Εμπορεύσιμα προϊόντα τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών

  26/07/2017 11:54
Εμπορεύσιμα προϊόντα τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών

Εμπορεύσιμα προϊόντα τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών

  26/07/2017 11:54
Σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες θα μετατρέπονται τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας, που προκύπτουν μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια  της Κύπρου. Σχετικό νομικό πλαίσιο ενέκρινε την Τετάρτη (26 Ιουλίου) το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικό ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, της καινοτομίας, της επιστημονικής γνώσης που προκύπτουν μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας του τόπου. 

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία καθιστά τα δημόσια πανεπιστήμιά μας ακόμη πιο σύγχρονα, τα φέρνει πιο κοντά στον παραγωγικό ιστό και στην οικονομία του τόπου. 

Είναι μια απόφαση η οποία πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την οικονομία και ουσιαστικά ακολουθούμε παραδείγματα χωρών, οι οποίες έχουν προοδεύσει στη βάση τέτοιων πολιτικών. 

Να θυμίσω ότι η μεγάλη πρόοδος που έχει κάνει το Ισραήλ στον τομέα της κοινωνίας της γνώσης έχει στηριχθεί ουσιαστικά σε τέτοιου είδους συνεργασίες. 

Μέσα από αυτή την απόφαση, τα πανεπιστήμιά μας θα μπορούν να συμμετέχουν ή να ιδρύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς, συνεταιρισμούς, με σκοπό ακριβώς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που παράγονται μέσα από την έρευνα και μέσα από επιστημονικές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο. Είναι μια σημαντική αλλαγή, μια σημαντική τομή η οποία θα είναι επωφελής και για τα πανεπιστήμια, αλλά και για την ίδια την οικονομία και την κοινωνία του τόπου».

Κληθείς να πει σε ποιους τομείς θα επικεντρωθεί αυτό, ο κ. Καδής ανέφερε πως ότι «δεν υπάρχει καμία εξαίρεση και κανένας περιορισμός. Όπου υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε επιχειρηματικό επίπεδο ή σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς την οικονομία και την κοινωνία, τότε τα πανεπιστήμια μας μπορούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Εξάλλου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση νέα νομοθεσία για το κάπνισμα δεν θα επιτρέπεται να καπνίζουν οι καθηγητές και οι μαθητές στα προαύλια των σχολείων και ερωτηθείς κατά πόσον οι μαθητές θα μπορούν να καταγγέλλουν τους εκπαιδευτικούς εάν τους βλέπουν να καπνίζουν στο προαύλιο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι μια νομοθεσία η οποία πρέπει να τηρείται από όλους και ό,τι ισχύει για όλες τις περιπτώσεις θα ισχύει και για τα σχολεία μας. 

Έχουμε προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στις ευρωπαϊκές Οδηγίες και εμείς, ως Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία και με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία θα προσπαθήσουμε μέσα από τις διαδικασίες που θα υιοθετήσουμε να τηρηθεί η συγκεκριμένη νομοθεσία».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας