Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Υπόμνημα στον υπουργό Υγείας για την αποκάλυψη του «Αόρατου Έθνους»

Κάθε Κύπριος αποτελεί ένα κομμάτι στο παζλ που συνθέτει το «Αόρατο Έθνος» το οποίο επεκτείνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αυτή η διαπίστωση σε ό,τι αφορά στην Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο AKN κατέστη κοινή παραδοχή σε εκδήλωση του Σύνδεσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας (μέλος του Global Heart Hub) που έγινε με τη στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων εταίρων, της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης, της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου σε μια δράση που γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία  της Novartis Pharma Services Κύπρου.

Κατά τη δράση που έλαβε χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου στις 11:00 ο τοίχος της Αποκάλυψης  τοποθετήθηκε στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας και τα μηνύματα του κόσμου της Κύπρου μαζί με τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, σε εκδήλωση ενημέρωσης και αφύπνισης που προηγήθηκε, κατατέθηκαν υπό μορφή υπομνήματος προς τον υπουργό Υγείας, ώστε να αναληφθούν στοχευμένες δράσεις για τη χάραξη στρατηγικής ως προς την αντιμετώπιση της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής Νόσου AKN και τον περιορισμό του αντίκτυπού της στην κοινωνία, αλλά και στο κράτος.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαράλαμπος Μουρουζίδης μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας παρέδωσε στον υπουργό Υγείας σχετικό υπόμνημα συνοδευόμενο από εκατοντάδες υπογραφές στο οποίο μεταξύ άλλων καταγράφηκαν τα βασικά ζητούμενα από πλευράς δράσεων του Υπουργείου Υγείας τα οποία συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για Αθηροσκληρωτική Νόσο (AKN) ως άμεση προτεραιότητα στο πλάνο δράσεων και ενεργειών του Υπουργείου Υγείας. Το πλάνο δράσεων  θα πρέπει να περιλαμβάνει φιλόδοξες δράσεις για την ανίχνευση, πρόληψη και διαχείριση της νόσου έτσι ώστε να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο υγείας των πολιτών και να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα ζωής τους, ενισχύοντας  την ανθεκτικότητα σε επίπεδο πληθυσμού, ενώ παράλληλα θα αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι πόροι υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό πρέπει να γίνει εξετάζοντας τα πιο κάτω:

Α) Έγκαιρη ανίχνευση, έλεγχος και διάγνωση.

Β) Πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη.

Γ) Πρόσβαση στη φροντίδα και τη βέλτιστη θεραπεία αποκατάσταση.

Δ) Ποιότητα ζωής μετά από ένα συμβάν καρδιαγγειακής νόσου.

Ε) Τη δημιουργία μητρώου καταγραφής ασθενών με σύγχρονη και απλή μεθοδολογία.

Ζ) Την πρόσβαση μέσω του ΓΕΣΥ σε σύγχρονα καινοτόμα φάρμακα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών- Πρόσβαση σε όλες τις θεραπευτικές επιλογές.

Η) Αποτύπωση του μεγέθους του προβλήματος στην Κύπρο– Κατανόηση αιτιών και  παραγόντων κινδύνου στον Κυπριακό πληθυσμό.

Θ) Ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας.

Ι) Eνημέρωση του ευρύτερου κοινού.

Ο υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας κατά την παραλαβή του υπομνήματος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρώτιστο μέλημα τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργείου Υγείας στο σύνολό του είναι να αφουγκράζεται τα ζητήματα που αφορούν τους ασθενείς και να λαμβάνει στοχευμένες δράσεις για την ανακούφιση και την έμπρακτη στήριξή τους. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, ανέφερε, έθεσε υπό την αιγίδα του και την όλη εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας Υγείας θα ληφθεί πολύ σοβαρά το υπόμνημα ώστε η δράση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ΑΚΝ να ενταχθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας.

Αξίζει να τονιστεί πως σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, διεθνή στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από Καρδιαγγειακή νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως (Global Burden of disease collaborative network study 2017).

Η καρδιαγγειακή νόσος (ΚΝ) παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, καθώς η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος είναι η αιτία του 85% των θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που συχνά παραβλέπεται από το κοινό και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους κάθε μέρα.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των πρόωρων θανάτων από Μη Μεταδοτικές Νόσους ΜΜΝ, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου, κατά 25% έως το 2030.

Την ίδια στιγμή  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για μια νέα πρωτοβουλία Healthier Together [Υγιέστεροι μαζί] – Μη Μεταδοτικές Νόσοι (ΜΜΝ) στην ΕΕ για τη στήριξη των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τη μείωση του φορτίου των μη μεταδοτικών νόσων, εστιάζοντας σε 5 βασικούς τομείς συμπεριλαμβανομένων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πολίτες αυτού του «Αόρατου Έθνους» είμαστε δυνητικά όλοι μας και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στον αγώνα για την Καρδιαγγειακή Νόσο με όπλα την ενημέρωση, την πρόληψη, την αλλαγή στον τρόπο ζωής και τη συλλογική δράση οργανωμένων φορέων, κρατικών θεσμών και ευαισθητοποιημένων ομάδων.

 

  

  

  

  

  

  

  

 

 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος