Μελίνα Πύργου: Το απαραίτητο συστατικό για ποιοτικές νομικές συμβουλές

«Η εξειδίκευση πλέον είναι απαραίτητη για να μπορείς να παρέχεις ποιοτικές νομικές συμβουλές σε πελάτες», τονίζει η managing director της εταιρείας Πύργου Βάκης ΔΕΠΕ, Μελίνα Πύργου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως για τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι πολύ σημαντικά στην δικηγορία, ωστόσο όταν αρχίζεις να εργάζεσαι χρειάζεσαι και κάποιες δεξιότητες που αν τις έχεις σε βοηθούν να προχωρήσεις, όπως είναι η τιμιότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue», η κ. Πύργου υποδεικνύει πως η  καριέρα κτίζεται με τα χρόνια και με προσωπική βελτίωση.

Διαμηνύει παράλληλα πως η επιτυχία δεν μετριέται μόνο από την οικονομική επιτυχία. «Στο τέλος», αναφέρει χαρακτηριστικά, «όλοι θα κριθούμε από το έργο που επιτελέσαμε, όχι από τον τραπεζικό μας λογαριασμό».

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας σας;

Τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι πολύ σημαντικά, κι όταν αρχίζεις να εργάζεσαι χρειάζεσαι και κάποιες δεξιότητες που αν τις έχεις σε βοηθούν να προχωρήσεις, όπως είναι η τιμιότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα.

Ποιος ήταν ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;

Το επάγγελμα του δικηγόρου είναι δύσκολο από μόνο του. Οι ώρες εργασίας είναι πολλές και τα θέματα πολύπλοκα. Μεγάλη πρόκληση για μένα ήταν να ξεκινήσω το δικό μου γραφείο και να αποφασίσω τις υπηρεσίες που θα παρέχω. Η εξειδίκευση πλέον είναι απαραίτητη για να μπορείς να παρέχεις ποιοτικές νομικές συμβουλές σε πελάτες.

Πώς συγκρίνετε την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματία, σύζυγος, μητέρα, κτλ) σε σχέση με πριν μια δεκαετία;

Στο επάγγελμα μας κάθε χρόνο εισέρχονται πολλές νέες γυναίκες, αλλά λίγες είναι αυτές που παραμένουν. Δεν τις αδικώ. Είναι πολλές οι ώρες δουλειάς και ως μητέρα αν δεν έχεις βοήθεια είναι ακόμη πιο δύσκολο. Με χαρά βλέπω βελτίωση στη συμμετοχή περισσότερων γυναικών σε συμβούλια όπου λαμβάνονται αποφάσεις.

Χρειάζεται να ακούγεται η γυναικεία άποψη και να συζητούνται κοινωνικά θέματα που συνήθως απασχολούν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες, χωρίς να θέλω να το γενικεύσω ότι οι άντρες δεν ενδιαφέρονται. Παρατηρώ όμως, ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων που είναι ανδροκρατούμενες υποβαθμίζουν τα κοινωνικά θέματα.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια άλλη γυναίκα η οποία τώρα κτίζει την καριέρα;

Η καριέρα κτίζεται με τα χρόνια και με προσωπική βελτίωση. Θέλει χρόνο, αλλά αποτελείται από όλες τις μικρές-μικρές ενέργειες που κάνουμε καθημερινά για την βελτίωση των γνώσεων μας και επέκταση του δικτύου μας. Σε βάθος χρόνου αυτές οι μικρές ενέργειες φανερώνουν την πρόοδο που έχει κάνει κάποιος. Στη ζωή μας δίδονται κάποιες ευκαιρίες και όταν έρχονται τις αρπάζουμε χωρίς φόβο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που μπορεί κάποιος να βάλει στον εαυτό του είναι η αμφιβολία και η εντύπωση ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι.

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Μια γυναίκα όχι, πολλές μαζί ναι. Και οι άντρες μαζί. Ζούμε σε μια κοινωνία που χρειάζονται όλοι, να έχει πολυφωνία για να επιτυγχάνουμε ισορροπίες.

Σας επηρεάζει και πόσο η αρνητική κριτική;

Μακάρι να είχαμε περισσότερη αρνητική κριτική. Από αυτή μαθαίνεις, από αυτή βελτιώνεσαι. Κάθε 2-3 χρόνια στο γραφείο διενεργούμε έρευνα ανάμεσα στους πελάτες μας με σκοπό να λάβουμε σχόλια για την υπηρεσία που παρείχαμε, τι κάναμε καλά και τι όχι. Οι απαντήσεις αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πρακτικές, να εκπαιδευτούμε και να αναπτύξουμε τις δεξιότητες και γνώσεις μας για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα πέντε χρόνια;

Η ανάγκη για αυτοβελτίωση δεν σταματά ποτέ. Η συνεχής επιμόρφωση και οι νέες προκλήσεις είναι μέρος της ζωής μας. Ως δικηγόροι θεωρώ ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη για το κράτος δικαίου και η φωνή μας για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μέρος του ρόλου μας.

Είμαστε λειτουργοί της δικαιοσύνης και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πάντα λέω ότι δεν είναι αρκετό να εντοπίζουμε μια αδικία και σίγουρα δεν είναι αποδεκτό για μένα να σιωπούμε. Σημαντικό είναι να προσπαθούμε να φέρουμε αλλαγή για μια πιο ισότιμη κοινωνία μακριά από διαπλοκή και διαφθορά.

Ο καθένας βάζει το λιθαράκι του προσπαθώντας να κάνει κάθε φορά ότι πιστεύει ότι είναι σωστό. Η επιτυχία δεν μετριέται μόνο από την οικονομική επιτυχία. Στο τέλος όλοι θα κριθούμε από το έργο που επιτελέσαμε όχι από τον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Who is who

  • Σπούδασε νομικά στην Αγγλία, παίρνοντας τον τίτλο του Barrister και περιβαλλοντικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
  • H πρώτη της δουλειά ήταν ασκούμενη δικηγόρος στο γραφείο του Λέλλου Δημητριάδη.
  • Ακολουθεί ως σλόγκαν το, «If you don’t like where you are move! You are not a tree!», κλεμμένο, όπως λέει, αλλά ισχύει.

Δειτε Επισης

Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
ΤΕΠΑΚ: Τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης παρουσίασε ο Πρύτανης-Οι έξι πυλώνες
Η Ελληνική Τράπεζα μαζί με το Priceless Planet Coalition της Mastercard® γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου