Ο τουρκικός τουρισμός γκρεμίζεται, ο κυπριακός αναπτύσσεται

Μετά την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, η οποία προκάλεσε άμεσο αντίκτυπο στον τουρκικό τουρισμό με δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων προς την Τουρκία, η γειτονική χώρα δέχεται άλλο ένα κτύπημα λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη. Ο θάνατος Γερμανών τουριστών στην τρομοκρατική επίθεση επιφέρει ήδη αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό της Τουρκίας, αφού πραγματοποιούνται πολλές άμεσες αναχωρήσεις αλλά και ακυρώσεις για ταξίδια που είχαν προγραμματιστεί. Την ίδια ώρα η Κύπρος επενδύει στην εικόνα ως ασφαλής προορισμός, με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες το 2016.

Η Τουρκία χάνει τις μεγαλύτερες αγορές της
Γερμανία και Ρωσία αποτελούν τις δύο σημαντικότερες αγορές για τον τουρισμό της Τουρκίας, οι οποίες καλύπτουν μερίδιο πέραν του 20% από το σύνολο των τουριστικών αφίξεων προς τη χώρα. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι για το σύνολο του 2014 η Γερμανία έστειλε 5,3 εκατομμύρια τουρίστες στην Τουρκία, ενώ συνολικά 4,7 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα κατά το 2014.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας και το τρομοκρατικό κτύπημα στην Κωνσταντινούπολη έχουν δημιουργήθηκε κατάσταση «τέλειας καταιγίδας» στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία ελκύει ετησίως πέραν των 40 εκατ. τουριστών.

Η Κύπρος αναπτύσσεται με νηφαλιότητα
Με το βλέμμα προς τις διεθνείς εξελίξεις η κυπριακή βιομηχανία παρακολουθεί, με νηφαλιότητα σε πρώτη φάση, όσα τεκταίνονται στην περιοχή προσδοκώντας βεβαίως ότι θα επωφεληθεί από τις κρίσεις σε Αίγυπτο και Τουρκία.

Από τον ΚΟΤ διαχρονικά δεν σχολιάζονται κρίσεις πολιτικού χαρακτήρα, στρατιωτικών εντάσεων ή τρομοκρατίας, προκειμένου να μην βγαίνει προς τις διεθνείς αγορές η εικόνα ότι η Κύπρος επιδιώκει όφελος από αρνητικές καταστάσεις, πολέμους και θανάτους ατόμων. Ωστόσο, αυτό για το οποίο γίνεται προσπάθεια είναι η ενίσχυση της εικόνας του ασφαλούς προορισμού, τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και στη Ρωσία.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι Ρωσία και Γερμανία αποτελούν σημαντικούς, τουριστικούς εταίρους και για την Κύπρο. Ειδικότερα αναφέρεται ότι κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του 2015 έφτασαν από τη Ρωσία 516.052 επιβάτες, ενώ από τη Γερμανία οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στις 108.485.

Για το 2016 εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα καταγραφεί άνοδος και από τις δύο αγορές ειδικότερα, ενώ υπάρχει και η πεποίθηση ότι το νέο έτος δύναται να αποτελέσει ιστορικά την κορυφαία χρονιά από πλευράς αφίξεων, με συνολικούς αριθμούς της τάξης των 3 εκατομμυρίων επιβατών.

 

Δειτε Επισης

Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου