Cyprus Seeds-Eurobank Κύπρου: Προσφορά στην επιστημονική καινοτομία

Τη συμπλήρωση πέντε χρόνων διαρκούς προσφοράς με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος επιστημονικής καινοτομίας στην Κύπρο, γιόρτασαν Cyprus Seeds και Eurobank Κύπρου, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση των δέκα ακαδημαϊκών ομάδων που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στον τρίτο κύκλο του προγράμματος του Cyprus Seeds.

Με τη διαχρονική υποστήριξη της Eurobank Κύπρου, η οποία αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή από την πρώτη στιγμή, το Cyprus Seeds στηρίζει έμπρακτα επιλεγμένες ομάδες από τα κυπριακά ακαδημαϊκά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, με στόχο να μετουσιώσουν την έρευνά τους σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι δέκα ομάδες που έχουν επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού και θα συμμετάσχουν στον τρίτο κύκλο του προγράμματος, προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κέντρο Αριστείας CYENS, το Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ.

Οι επιλεγμένες ομάδες λαμβάνουν συγκεκριμένη χρηματοδότηση, όπως επίσης και πολύτιμη καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες στο εξωτερικό, οι οποίοι διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στην εμπορευματοποίηση ακαδημαϊκής έρευνας. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να καταρτιστούν με επιχειρηματικές δεξιότητες δίνοντας έμφαση στην προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και να δημιουργήσουν δίκτυο πιθανών επενδυτών και πελατών τόσο στην τοπική όσο και τη διεθνή αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, Cyprus Seeds και Eurobank Κύπρου ανακοίνωσαν την περαιτέρω ενίσχυση της σύμπραξής τους, μέσω της υπογραφής συνεργασίας με το επιτυχημένο εκκολαπτήριο/επιταχυντή Egg enter-go-grow, το οποίο στηρίζεται από την Eurobank Ελλάδος.

Η Γενική Διευθύντρια του Cyprus Seeds, κ. Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου, χαρακτήρισε την συμφωνία ως εξαιρετικής σημασίας, καθώς όπως είπε «θα ενισχύσει περεταίρω την εξωστρέφεια των οικοσυστημάτων καινοτομίας της Κύπρου και της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της ακαδημαϊκής έρευνας των ομάδων που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Cyprus Seeds».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Yφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος εξήρε την πολύτιμη συμβολή του Cyprus Seeds στη δημιουργία νεοφυών εταιρειών από την καινοτόμο έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Με το πέρας της παρουσίασης των ομάδων, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία του πρώτου Equity Fund στην Κύπρο για την προσέλκυση επιπρόσθετων επιχειρηματικών κεφαλαίων συμμετοχών (venture funds) για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, η Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ειρήνη Πική, η Mandate Manager του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF) στην Ελλάδα, κ. Βιβή Παπασούλη, ο Διευθυντής Θεσμικών Πελατών της Εurobank Κύπρου, κ. Μενέλαος Πουλής και η Partner στο Uni.Fund, Δρ. Κατερίνα Πραματάρη.

Tη συζήτηση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του EIC Accelerator του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, κ. Σταυριάνα Κοφτερός. Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης ο κ. Νικόλας Μαστρογιανόπουλος δήλωσε ότι «για να καταστεί η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί το οικοσύστημα καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, είναι αναγκαία η ενίσχυση της ιδιωτικής επένδυσης και πιο συγκεκριμένα οι επενδύσεις από στρατηγικούς επενδυτές και Venture Capital Funds. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε σχεδιάσει αποσκοπούν στη περαιτέρω μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, δημιουργώντας ένα μίγμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι θεσμικοί πελάτες της Εurobank Κύπρου, ανώτερα διευθυντικά στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας και εκπρόσωποι κυπριακών επιχειρηματικών συνδέσμων.

Σημαντική ήταν η παρουσία εκπρόσωπων των κύριων δωρητών του Cyprus Seeds, όπως ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, o οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου κ. Μιχάλης Λούης, ο κ. Γιώργος Δαυίδ από το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντη, ο κ. Μιχάλης Πρίντζος από την Ελληνική Πρωτοβουλία (Τhe Hellenic Initiative), ο κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Σταύρος Παντζαρής από την EY Κύπρου και η κ. Alix Weldon, Ηead of Philanthropy του Μohari Hospitality.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά