BEFIT: Το πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος

Μια ολοκληρωμένη λύση για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην ΕΕ προτείνει το πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (BEFIT). Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη θέσπιση ενός κοινού συνόλου κανόνων για τον υπολογισμό της φορολογητέας βάσης των εταιρειών της ΕΕ, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερη κατανομή των κερδών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, βάσει ενός μαθηματικού τύπου. Θα έχει επίσης ως στόχο τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης και τη δημιουργία συνεκτικής προσέγγισης όσον αφορά τη φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε δημόσια διαβούλευση για το BEFIT καλώντας μάλιστα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν στοιχεία. Πρόκειται για μια πρόταση για τη φορολογία επιχειρήσεων σε μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο, με στόχο την υποστήριξη της ανάκαμψης και τη διασφάλιση επαρκών δημόσιων εσόδων τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει έως το 2023 ένα νέο πλαίσιο για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην ΕΕ, το οποίο θα μειώσει τις διοικητικές επιβαρύνσεις, θα εξαλείψει τα φορολογικά εμπόδια και θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον στην ενιαία αγορά.

Περισσότερα για το θέμα, θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του 6ου Cyprus International Tax Conference με χώρο διεξαγωγής το Hilton Nicosia. Ειδικότερα, για την πρωτοβουλία θα μιλήσει ο Πέτρος Κρασάρης, Partner της EY. O κ. Κρασάρης θα προβεί σε παρουσίαση με θέμα «Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: Πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (BEFIT)» και θα εξηγήσει στο κοινό που θα συμμετάσχει, το τι αλλάζει για τους επαγγελματίες του χώρου.

Συμβουλές σε πελάτες από Ευρώπη και ΗΠΑ

Ο Πέτρος Π. Κρασάρης είναι Συνεργάτης της EY Κύπρου και επικεφαλής των Διεθνών Υπηρεσιών Φορολογίας και Συναλλαγών. Εντάχθηκε στην EY Κύπρου το 2001 και εργάστηκε επίσης στην EY Νέας Υόρκης ως Foreign Tax Desk Κύπρου και Μάλτας. Οι κύριοι τομείς πρακτικής του είναι οι διεθνείς φόροι, ο φόρος συναλλαγών και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες MDR/DAC6. Έχει εκτενή εμπειρία στον διεθνή φορολογικό σχεδιασμό, συμβουλεύοντας πελάτες από ΗΠΑ και Ευρώπη για τη διάρθρωση των εργασιών και των επενδύσεών τους, τη βελτίωση της φορολογικής αποτελεσματικότητας των πολυεθνικών επιχειρήσεων, την παροχή συμβουλών σε στρατηγικές επαναπατρισμού κερδών και άλλους τομείς όπως η διάρθρωση της φορολογίας οικογενειακών γραφείων. Είναι μέλος της Tax Policy Committee του ACCA και CFA Charter-holder.

Ανάδειξη κρίσιμων θεμάτων

Πρόσφορο έδαφος για διαδραστική συζήτηση ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς εξουσίας θα προσφέρει, πάντως, το 6ο Cyprus International Tax Conference. Το γεγονός θα αναδείξει και φέτος τα πλέον κρίσιμα θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν την οικονομία. Kορυφαίοι κεντρικοί ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό δήλωσαν ήδη το παρών τους σε ένα Συνέδριο που κερδίζει κάθε χρόνο τις εντυπώσεις συγκεντρώνοντας υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, διακεκριμένους επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς.

Κεντρικός άξονας συζήτησης του πολυαναμενόμενου γεγονότος αποτελεί  το εξελισσόμενο φορολογικό τοπίο και η προσαρμογή σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, το Συνέδριο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει κρίσιμες φορολογικές εξελίξεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και άλλες αρχές προχωρούν σε νέες φορολογικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν τις οικονομίες των μελών, ουσιαστικά.

Οι ειδικοί του Κλάδου θα ανέβουν στη σκηνή για να μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με τις πρόσφατες και επικείμενες φορολογικές εξελίξεις όπως το BEPS 2, τα φορολογικά κίνητρα ως μέσο δημοσιονομικής πολιτικής, τις τιμές μεταβίβασης, την οδηγία Unshell και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, οι παρευρισκόμενοι στο Συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν με άλλους φοροτεχνικούς επαγγελματίες και στελέχη του κλάδου των οικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας και παρακολουθείστε από κοντά συζητήσεις σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα του μέλλοντος, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό τοπίο της Κύπρου για εναρμόνιση με ευρωπαϊκές οδηγίες και δείτε από κοντά αρμοδίους να παρουσιάζουν θέματα όπως τα απροσδόκητα κέρδη (windfall profits), Metaverse και Φορολογία και την εφαρμογή του DAC 7 σε ψηφιακές πλατφόρμες. Η ψηφιοποίηση του φορολογικού τομέα αποτελεί, εξάλλου, μεγάλο μέρος της συζήτησης και επομένως θα απασχολήσει εκτενώς το επερχόμενο γεγονός. 

Ποιους αφορά

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου και απευθύνεται σε επαγγελματίες και πιο συγκεκριμένα σε ανώτερα στελέχη από φορολογικές και νομικές υπηρεσίες όπως:

  • Λογιστικές, Ελεγκτές και Φοροτεχνικές Γραφεία
  • Τράπεζες και άλλα Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα
  • Δικηγορικά γραφεία και Νομικοί Σύμβουλοι
  • Επενδυτικές Εταιρείες
  • Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης
  • Παρόχους Εταιρικών Υπηρεσιών
  • Αρμόδιες Κυβερνητικές Αρχές
  • Τοπικούς και Ευρωπαϊκούς Ρυθμιστικούς Φορείς
  • Οικονομικούς Διευθυντές από μεγάλες εταιρείες από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας

Για το πληροφορίες και εγγραφές κάντε κλικ εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Altis Compliance & Practice Management, Taxand Cyprus

Υποστηρικτές (μέχρι στιγμής): Baker Tilly, Deloitte Ltd, EY Cyprus, KPMG Cyprus, PwC Cyprus, RSM Cyprus

Με την στήριξη: Association of Cyprus Banks (ACB), Association of Certified Fraud Examiners (ACFE), CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association (CYFA), Cyprus Institute of Internal Auditors, The Cyprus Integrity Forum (CIF), Institute of Certified Public Accountants of Cyprus (ICPAC)

Οργανωτής: ΙΜΗ

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό ΙΝ Βusiness και πόρταλ REPORTER

Δειτε Επισης

Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi-Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού