Χρίστος Βασιλείου: Συνέχιση και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

Την ανάγκη συνέχισης και επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, τονίζει ο διευθύνοντας σύμβουλος της KPMG Κύπρου, Χρίστος Β. Βασιλείου, σημειώνοντας πως οι οικονομίες ανά το παγκόσμιο καλούνται να δείξουν αντιστάσεις και ότι αποτελεί αναγκαιότητα, όσο ποτέ άλλοτε, να υπάρξουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Βασιλείου επισημαίνει πως οι διάφορες αναλύσεις συγκλίνουν σε ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2023 για την κυπριακή οικονομία, με τον ίδιο να υποδεικνύει πως το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους είναι σημαντικό, ώστε να διαπιστωθεί αν η εγχώρια οικονομία δημιούργησε τους κατάλληλους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει το προβλεπόμενο κύμα ύφεσης που αναμένεται να παρουσιάσει η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο κ. Βασιλείου υποδεικνύει ότι η ενίσχυση της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, την ενεργειακή κρίση και τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα περιορίζουν σημαντικά την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα. Ωστόσο, όπως τονίζει, υπάρχουν και θετικές ενδείξεις, οι οποίες αφορούν τα μέτρα τα οποία προώθησε το κράτος για τη μετεγκατάσταση ή δημιουργία επιχειρηματικής βάσης στο νησί μας.

Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές υπηρεσίες, ο διευθύνοντας σύμβουλος της KPMG Κύπρου εκφράζει την πεποίθηση ότι εάν και εφόσον έχουν την απαραίτητη υποστήριξη που πρέπει από το κράτος, θα καταφέρουν να κινηθούν θετικά το 2023. 

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς αναμένετε να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;       

Η κυπριακή και η παγκόσμια οικονομία καλούνται να λειτουργήσουν εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης την οποία επιβάλλει το κλίμα που δημιούργησε η ρωσο-ουκρανική κρίση. Το νέο ισοζύγιο σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ανατολής στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό δημιουργεί προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις διάφορες κυρώσεις και αντικυρώσεις οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη ρευστή κατάσταση.

Το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους είναι σημαντικό ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν η εγχώρια οικονομία δημιούργησε τους κατάλληλους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει το προβλεπόμενο κύμα ύφεσης που αναμένεται να παρουσιάσει η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι διάφορες αναλύσεις  συγκλίνουν σε ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2023 για την κυπριακή οικονομία.

Οι οικονομίες ανά το παγκόσμιο καλούνται να δείξουν αντιστάσεις και αποτελεί αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε να υπάρξουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Για την Κύπρο, αυτό θα γίνει μέσω της συνέχισης και επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά, επιβραδύνοντας παράλληλα την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ενίσχυση της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, την ενεργειακή κρίση και τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα περιορίζουν σημαντικά την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν και θετικές ενδείξεις οι οποίες αφορούν τα μέτρα τα οποία προώθησε το κράτος για τη μετεγκατάσταση ή δημιουργία επιχειρηματικής βάσης στο νησί μας. Μέσα από τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που δίνονται όσον αφορά τη φορολογία, τη διαδικασία για έκδοση αδειών παραμονής σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής στη χώρα μας, το ισχυρό νομικό πλαίσιο και το χαμηλό διοικητικό κόστος, αρκετές επιχειρήσεις, και ειδικά αυτές που ασχολούνται με την τεχνολογία, επέλεξαν την Κύπρο για τη δημιουργία επιχειρηματικής βάσης.

Αναδιαρθρώθηκε ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών συνεισφέρει διαχρονικά και σημαντικά στο ΑΕΠ της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός, ειδικά κατά την περίοδο της προηγούμενης χρηματοοικονομικής κρίσης, και ανταπεξήλθε στις δύσκολες συνθήκες κατά την κρίση του κορωνοϊού. Για να καταφέρει να επιβιώσει, ο τομέας αναδιαρθρώθηκε και αναπροσαρμόστηκε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρηματιών, των επενδυτών και της κοινωνίας αλλά και στις νέες οδηγίες των τοπικών και διεθνών εποπτικών αρχών.

Ο τομέας μας καλείται πάλι, εν μέσω μιας νέας και πάλι απρόβλεπτη ως προς την έκβασή της κρίση, αυτής του ρωσο-ουκρανικού ζητήματος, να ανταπεξέλθει. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες, εάν και εφόσον έχουν την απαραίτητη υποστήριξη που πρέπει από το κράτος, θα καταφέρουν να κινηθούν θετικά το 2023.

Φυσικά, οποιεσδήποτε προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, λαμβάνοντας υπόψη το ρευστό διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι για τη χώρα μας, η γεωγραφική της θέση αποτελεί σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, ενώ η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τής δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίζει το ρόλο της διόδου κεφαλαίων και επενδύσεων από και προς την Ευρώπη, γεγονότα τα οποία φέρνουν τον τομέα τον υπηρεσιών, τουλάχιστον στην Κύπρο, σε πλεονεκτική θέση.

Τι θα βρίσκεται στο προσκήνιο το 2023

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει ως χώρα να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διατηρήσουν τη χώρα ως ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κέντρο. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να προχωρήσει τάχιστα η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που εντάχθηκαν κάτω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και κύριο στόχο έχουν τον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ζητήματα όπως η τεχνολογική αναβάθμιση, οι τεχνολογίες blockchain, τα κρυπτονομίσματα, η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οικονομικός μετασχηματισμός και οι πολιτικές που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την εταιρική διακυβέρνηση (ΕSG) θα βρίσκονται στο προσκήνιο και το 2023.

Η KPMG Κύπρου

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Διαχρονικός μας στόχος, ως ένας από τους μεγαλύτερους Οίκους παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο, είναι να παραμείνουμε η καθαρή επιλογή για τους πελάτες, το προσωπικό μας αλλά και την κοινωνία.

Οι στόχοι μας, πέρα από τη διασφάλιση και την ανάπτυξη του πελατολογίου και των υπηρεσιών  μας, αφορούν και την επέκταση της κοινωνικής μας προσφοράς προς τον τόπο και τους ανθρώπους μας.

Είμαστε πάντα στο προσκήνιο σε όλες τις ενέργειες που γίνονται για την προώθηση της χώρας μας ως έναν εξελιγμένο μοντέρνο επενδυτικό προορισμό και στεκόμαστε δίπλα στην επιχειρηματική κοινότητα και στο Κράτος σε αυτή την προσπάθεια.  Η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου επιβάλλει και την αναπροσαρμογή των υπηρεσιών που προσφέρονται και σε αυτό είμαστε σίγουροι ότι ως Οίκος έχουμε ανταποκριθεί τα μέγιστα.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού