Το κοινωνικό στίγμα εμπόδιο για γυναίκες με εθισμό στο στοίχημα

Οι γυναίκες αν και ασχολούνται περισσότερο από ποτέ με το τυχερό παιχνίδι, δυσκολεύονται να μιλήσουν σε επαγγελματίες υγείας όταν παρουσιάζουν προβληματικές συμπεριφορές λόγω του κοινωνικού στίγματος. 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που φιλοξένησε το 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού με διοργανωτή την ΕΑΣ.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Fulvia Prever, Scientific Director of Women & Gambling Project, SUNNCOOP, Γεωργία Παναγιώτου, Professor of Clinical Psychology, University of Cyprus, Gambling Research Center, University of Hohenheim και Andrea Wöhr, Gambling Research Center, University of Hohenheim.

Τη συζήτηση συντόνισε η Christina Golna, Head, Policy change and Management Consulting της Innowth Ltd.

Η κ. Golna είπε αρχικά ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με στοιχηματική δραστηριότητα είναι πλέον σχεδόν ίδιος με αυτό των αντρών και πως μόνο μία στις πέντε θα αναζητήσει βοήθεια σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν εθισμό εξαιτίας του στίγματος που υπάρχει στην κοινωνία.

Η Fulvia Prever, πήρε το λόγο για να μιλήσει για τους λόγους που διαφοροποιούν τον τρόπο που κατανοούν το στοίχημα οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες. Η ψυχική υγεία και ο εθισμός έχουν διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ των δύο φύλων, είπε.

"Οι γυναίκες στο στοίχημα είναι "αόρατες", λόγω του στίγματος στην κοινωνία ακόμη και μεταξύ των γυναικών". Ακόμη ένας λόγος είναι ότι συχνά δεν βρίσκουν την κατάλληλη αντιμετώπιση ενώ το στίγμα ενισχύεται από το γεγονός ότι η δραστηριότητητά τους συνδέεται με την ικανότητά τους ως μητέρες, όπως επεσήμανε.

Το τι μπορούμε να κάνουμε για να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ήταν η ανάλυση που έκανε η κ.Γεωργία Παναγιώτου. Το να ζητήσει βοήθεια μια γυναίκα θεωρείται στίγμα, δήλωσε, τονίζοντας τα εξής: "Πολλές φορές το προβληματικό στοίχημα προκαλείται από υφιστάμενα προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη. Ως εκ τούτου οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ρωτούν τις γυναίκες για τη ζωή τους ώστε να εντοπίσουν προηγούμενα ζητήματα και να τις βοηθήσουν να λύσουν το πρόβλημα του εθισμού".

Η Andrea Wöhr, είπε πως εξαιτίας των παραδοσιακών ρόλων γυναικών-αντρών θεωρείται πως οι γυναίκες δεν εμπλέκονται ή δεν πρέπει να εμπλέκονται σε στοιχηματικές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα οι γυναίκες πάικτριες απομονώνονται και εν τέλει γίνονται πιο ευάλωτες. Η κατάσταση αυτή αποτελεί εμπόδιο στο να αναζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για τις γυναίκες στο στοίχημα, ακόμη και στην Κύπρο είπε η ομιλήτρια.

Οι ομιλήτριες συμφώνησαν ότι για να βοηθηθούν οι γυναίκες με ενασχόληση στο στοίχημα πρέπει να ενημερώνονται στοχευμένα.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει από πλευράς τους να διερευνούν με τις σωστές ερωτήσεις  το παρελθόν των γυναικών και να τους ζητούν να μιλούν για τη ζωή τους και το πώς αισθάνονται, παρά για το ίδιο το στοίχημα. Τυχόν κακές ανθρώπινες σχέσεις (π.χ ύπαρξη βίας κτλ) ψυχολογικά θέματα και άλλες παράγοντες να είναι τα αίτια πίσω από τις προβληματικές συμπεριφορές, κατέληξαν οι ομιλήτριες.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»