Muskita Aluminium Industries: Από την Κύπρο σε όλο τον κόσμο

Με πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας στο αλουμίνιο, τα συστήματα της Muskita Aluminium Industries χρησιμοποιούνται στην Κύπρο και το εξωτερικό ως πρώτες ύλες σε διάφορους τομείς. Όπως επεσήμανε ο Ανδρέας Μάρκου, διευθυντής παραγωγής, μεταξύ αυτών είναι η οικοδομική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ναυπηγική, η αεροπλοΐα, η ηλεκτρονική βιομηχανία και η γεωργία.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Η Muskita ιδρύθηκε το 1958 από τον Γιώργο Μουσκή ως μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία αλουμινίου με 10 εργαζόμενους. Έκτοτε δεν παύει να εξελίσσεται, καθοδηγούμενη από τις αρχές του ιδρυτή της, που δεν είναι άλλες από την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την αφοσίωση στο εργατικό δυναμικό. 

Οι κύριες δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη σχεδίαση, την παραγωγή, την επεξεργασία και την εμπορία προφίλ αλουμινίου στη βάση των πιο αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφάλειας και ενεργειακής απόδοσης, με τα συστήματά της να ελέγχονται και να πιστοποιούνται από ανεξάρτητους, διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς.

ΜΟΝΑΔΕΣ
Οι μονάδες παραγωγής βρίσκονται στη Λεμεσό και στην πόλη Evesham του Ηνωμένου Βασίλειου. Στην Κύπρο η Muskita ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εγκατέστησαν, το 1972, μονάδα παραγωγής στην Α Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού. Ο χώρος επελέγη, κυρίως, λόγω του μεγάλου μεγέθους της βιομηχανίας, αλλά και της μικρής απόστασης από το Λιμάνι Λεμεσού, κάτι που εξυπηρετεί τις ανάγκες της εταιρείας.  

ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ
Η μονάδα στην Κύπρο αποτελείται από 16 βιομηχανίες πλήρως καθετοποιημένες κάτω από την ίδια στέγη. Οι κυριότερες είναι: Δύο μονάδες διέλασης προφίλ αλουμινίου, τρεις ηλεκτροστατικής βαφής, τρεις θερμογεφύρωσης, τρεις παραγωγής εξαρτημάτων και άλλες υπομονάδες επεξεργασίας. Συνολικά παράγονται πέραν των 5.000 διαφορετικών ειδών προφίλ αλουμίνιου για πολλαπλές χρήσεις και εξαρτήματα σε 55 βασικά χρώματα, καθώς και σε ειδικούς χρωματισμούς κατόπιν παραγγελίας. Η δυναμικότητα παραγωγής φθάνει τους 22.000 τόνους αλουμινίου ετησίως.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Τα στάδια που ακολουθούνται είναι η διελάση προφίλ αλουμινίου, η διόρθωση καλουπιών διέλασης και η ρομποτική αποθήκευση. Στο επόμενο στάδιο και ανάλογα με το φινίρισμα που επιλέγει ο πελάτης, τα προφίλ προχωρούν στις διάφορες μονάδες επιφανειακής επεξεργασίας, οι οποίες είναι η αυτοματοποιημένη μονάδα ανοδίωσης, η κάθετη ηλεκτροστατική βαφή, οι μονάδες compact, φινιρισμάτων ξύλου και πακεταρίσματος. Επίσης, ανάλογα με τον ζητούμενο συντελεστή θερμοπερατότητας, τα προφίλ οδηγούνται στη μονάδα θερμομονωτικής γεφύρωσης αλουμινίου. Λειτουργούν, επιπλέον, η παραγωγή εξαρτημάτων, η ρομποτική κατασκευή παλετών αλουμινίου, η μονάδα κατασκευών και εργαλειομηχανών CNC.  

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ο πρωταρχικός στόχος της εταιρείας ανέκαθεν ήταν να βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, προσπαθώντας συνεχώς να υιοθέτει τις πλέον σύγχρονες πρακτικές στον κλάδο δραστηριοποίησής της. 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Παρά το ότι έχει προχωρήσει σε αυτοματοποίηση και εφάρμοσε τη ρομποτική στις διαδικασίες της, ο άνθρωπος αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στη γραμμή παραγωγής. Στην παραγωγή εργάζονται σήμερα 128 άτομα, τα οποία επιμορφώνονται συνεχώς, κι ανάλογα με τις ανάγκες γίνεται, όταν κριθεί απαραίτητο, ενίσχυση του προσωπικού. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 
Η παραγωγή διεξάγεται πέντε ημέρες την εβδομάδα, με δύο ή τρείς βάρδιες, ανάλογα με τον όγκο εργασιών.

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ 
Χρησιμοποιείται πρωτόχυτο αλουμίνιο σε διάφορα κράματα σε μορφή μπιγιέττας, ανάλογα με τις ζητούμενες ιδιότητες κάθε προϊόντος.

ΔΙΑΘΕΣΗ
Η διανομή των προϊόντων γίνεται με στόλο της εταιρείας από τις αποθήκες της σε όλες τις πόλεις και στο λιμάνι για τις εξαγωγές. Κατά μέσο όρο υλοποιούνται 80 με 100 διανομές καθημερινά, με κύριες αγορές την Κύπρο και τη Βόρεια Ευρώπη. Έχοντας ανέκαθεν εξαγωγικό προσανατολισμό, η Muskita Aluminium Industries τιμήθηκε επανειλημμένως με το Βραβείο Εξαγωγών.

ΣΤΟΧΟΙ 
Η εταιρεία, πιστή στην αποστολή της να είναι καινοτόμα, επενδύει συνεχώς στην αριστεία και τη βελτίωση, διατηρώντας την παραγωγική της ευελιξία. Επιστέγασμα της προσέγγισής της είναι η εξασφάλιση του Πρώτου Βραβείου Καινοτομίας στον μεταποιητικό τομέα για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση του πρώτου αυτοματοποιημένου ρομποτικού συστήματος αποθήκευσης και διαχείρισης χιλιάδων διαφορετικών ειδών προφίλ αλουμινίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, τα οποία είναι φιλικά στο περιβάλλον. Παράλληλα, στρέφει την προσοχή της και στην εξεύρεση νέων αγορών στο εξωτερικό, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, η οποία είναι τρείς φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι σε θέση να απορροφήσει η κυπριακή αγορά. 

 

*Το δημοσίευμα είναι μέρος του αφιερώματος για τη βιομηχανία της Κύπρου το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό IN Business τεύχος Μαΐου 2017
 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο