Ερευνητική: Η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή

Παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχε για μικρό χρονικά διάστημα, από τα μέσα του 2013 μέχρι και το Νοέμβριο του 2014, τον αποκλειστικό εποπτικό έλεγχο του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, η Ερευνητική στην έκθεση της επισημαίνει ότι η Κεντρική θα μπορούσε να ασκεί και έλεγχο επί της ΣΚΤ σαν μιας σημαντικής Τράπεζας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΚΤΚ οι οποίες της παραχωρούνταν στη βάση της νομοθεσίας περί χρηματοοικονομικής σταθερότητας, ιδιαίτερα από την στιγμή κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση του ΣΠΤ με τη δημιουργία Κεντρικού Φορέα δηλαδή της ΣΚΤ.
 
Παράλληλα, η Ερευνητική σημειώνει πως η ΚΤΚ είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα μπορούσε να έχει επίδραση στα συμβαίνοντα στον ΣΠΤ και ειδικότερα στην ΣΚΤ. «Πιστεύουμε ότι δεν άσκησε αυτό της το καθήκον κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σημειώνουμε βέβαια ότι δεν αδράνησε γι’ αυτό είναι μεγάλος ο αριθμός των επιστολών της Διοικητού της ΚΤΚ τόσο προς την Επιτροπεία της Τράπεζας όσο και τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις οποίες επισήμανε τα προβλήματα και ζητούσε την λήψη διορθωτικών μέτρων. Είχε μάλιστα η Διοικητής και προσωπικές επαφές με την Επιτροπεία της ΣΚΤ, με τον Υπουργό Οικονομικών και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση των προβλημάτων του ΣΠΤ.
 
Διαβάστε ακόμα: 
Η ΚΤΚ μέσα στα πλαίσια των εξουσιών της θα μπορούσε να ήταν αυστηρότερη με υποδείξεις τόσο προς την ΣΚΤ όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την αντικατάσταση μη ικανών μελών της Επιτροπείας της Τράπεζας αλλά και του εκτελεστικού διευθυντή από την στιγμή που εντόπιζε σοβαρές αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση. Επομένως κάποιο μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στην ΚΤΚ για την κακή πορεία και κατάληξη της ΣΚΤ αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν από τους καθοριστικούς παράγοντες για την κατάρρευση του ΣΠΤ. Ας μην λησμονούμε εξάλλου ότι ήταν πλέον καθοριστική η αρμοδιότητα εποπτείας της ΣΚΤ από την ΕΚΤ».

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό