Οι πολιτικοί γάμοι φέρνουν έσοδα στην Πάφο

Ταυτισμένη με τη θεά του Έρωτα Αφροδίτη η Πάφος θεωρείται από πολλούς ξένους ως το ιδανικότερο μέρος για την τέλεση του γάμου τους. Βλέποντας το αυξημένο ενδιαφέρον, ο Δήμος Πάφου αλλά και οι τουριστικοί φορείς της Επαρχίας θέτουν ψηλά στις προτεραιότητες τους, την προώθηση της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού.

Τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα αποδεικνύουν περίτρανα ότι πολλοί Ευρωπαίοι αλλά και πολλά ζευγάρια από το γειτονικό Ισραήλ και άλλες χώρες έρχονται στην Πάφο για να συνάψουν πολιτικό γάμο. Επιλέγουν οι πιο κλασσικοί τα Δημαρχεία των τεσσάρων Δήμων. Κάποιοι άλλοι όμως επιλέγουν και διάφορα ειδυλλιακά μέρη από τα πολλά όμορφα που διαθέτει η Επαρχία ενώ είδαμε το φαινόμενο να τελούνται γάμοι ακόμα και εν πλω.

Δήμος Πάφου
Στο Δήμο Πάφου το 2015 τελέστηκαν 1240 πολιτικοί γάμοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, ενώ τα έσοδα που έχει αποκομίσει ο Δήμος Πάφου από την τέλεση πολιτικών γάμων το 2015 ανέρχονται σε 630.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής για το 2016 στο Δήμο Πάφου τελέστηκαν 130 πολιτικοί γάμοι. Η Λειτουργός τέλεσης πολιτικών γάμων στο Δήμο Πάφου Χαρούλα Πιστέντη δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Δήμος Πάφου άρχισε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες από το Λίβανο, που αναλαμβάνουν τις διαδικασίες για την τέλεση πολιτικών γάμων.

Ο Δήμος συμμετέχει εξάλλου στις εκθέσεις γάμου στο εξωτερικό. Ανάμεσα στους χώρους τέλεσης πολιτικών γάμων το Κάστρο, ξενοδοχεία, το πάρκο της Ήβης Μαλιώτου και λόγω των εργασιών που διεξάγονται αυτό το διάστημα στην Πάφο τα Οθωμανικά Λουτρά.

Δήμος Πέγειας
600 περίπου πολιτικοί γάμοι τελέστηκαν στο Δήμο Πέγειας κατά το 2015 ενώ τα έσοδα που αποκόμισε ο Δήμος Πάφου το 2015 ανέρχονται σε 240 .000 ευρώ. Σύμφωνα με τη Λειτουργό τέλεσης πολιτικών γάμων στο Δήμο Πέγειας Μαρία Γιάγκου το 2016 παρατηρείται αύξηση κατά 10% στο ενδιαφέρον των μελλόνυμφων να τελέσουν το πολιτικό τους γάμο στην Πέγεια.

Τα ζευγάρια, είπε στο ΚΥΠΕ, επιλέγουν τη Βρύση των Πεγειώτισσων, επαύλεις, ξενοδοχειακά καταλύματα και τις θαλασσινές σπηλιές αλλά και τη μοναδική παραλία του Κόλπου των Κοραλίων.

Δήμος Γεροσκήπου
Στο Δήμο Γεροσκήπου το απερχόμενο έτος τελέστηκαν 800 πολιτικοί γάμοι, ενώ για το έτος 2016 αναμένεται να τελεστούν 920. Μέχρι στιγμής τελέστηκαν 125 πολιτικοί γάμοι. Τα έσοδα από τους πολιτικούς γάμους που αποκόμισε ο Δήμος Γεροσκήπου κατά το 2015 ανέρχονται περίπου στις 500.000 ευρώ.

Η Λειτουργός τέλεσης πολιτικών γάμων στο Δ. Γεροσκήπου Μαρίνα Πολυβίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως τα ζευγάρια προέρχονται από τη Βρετανία και τη Ρωσία. Παρατήρησε ωστόσο πως οι γάμοι από τη Ρωσία έχουν μειωθεί κυρίως λόγω της διαφοράς ευρώ με το ρούβλι.

Ανέφερε ακόμη πως και πολλοί Κύπριοι επιλέγουν να τελέσουν πολιτικό γάμο στη Κύπρο νεαροί και μη. Οι χώροι για την τέλεση πολιτικών γάμων στο Δήμο Γεροσκήπου είναι το Ιεροκήπιο πάρκο, η περιοχή της Κάτω Βρύσης, οι παραλίες και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Δήμος Πόλης Χρυσοχούς
Λίγοι φαίνεται ωστόσο να επιλέγουν την Πόλη Χρυσοχούς για την τέλεση πολιτικών γάμων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς το 2015 τελέστηκαν 60 πολιτικοί γάμοι ενώ τα έσοδα ανήλθαν στις 24.000 ευρώ.

Όσο για το 2016 μέχρι στιγμής παρατηρείται μείωση στην τέλεση πολιτικών γάμων.

Όπως δήλωσαν πάντως όλοι οι αρμόδιοι φορείς η επαρχία Πάφου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής ως προορισμός για τέλεση πολιτικών γάμων.

Η προσπάθεια της περαιτέρω ανάπτυξης της μορφής αυτής του τουρισμού με όλα τα θετικά επακόλουθα στην τοπική και παγκύπρια οικονομία συνεχίζεται, από όλους τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς της Επαρχίας Πάφου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ