Εταιρική φορολογική διακυβέρνηση: Ζήτημα δημόσιου συμφέροντος

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την Φορολογική Μεταρρύθμιση. Αν και οι πιέσεις προς τις κυβερνήσεις είναι έντονες, οι επικεφαλής τους προτιμούν να κάνουν τα μεγάλα, τολμηρά βήματα όταν οι οικονομίες θα έχουν στέρεες βάσεις. Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις μέρες μας καθορίζει και ενίοτε καθυστερεί αποφάσεις από πλευράς Πολιτείας που βλέπει τις οικονομικές προβλέψεις ακόμη και κορυφαίων διεθνών Οίκων και Οργανισμών να διαψεύδονται η μία μετά την άλλη.

Αναπόσπαστο μέρος του διαλόγου είναι η Εταιρική Φορολογική Διακυβέρνηση. Και κάπως έτσι, ο Εταιρικός Φόρος βγαίνει στο προσκήνιο. Ευθύνη του Οικονομικού Διευθυντή της κάθε επιχείρησης, η προσπάθεια του εστιάζεται στο να διατηρήσει τον φορολογικό συντελεστή όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Πλέον οι φόροι δεν είναι μόνο υπόθεση του Οργανισμού. Αντιθέτως, αποτελεί είναι ζήτημα δημόσιου συμφέροντος. ΜΜΕ, ΜΚΟ και οργανωμένα σύνολα, περισσότερο και πιο έντονα από ποτέ, απαιτούν διαφάνεια και λογοδοσία. Ο εταιρικός φόρος είναι, λοιπόν, ένας νέος τομέας εταιρικής διακυβέρνησης – με τους δικούς του κανόνες και παίκτες.

Οι νέες διαστάσεις που έχει πάρει ο όρος θα αναλυθούν διεξοδικά στο πλαίσιο παρουσίασης του Jan Maarten Slagter, CEO του Διεθνούς Γραφείου Φορολογικής Τεκμηρίωσης (International Bureau of Fiscal Documentation, "IBFD"). Ο CEO του IBFD θα μιλήσει ενώπιον του κοινού κατά το 6ο Cyprus International Tax Conference που πραγματοποιείται στις 14 Φεβρουαρίου 2023 στο Hilton Nicosia, αναδεικνύοντας ένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος.

Δημοσιογραφική πορεία με νομικό υπόβαθρο

Ο Jan Maarten Slagter βρέθηκε στα ηνία του IBFD τον Ιανουάριο του 2017. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εταιρικός δικηγόρος, έχοντας σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο του Leiden. Αφού πέρασε περισσότερο από τέσσερα χρόνια ως δικηγόρος, μεταπήδησε στην οικονομική δημοσιογραφία, εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα της ολλανδικής ημερήσιας εφημερίδας Het Financieele Dagblad και υπηρέτησε ως ανταποκριτής της εφημερίδας στο Λονδίνο από το 2004 έως το 2007. Από το 2007 έως το 2014, ηγήθηκε του VEB, του Ολλανδικού Συνδέσμου Επενδυτών, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα επενδυτών (κυρίως λιανικής) έναντι εισηγμένων εταιρειών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών κ.α. Ο Slagter γράφει για χρηματοοικονομικά και οικονομικά ζητήματα στην εφημερίδα De Telegraaf.

Οι κρίσιμες φορολογικές εξελίξεις στο σπουδαίο γεγονός

Το Συνέδριο που κερδίζει κάθε χρόνο τις εντυπώσεις συγκεντρώνοντας υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, διακεκριμένους επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς. Το εξελισσόμενο φορολογικό τοπίο και η προσαρμογή σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες είναι  ο βασικός άξονας ενός γεγονότος που δεν πρέπει να χάσει κανείς επαγγελματίας του χώρου. Το Συνέδριο έχει, εξάλλου, ως στόχο να σκιαγραφήσει κρίσιμες φορολογικές εξελίξεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και άλλες αρχές προχωρούν στις αναφερθείσες, νέες φορολογικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν τις οικονομίες των μελών.

Οι ειδικοί του Κλάδου θα ανέβουν στη σκηνή για να μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις πρόσφατες και επικείμενες φορολογικές εξελίξεις όπως το BEPS 2, τα φορολογικά κίνητρα ως μέσο δημοσιονομικής πολιτικής, τις τιμές μεταβίβασης, την οδηγία Unshell και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, οι παρευρισκόμενοι στο Συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν με άλλους φοροτεχνικούς επαγγελματίες και στελέχη του κλάδου των οικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας και παρακολουθείστε από κοντά συζητήσεις σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα του μέλλοντος, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό τοπίο της Κύπρου για εναρμόνιση με ευρωπαϊκές οδηγίες και δείτε από κοντά αρμοδίους να παρουσιάζουν θέματα όπως τα απροσδόκητα κέρδη (windfall profits), Metaverse και Φορολογία, το πλαίσιο BEFIT και την εφαρμογή του DAC 7 σε ψηφιακές πλατφόρμες. Η ψηφιοποίηση του φορολογικού τομέα αποτελεί, εξάλλου, μεγάλο μέρος της συζήτησης και επομένως θα απασχολήσει εκτενώς το επερχόμενο γεγονός.

Ποιους ενδιαφέρει

Το Συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και πιο συγκεκριμένα σε ανώτερα στελέχη από φορολογικές και νομικές υπηρεσίες όπως:

  • Λογιστικές, Ελεγκτές και Φοροτεχνικές Γραφεία
  • Τράπεζες και άλλα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα
  • Δικηγορικά γραφεία και Νομικοί Σύμβουλοι
  • Επενδυτικές Εταιρείες
  • Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης
  • Παρόχους Εταιρικών Υπηρεσιών
  • Αρμόδιες Κυβερνητικές Αρχές
  • Τοπικούς και Ευρωπαϊκούς Ρυθμιστικούς Φορείς
  • Οικονομικούς Διευθυντές από μεγάλες εταιρείες από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας

Για το πληροφορίες και εγγραφές κάντε κλικ εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Altis Compliance & Practice Management, Bank of Cyprus, Taxand Cyprus

Υποστηρικτές (μέχρι στιγμής): Baker Tilly, Deloitte Ltd, EY Cyprus, KPMG Cyprus, PwC Cyprus, RSM Cyprus

Με την στήριξη: Association of Cyprus Banks (ACB), Association of Certified Fraud Examiners (ACFE), CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association (CYFA), Cyprus Institute of Internal Auditors, The Cyprus Integrity Forum (CIF), Institute of Certified Public Accountants of Cyprus (ICPAC)

Οργανωτής: ΙΜΗ

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό ΙΝ Βusiness και πόρταλ REPORTER

 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά