Η προέλευση του καφέ – μύθοι και εκδοχές

Ένας από τους πιο δημοφιλής μύθους για τον καφέ, είναι αυτός του Khaldi, ενός μοναχού από την Αιθιοπία, ο οποίος ανακάλυψε την επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό όταν τυχαίως πρόσεξε τα ζώα του να συμπεριφέρονται περίεργα και να αυξάνεται η ενεργητικότητα τους, μετά που έτρωγαν έστω και έναν κεράσι καφέ. Μετά τη διαπίστωση αυτή, δοκίμασε κι ο ίδιος αυτό το κεράσι, που δημιούργησε και στον ίδιο, τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ζώων του. 

Σήμερα ο καφές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορεύσιμο προϊόν παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο. 

Διαβάστε ακόμα: MIG Vs Κύπρος: Πλησιάζει η ώρα της κρίσης

Ο καφές καλλιεργείται στις χώρες του Ισημερινού από τη Χαβάη μέχρι τη Νέα Γουϊνέα.  

Ο καφές είναι ο κόκκος ενός κερασιού. Όταν μαζεύονται τα κεράσια, καθαρίζονται και μένουν οι κόκκοι. Ξέρετε πόσοι κόκκοι καφέ χρειάζονται για να παρασκευαστεί ένα ποτήρι καφέ ή ένα εσπρέσο; (30 – 40 κόκκοι, 15-20 κεράσια). Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν για να έχουμε εμείς ένα φλιτζάνι καφέ. (250,000,000).

Υπάρχουν δύο ποιότητες κόκκων: Arabica & Robusta

Η ποιότητα Arabica είναι η καλύτερη γι’ αυτό και το Gloria Jean’s Coffees  χρησιμοποιεί το καλύτερο 1% κόκκων Arabica σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Detlef Glow: Η Κύπρος στον διεθνή χάρτη επενδυτικών ταμείων

Όταν μαζεύεται, χωρίζεται ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, την πυκνότητα, τη γεύση και την περιοχή καλλιέργειας. Η Βραζιλία παράγει το 29% του καφέ παγκοσμίως. 

Οι κόκκοι καφέ μαζεύονται, καθαρίζονται και καβουρδίζονται. Αυτό που καθορίζει τα χαρακτηριστικά ενός καφέ είναι το καβούρδισμα. Ο τρόπος καβουρδίσματος και η περιοχή καλλιέργειας καθορίζουν τη γεύση του κάθε είδους καφέ.

Όσο πιο πολύ καβουρδίζεται ο καφές, τόσο πιο σκούρο χρώμα αποκτά. Τόσο πιο λίγη καφεΐνη περιέχει. Μέσα από το καβούρδισμα, οι κόκκοι αλλάζουν χρώμα και τονίζεται η γεύση του καφέ,  επειδή η γεύση βγαίνει στην επιφάνεια του κόκκου σε μορφή λαδιού. Άρα ένας βαρετός καφές δεν είναι βαρετός λόγω καφεΐνης. 

Ο καφές για να διατηρείται φρέσκος πρέπει να φυλάγεται αεροστεγώς και σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άλλες μυρωδιές, υγρασία, φως και εναλλαγές της θερμοκρασίας, που επηρεάζουν και αλλάζουν τη γεύση του. Ο μύθος ότι ο καφές διατηρείται πιο φρέσκος στο ψυγείο δεν ισχύει.   

Συσκευασία: 
Η συσκευασία με κόκκους καφέ διατηρεί τη φρεσκάδα του για 6 μήνες, ενώ από τι στιγμή που θα ανοιχθεί η φρεσκάδα αυτή διατηρείται μόνο για 14 μέρες.  Τέλος, αν αλεστεί ο καφές και δεν συσκευασθεί αεροστεγώς, η φρεσκάδα του διατηρείται μόνο για 2 ώρες. 

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​​METRO AEBE: Νοέμβριο ξεκινούν εργασίες για το κατάστημα της Λεμεσού

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων