Ανδρέας Παπαδόπουλος: Οι τρεις πυλώνες που ενισχύουν τις ΜμΕ

Σημαντικό άξονα της κυπριακής οικονομίας αποτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με την ανάπτυξή τους, να δημιουργεί ανάμεσα σε άλλα, νέες θέσεις εργασίας, τονίζει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, People & Business Transformation Consulting της PwC Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Παπαδόπουλος αναλύει την συνεισφορά των ΜμΕ στην κυπριακή οικονομία, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα καθώς και τους τρεις βασικούς πυλώνες που μπορούν να βασιστούν για να βελτιώσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

«Το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν σήμερα οι ΜμΕ προκειμένου να τους ενισχύσει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Ευελιξία, ψηφιακές δεξιότητες και ανθεκτικότητα» ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, εξηγεί ότι η εισαγωγή των ιδανικών τεχνολογιών μπορεί να παρέχει την δυνατότητα στις ΜμΕ να επικεντρωθούν στις λειτουργίες που δημιουργούν πραγματική αξία, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος που επενδύουν σε επαναλαμβανόμενες, περιορισμένης αξίας διαδικασίες.

«Κάθε κρίση φέρνει ευκαιρίες και η εποχή που διανύουμε αποτελεί την ιδανική στιγμή για τη μετατροπή των κυπριακών ΜμΕ σε πιο ανταγωνιστικούς, ανθεκτικούς και ψηφιακούς παίκτες στην αγορά, υιοθετώντας τις κατάλληλες ψηφιακές λύσεις, και κάνοντας πραγματικότητα το ψηφιακό τους ταξίδι»  υποδεικνύει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Ποια είναι η σημαντικότητα και η συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην κυπριακή οικονομία;

Οι ΜμΕ αποτελούν έναν σημαντικό άξονα της κυπριακής οικονομίας. Η συνεισφορά τους ανέρχεται στο 76% της συνολικής αξίας στην Κύπρο, σημειώνοντας ανάπτυξη 10% από το 2021.

Παράλληλα, η ανάπτυξη τους δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία, ενώ αξιοποιώντας τις δικές τους μοναδικές ικανότητες και την ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας τους, γίνονται ιδιαίτερα δημιουργικές προωθώντας και εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές στην αγορά.

Επομένως, οι ΜμΕ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία μας και στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Παρόλα αυτά, και κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι ΜμΕ καλούνται να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά και την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο ψηφιακός και ευρύτερος οργανωσιακός μετασχηματισμός, αποτελεί την δίοδο για να το επιτύχουν και να προσφέρουν προστιθέμενη αξία.  

Η ψηφιακή μετάβαση

Σε ποιο βαθμό οι ΜμΕ στην Κύπρο αντιλαμβάνονται την αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους και προχωρούν σ΄ αυτή την κατεύθυνση ως προς όφελος των ιδίων αλλά και των πελατών τους;

Πριν από λίγα χρόνια, η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Σήμερα, η κρίσιμη ερώτηση δεν είναι αν η αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις ΜμΕ έχει γίνει αντιληπτή, αλλά το ποιες τεχνολογίες πρέπει να εισάξουν για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά, να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους, και συγχρόνως, να λειτουργούν και να δρουν με ασφάλεια στις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

Επομένως, ένας μεγάλος αριθμός ΜμΕ βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού τους με στόχο την βιωσιμότητα, την εμπορικότητα και την ανάπτυξή τους.

Στην προσπάθεια αυτή, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο σωστό προγραμματισμό και στον προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς οι ενέργειες του ψηφιακού μετασχηματισμού τους πρέπει να εναρμονίζονται με τον ευρύτερο οργανωσιακό μετασχηματισμό και τις μακροχρόνιες επιδιώξεις που θέτουν ως οργανισμός.

Πώς γενικότερα, οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να δώσουν ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αναδειχθούν και να αναπτυχθούν;

Η εισαγωγή των ιδανικών τεχνολογιών αναλόγως της βιομηχανίας, των αναγκών και του στρατηγικού σχεδιασμού των ΜμΕ, μπορούν να βελτιώσουν τόσο την εμπειρία που προσφέρουν στους καταναλωτές τους, όσο και την εμπειρία των ίδιων τους των εργαζομένων.

Από άποψης καταναλωτών, μέσω της εισαγωγής ψηφιακών εργαλείων, μπορούν να προσεγγίσουν καταναλωτές και να παρέχουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εντός  των εταιρειών, οι ψηφιακές τεχνολογίες σήμερα έχουν την δυνατότητα να αυτοματοποιήσουν και να απλοποιήσουν τις διαδικασίες τους, επιτρέποντας στο προσωπικό να επικεντρωθεί στις λειτουργίες που δημιουργούν πραγματική αξία για την εταιρεία, όπως η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή και των προϊόντων/υπηρεσιών τους.    

Μειώνοντας χρόνο και κόστος…

Μπορεί η τεχνολογία να λειτουργήσει ως σύμμαχος των ΜμΕ ώστε να αντισταθμιστεί το αυξανόμενο τους κόστος που προκύπτει λόγω των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων;

Αναμφίβολα, η εισαγωγή των ιδανικών τεχνολογιών, όπως αναφέρθηκε πιο πριν, μπορεί να παρέχει την δυνατότητα στις ΜμΕ να επικεντρωθούν στις λειτουργίες που δημιουργούν πραγματική αξία για την εταιρεία, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος που επενδύουν σε επαναλαμβανόμενες, περιορισμένης αξίας διαδικασίες.

Για παράδειγμα, η εισαγωγή εργαλείων για την αυτοματοποίηση της συλλογής πληροφοριών από τις διάφορες βάσεις δεδομένων, θα επιτρέψει στις ΜμΕ να αναλύσουν και να κατανοήσουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν, για λήψη καλύτερων και πιο ενημερωμένων αποφάσεων.

Επομένως, ναι η τεχνολογία έχει την δυνατότητα να μειώσει το κόστος λειτουργιών και παράλληλα να επιτρέψει τη λήψη καλύτερων αποφάσεων για αύξηση του κέρδους.   

Οι τρεις βασικοί πυλώνες

Ποιες άλλες είναι οι κύριες προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε ποια μοντέλα πρέπει να στραφούν;

Οι ΜμΕ σήμερα αντιμετωπίζουν τρεις  βασικές προκλήσεις:

  1. Η εξασφάλιση κεφαλαίων για την απαραίτητη ψηφιακή μετάβαση και εισαγωγή τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων.
     
  2. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων τους, που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και στις τεχνολογίες που υπάρχουν στην αγορά σήμερα.
     
  3. Η επένδυση στα τεχνολογικά εργαλεία που πραγματικά χρειάζονται και είναι αυτά από τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν.

Επιπρόσθετα, σήμερα οι ΜμΕ καλούνται να διαχειριστούν και το αυξανόμενο κόστος που προκύπτει από την εισαγωγή πρώτων υλών και το κόστος ενέργειας που επιβαρύνει την οικονομική τους ευρωστία.

Για να μετατρέψουν τις προκλήσεις αυτές σε ευκαιρίες, θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και τους πόρους για την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών.

Επίσης, η ευελιξία τους, τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε απρόσμενες αλλαγές στην αγορά με περισσότερη ταχύτητα, χωρίς ιδιαίτερα δομικά εμπόδια, χωρίς εγκατεστημένες τεχνολογίες και συστήματα που πολύ δύσκολα αναπροσαρμόζονται και με την ικανότητα λήψης αποφάσεων και δράσεων την ίδια μέρα, αν οι συνθήκες το απαιτούν.

Επομένως, το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν σήμερα οι ΜμΕ προκειμένου να τους ενισχύσει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Ευελιξία, ψηφιακές δεξιότητες και ανθεκτικότητα.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε κρίση φέρνει ευκαιρίες και η εποχή που διανύουμε αποτελεί την ιδανική στιγμή για τη μετατροπή των κυπριακών ΜμΕ σε πιο ανταγωνιστικούς, ανθεκτικούς και ψηφιακούς παίκτες στην αγορά, υιοθετώντας τις κατάλληλες ψηφιακές λύσεις, και κάνοντας πραγματικότητα το ψηφιακό τους ταξίδι.

  • Cyta Business

Η Cyta Business, αντιλαμβανομένη τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις αυξημένες ανάγκες των ΜμΕ για αναβάθμισή τους στην ψηφιακή εποχή, συμβάλλει στην ανάπτυξή τους παρέχοντας λύσεις στα πρακτικά ζητήματα και τις προκλήσεις που τις απασχολούν και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις ευκαιρίες που προκύπτουν με τη δύναμη της τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»