Α. Πελετίδη: Βελτίωση υγείας των ασθενών μέσω mHealth

«Ο αναδυόμενος τομέας ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών στη διαχείριση της νόσου», δήλωσε στο πλαίσιο του 5oυ Συνεδρίου Φαρμακοποιών η Δρ. Αλίκη Πελετίδη, Λέκτορας Φαρμακευτικής Πρακτικής και Κλινικής Φαρμακευτικής, στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η Δρ Πελετίδη που είναι επίσης Επισκέπτης Λέκτορας στη Φαρμακευτική Σχολή του Newcastle University, UK, και στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αφού παρουσίασε το ρόλο του φαρμακοποιού στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προχώρησε στην ανάλυση των στόχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής – FIP εκ των οποίων βασικός είναι η ψηφιακή υγεία. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έχουμε συστήματα και δομές για την ανάπτυξη και την παροχή ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του ψηφιακού γραμματισμού και της χρήσης της τεχνολογίας και των ψηφιακών δυνατοτήτων, της διαμόρφωσης ψηφιακών υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στη διεύρυνση της πρόσβασης και της ισότητας», εκτίμησε η Λέκτορας. Οι μηχανισμοί για να γίνει εφικτό είναι όπως είπε, περιλαμβάνουν τη χρήση ψηφιακών δυνατοτήτων και νέες τεχνολογίες, όπως κοινόχρηστα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, εφαρμογές και τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών, την κατάλληλη φροντίδα και λήψη αποφάσεων.

Αναλύοντας τους όρους mHealth και Telepharmacy, η Δρ. Πελετίδη σχολίασε πως η COVID-19 αλλάζει τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. «Η τηλεϊατρική έχει επιτύχει πολύ περισσότερη προσοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρέχει ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις και έχει μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης μειώνοντας την προσωπική επαφή μεταξύ των ατόμων», είπε και πρόσθεσε: “Η τηλε-φαρμακευτική είναι μια από τις πρακτικές πτυχές της τηλεϊατρικής (μέσω της τηλεδιάσκεψης (ήχου-βίντεο) σε πραγματικό χρόνο που αναφέρεται στην παροχή φαρμακευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενός φαρμακοποιού, με μια χρονική και χωρική απόσταση μεταξύ των ασθενών  και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Ακολούθως δήλωσε πως «η παροχή κατάλληλων ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς και η διαβούλευση με άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της αυθαίρετης χρήσης φαρμάκων. Μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, με αποτέλεσμα την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και τη μείωση του κόστους».

Ο αναδυόμενος τομέας ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος περιλαμβάνει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης παρακολούθησης, αλλαγή συμπεριφοράς και εξατομικευμένης παρέμβασης υπό την επίβλεψη επαγγελματιών υγείας μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών στη διαχείριση της νόσου. Όπως ανέφερε στο διαδικτυακό event, εκτός από τη βελτίωση της διαχείρισης της κατάστασης της νόσου και της ποιότητας ζωής των ασθενών, αυτές οι καινοτομίες επιτρέπουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη συμπεριφορά και τα συμπτώματα των ασθενών και επιτρέπουν ευκαιρίες παρέμβασης όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν έξαρση της νόσου τους.

Καταλήγοντας, η Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κάλεσε τους φαρμακοποιούς να απαιτήσουν υποστήριξη από τις κυβερνήσεις και τις εθνικές επαγγελματικές ενώσεις για την παροχή αυτής της γνώσης. Έδωσε επίσης έμφαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση για τη νέα εποχή της ψηφιακής υγείας και στη προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή.

Δειτε Επισης

Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks
Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
CIM Summit 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού