Ευκαιρίες χρηματοδότησης ΜμΕ μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Ευκαιρίες για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Η χρηματοδότηση έχει διάφορες μορφές, ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα, ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλες οι ΜμΕ ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Παράλληλα, ευκαιρίες προσφέρει και το Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας Κύπρου, μέσω σχεδίου επιχορήγησης, με το ενδιαφέρον από πλευράς ΜμΕ να είναι ολοένα και μεγαλύτερο.

Η εταιρεία GrantXpert Consulting στέκεται σύμμαχος των ΜμΕ στην όλη διαδικασία, καθώς μελετά συνεχώς τις προσκλήσεις χρηματοδότησης και τις βοηθά να επιλέξουν τις καλύτερες και πιο κατάλληλες προσκλήσεις χρηματοδότησης στις οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Τα προγράμματα χρηματοδότησης που αφορούν τις ΜμΕ, παρουσιάζουν στο InBuinessNews, η Στέφανη Θεοφάνους, Head of Entrepreneurship and Startups Unit και η Νάγια Νικολάου, Head of Proposal Writing Unit της GrantXpert Consulting Ltd.

Ποια είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και μπορούν να τις ενισχύουν και τι αφορούν;  

Τα κύρια ανταγωνιστικά προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που αφορούν τις ΜμΕ είναι το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» που υποστηρίζει ΜμΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF), που χρηματοδοτεί έργα που σχετίζονται με ενέργεια, μεταφορές και ICT, καθώς και τα προγράμματα Eurostars, Erasmus+ Digital Europe και Creative Europe.

Υπάρχουν επίσης τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που αφορούν ΜμΕ και συγχρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Ταμεία και Εθνικούς Πόρους. Για παράδειγμα, το Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης των Επιχειρήσεων, που αναμένεται να προκηρυχθεί ξανά στις αρχές του 2023, στοχεύει στην ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ψηφιακή επιχειρηματικότητα και στην ενίσχυση του βαθμού ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας σε κυπριακές επιχειρήσεις μέσω αγοράς εξοπλισμού, λογισμικών, προγραμμάτων κ.α.

Η μέγιστη χορηγία ανά επιχείρηση μπορεί να φθάσει μέχρι τις €50.000, με ποσοστό χορηγίας 50%. Το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ του Μεταποιητικού Τομέα και άλλων Στοχευμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων απευθύνεται σε νέες ή υφιστάμενες ΜμΕ του Μεταποιητικού Τομέα που μπορούν να λάβουν επιχορήγηση μέχρι €200.000 ευρώ ανά επιχείρηση, με 60% χορηγία για δαπάνες όπως είναι καινούργια μηχανήματα και εξοπλισμός, ανέγερση και επέκταση κτιρίων, μεταφορικά μέσα κ.ά.

Τέλος υπάρχουν και τα προγράμματα που εμπίπτουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου που περιλαμβάνει Σχέδια Χορηγιών που απευθύνονται σε ΜμΕ και συγκεκριμένες θεματικές προτεραιότητες.

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να διαθέτει μια ΜμΕ για να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα;

Όλες οι ΜμΕ, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Το κάθε πρόγραμμα και μεμονωμένη πρόσκληση χρηματοδότησης καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια συμμετοχής.

Οι αιτήσεις αξιολογούνται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες οι οποίοι τις βαθμολογούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και ανάθεσης.

Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ποιες μορφές λαμβάνει;

Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. λαμβάνει διάφορες μορφές, ανάλογα και με το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η Ε.Ε. παρέχει επιχορηγήσεις για τη στήριξη έργων που προάγουν τα συμφέροντά της, προσκαλεί την υποβολή προσφορών για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από ΜμΕ και παρέχει επίσης χρηματοδότηση υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων ή επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Ποιος ο ρόλος της GrantXpert Consulting στην όλη διαδικασία και γιατί μια ΜμΕ να αποταθεί σε εσάς;

Υπάρχουν τόσες πολλές ευρωπαϊκές και εθνικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για ΜμΕ που οι πληροφορίες είναι άπειρες.

Η εταιρεία GrantXpert Consulting μελετά συνεχώς τις προσκλήσεις χρηματοδότησης και βοηθά τις ΜμΕ να επιλέξουν τις καλύτερες και πιο κατάλληλες προσκλήσεις χρηματοδότησης στις οποίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Έπειτα, η εταιρεία ετοιμάζει τα τεχνικά, διοικητικά και οικονομικά μέρη της αίτησης εκ μέρους των πελατών της, και αφού εγκριθεί η αίτηση παραμένει δίπλα τους μέχρι να απορροφήσουν το 100% της χορηγίας που έχει εγκριθεί.

Πιστεύετε ότι οι κυπριακές ΜμΕ αξιοποιούν σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή μένουν ευκαιρίες «ανεκμετάλλευτες»;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κυπριακές ΜμΕ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και λαμβάνουμε μεγάλο αριθμό αιτημάτων για τις συμβουλευτικές μας υπηρεσίες.

Είναι όμως πολύ ανταγωνιστικά προγράμματα και γι’ αυτό δεν εγκρίνεται πάντα μια αίτηση από την πρώτη φορά. Αυτό πολλές φορές αποθαρρύνει τις εταιρείες από το να προσπαθήσουν ξανά να πάρουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Εμείς πιστεύουμε όμως ότι οι αιτητές έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας τη 2η φορά αφού μπορούν να βελτιώσουν την αίτησή τους λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των αξιολογητών.

Επίσης, παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις υφιστάμενες και νέες, έχουν γνωρίσει και έχουν αγκαλιάσει τα σχέδια επιχορήγησης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, και βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον τους είναι ολοένα και μεγαλύτερο, χωρίς να αφήνουν ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες.

 

  • Cyta Business

Η Cyta Business, αντιλαμβανομένη τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις αυξημένες ανάγκες των ΜμΕ για αναβάθμισή τους στην ψηφιακή εποχή, συμβάλλει στην ανάπτυξή τους παρέχοντας λύσεις στα πρακτικά ζητήματα και τις προκλήσεις που τις απασχολούν και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις ευκαιρίες που προκύπτουν με τη δύναμη της τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;