Δημόσιο χρέος: Τι αλλάζει λόγω Συνεργατισμού

Τη διαφοροποίηση της στρατηγικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους προδιαγράφουν οι εξελίξεις με τον Συνεργατισμό, αφού το κράτος θα εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 3,2 δις ευρώ τα οποία θα αποκτηθούν από την Ελληνική Τράπεζα. Η κίνηση δεν θα αύξηση απλώς το ποσοστό του δημόσιου χρέους σε περίπου 110% του ΑΕΠ αλλά θα αυξήσει τόσο τις ετήσιες λήξεις όσο και το ετήσιο κόστος σε τόκους. 
 
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο πως και οι σχεδιασμοί για εκδόσεις χρέους θα πρέπει να διαφοροποιηθούν. Για παράδειγμα, το 2018 αντί να χρειάζεται η αποπληρωμή ομολόγων ύψους 1 δις, θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 1,5 δις ευρώ, λαμβανομένου υπόψη του πρώτου ομολόγου 500 εκατ. προς όφελος της Ελληνικής που θα λήξει τον Δεκέμβριο. Με αυτά υπόψη, δεν αποκλείεται το Γραφείο Δημόσιου Χρέους να προχωρήσει με δύο εκδόσεις χρέους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αντί για μίας που προγραμμάτιζε. Πιθανότερο σενάριο όμως είναι αντί δύο εκδόσεων να γίνει μόνο μία μεγαλύτερου ύψους. 
 
Διαβάστε ακόμα: Metropolis: Το πρώτο mall της Λάρνακας
 
Αντίστοιχα, το 2019 αντί οι ανάγκες αποπληρωμής να είναι στο 1,3 δις ευρώ, θα αυξηθούν σε περίπου 2 δις ευρώ. Αντίστοιχη εικόνα θα καταγραφεί και την επόμενη τριετία μέχρι και το 2022, εκτός κι αν προκύψει ανάγκη αντί αποπληρωμής κάποιου από τα πέντε ομόλογα που θα εκδοθούν προς την Ελληνική Τράπεζα να γίνει roll over.
 
Αν και σε πρώτο στάδιο οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έγκριση της συμφωνίας για απορρόφηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική, απομένει να διαφανεί ποια θα είναι η αντίδραση από τις νέες εκδόσεις που θα γίνουν προς την Ελληνική. Αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την απόδοση των επόμενων εκδόσεων που θα κάνει η Δημοκρατία. 
 
Διαβάστε ακόμα: Βροχή οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα
 
Προς εξελίξεων με τον Συνεργατισμό, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους είχε κατορθώσει να δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό μαξιλάρι από ρευστά διαθέσιμα και ταυτόχρονα να ρίξει και το ποσοστό του δημόσιου χρέους. Είναι χαρακτηριστικό πως ήταν καλυμμένες οι ανάγκες για λήξεις χρέους μέχρι και τα μέσα του 2019. Με τα νέα δεδομένα, η συγκεκριμένη εικόνα αλλάζει άρδην και απομένει να διαφανεί στην πράξη ποια θα είναι τα νέα δεδομένα σε σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, το οποίο για πρώτη φορά θα ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων