Ρεκόρ Γερμανών τουριστών στην Κύπρο

Άλλο ένα τουριστικό ρεκόρ κατέγραψε κατά τη φετινή σεζόν η Κύπρος. Πρόκειται για τις αφίξεις Γερμανών τουριστών, μια αγορά, από την οποία οι αριθμοί τα τελευταία 15 χρόνια ήταν εντόνως απογοητευτικοί, με εξαίρεση το 2016, οπότε και οι αφίξεις άρχισαν να καταγράφουν βελτίωση. 
 
Λίγο πριν το τέλος του 2017, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meeting Point Cyprus Holidays, Χάρης Παπαχαραλάμπους, μεταφέρει στο InBusinessNews την πεποίθηση του ότι οι αφίξεις Γερμανών τουριστών θα καταγράψουν φέτος αύξηση της τάξης του 60%. Εκφράζει δεν την άποψη ότι με το κλείσιμο της χρονιάς, την Κύπρο θα έχουν επισκεφθεί περίπου 175 χιλιάδες τουρίστες από τη Γερμανία. 
 
Διαβάστε ακόμα: Η ακτινογραφία της αγοράς πολυτελών ακινήτων
 
Τονίζεται ότι βάσει των δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, την Κύπρο είχαν επισκεφθεί 139.362 Γερμανοί τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 57,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 επισκέφθηκαν την Κύπρο 124 χιλιάδες Γερμανοί, σημειώνοντας αύξηση 10,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. 
 
Αναφερόμενος στους λόγους της κατακόρυφης αυτής αύξησης τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία, ο κ. Παπαχαραλάμπους εστίασε στις συντονισμένες προσπάθειες των διαφόρων φορέων του τουρισμού, αλλά και στις αρνητικές συγκυρίες για κάποιες από τις γειτονικές, ανταγωνιστικές χώρες της Κύπρου, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία. 
 
Μετ’ εμποδίων το 2018
Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι το κλείσιμο της Air Berlin από τη μια και η τουριστική επάνοδος των ανταγωνιστών μας από τη νέα τουριστική σεζόν θα περιορίσουν τις γερμανικές αφίξεις στην Κύπρο το 2018 στα ίδια επίπεδα, χωρίς νέες αυξήσεις. Αναφέρθηκε στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, αν επιθυμούμε να αυξήσουμε το γερμανικό τουριστικό ρεύμα. Ερωτηθείς για τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την περαιτέρω αύξηση των Γερμανών τουριστών, ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε στις υπερκρατήσεις όπως και στη δυστοκία εξεύρεσης κατάλληλων κλινών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους μήνες, εστίασε στην μη ύπαρξη ικανοποιητικής αεροπορικής συνδεσιμότητας με τη Γερμανία. 
 
Πάντως, η προσπάθεια επίλυσης των προαναφερόμενων προβλημάτων κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η Γερμανία, κατά το 2016, ήταν στην τέταρτη θέση ως αγορά πηγής τουρισμού για την Κύπρο. Στην ίδια θέση και κατά το εφτάμηνο του 2017, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και το Ισραήλ. 
 
Διαβάστε ακόμα: Posh Lounge: Νέα άφιξη στον χώρο της εστίασης
 
Το προφίλ του Γερμανού τουρίστα
Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιωτών απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Γερμανός ταξιδεύει συχνά και το χειμώνα, ενώ του αρέσει να κάνει διακοπές τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Αν και ξοδεύει συνήθως κοντά στο μέσο όρο, το γεγονός ότι ταξιδεύει και τον Χειμώνα τον καθιστά ως σημαντικής κατηγορίας τουρίστα.  
 
Προτιμούν λιγότερο την Κύπρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός επιλέγει από μια μεγάλη γκάμα προορισμών, πρώτοι εκ των οποίων βρίσκονται η Ελλάδα, η Τουρκία, η Μάλτα, η Αίγυπτος, η Ισπανία κτλ. Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ. Παπαχαραλάμπους, δεν βρίσκεται ψηλά στις επιλογές των Γερμανών και αυτό γιατί υστερεί σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η μη παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για Γερμανούς,  το branding, η έλλειψη της σωστής πολιτικής διαφήμισης και προώθησης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος. «Το πείραμα φέτος πέτυχε σε πρώτη φάση,  ωστόσο υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμα καλύτερα νούμερα. Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε αυτή την αγορά, θα πρέπει να εστιάσουμε σε όλα τα κομμάτια. Χρειάζεται συντονισμός, οργάνωση, συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κυρίως να φύγουμε από τη θεωρία και να πάμε στην πρακτική», κατέληξε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»
Εκστρατεία ΕΤΑΠ Πάφου για προσέλκυση επισκεπτών κατά την πασχαλινή περίοδο
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού