην οποία τα ταξίδια έφτασαν τα 3,886, όπως επίσης και η Γαλλία, με 1,472 ταξίδια.

Ανεβαίνουν οι κρουαζιέρες
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες τονίζουν ότι παρόλο που οι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται πρώτοι στις επιλογές των Κυπρίων ταξιδιωτών, εντούτοις σημαντικές προοπτικές παρουσιάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Την ίδια ώρα, αυξητική τάση καταγράφεται και στις κρουαζιέρες, καθώς αρκετοί Κύπριοι τείνουν να ταξιδέψουν σε διάφορα λιμάνια της Ευρώπης, όπως ο Πειραιάς και η Μάλτα, από τα οποία επιλέγουν να πραγματοποιούν μεγαλύτερα ταξίδια σε άλλους προορισμούς.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food