Τα Παιχνίδια Υπολογιστών δεν είναι μόνο διασκέδαση

Σίγουρα θα γνωρίζετε κάποιο παιχνίδι υπολογιστή (video game). Πιθανότατα να παίξατε με κάποιο από αυτά, ακόμη και σήμερα. Κάποιοι περνάτε ώρα με το αγαπημένο σας παιχνίδι στο κινητό ενώ περιμένετε στην ουρά του ταμείου, στην στάση του λεωφορείου, ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρας όπου ο ανθρώπινος νους ζήτα ξεκούραση ή απλά μια διαφυγή. Άλλοι μιλάτε με φίλους σας για να οργανώσετε το επόμενο τουρνουά ποδοσφαίρου στην κονσόλα σας, ή τον υπολογιστή σας.

Τα video games είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μικρών και μεγάλων. Είναι αναμενόμενο λοιπόν που η πλειοψηφία των ανθρώπων σε Ευρώπη και Αμερική δηλώνει φανατικοί “gamers”. Και αυτό το ποσοστό συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς. Αν αναρωτιέστε πως σας επηρεάζει αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε.

Η ιστορία των υπολογιστών είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή των video games. Απ’ την μια, η ανάπτυξη των υπολογιστών βοήθησε στη δημιουργία καλύτερων και πιο επιτυχημένων παιχνιδιών. Απ’ την άλλη, η ζήτηση για πολύπλοκα και απαιτητικά παιχνίδια βοήθησε στην δημιουργία καλύτερων υπολογιστών με ισχυρούς επεξεργαστές και εξειδικευμένες κάρτες γραφικών.

Τα πρώτα παιχνίδια δημιουργήθηκαν σαν απλά πειράματα ή χόμπι. Η χρυσή εποχή των παιχνιδιών ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 με πολλές επιτυχίες όπως η δημοφιλής κονσόλα της Atari, αλλά και τίτλους παιχνιδιών όπως το “Space Invaders” και το “Pacman”.

 

 

Space Invaders (1978) ένα από τα πρώτα και πιο δημοφιλή παιχνίδια υπολογιστών – τα εχθρικά διαστημόπλοια σχεδιασμένα με Pixels έχουν γίνει culture icon των gamers

 

 

Pac-Man (1980) ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιχνίδια όλων των εποχών, με πολλούς οπαδούς και διάφορα εμπορικά προϊόντα 

 

Η συνέχεια καθορίστηκε από την μεγάλη επιτυχία πρώτα των προσωπικών υπολογιστών, αργότερα των κονσόλων, και πιο πρόσφατα των smartphones. Με δισεκατομμύρια gamers παγκοσμίως, πολλοί τίτλοι παιχνιδιών έχουν σήμερα ψηλότερο κόστος παραγωγής από ότι πρωτοκλασάτες ταινίες του σινεμά. Για παράδειγμα, το Cyberpunk της Πολωνέζικης CD Projekt είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκά video games, με το ψηλότερο καταγεγραμμένο κόστος παραγωγής όλων των εποχών: 174 εκατομμύρια δολάρια! Φυσικά ακόμη και μεμονωμένα άτομα καταφέρνουν συχνά να δημιουργήσουν μεγάλες επιτυχίες, όπως ήταν για παράδειγμα το Flappy Bird, με εκατομμύρια downloads από τα app markets τόσο του iPhone όσο και του Android.

 

 

Cyberpunk 2077 (2020) Ο δημοφιλής τίτλος της CD Projekt κατέχει το ρεκόρ της ακριβότερης παραγωγής με κόστος πέραν των $174 εκατομμυρίων.

 

Σήμερα, τα video games αποτελούν ένα σημαντικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Υπολογίζεται πως για το 2022 το “gaming industry”, όπως αποκαλείται, θα ξεπεράσει τα 200 δις δολάρια. Στην Κύπρο η βιομηχανία των video games είναι ήδη παρών και με πολλές προοπτικές.

Μια λογική ερώτηση είναι πως μπορείς να γίνεις και εσύ “video game developer”; Φυσικά, τα παιχνίδια είναι προγράμματα, έτσι το πρώτο βήμα είναι να μάθεις προγραμματισμό. Στην εποχή της εξειδίκευσης όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Σήμερα υπάρχουν πλατφόρμες για την ανάπτυξη παιχνιδιών που απαιτούν ειδικές γνώσεις. Επιπλέον, σαν κατεξοχήν προγράμματα απεικόνισης και αλληλεπίδρασης, τα παιχνίδια απαιτούν καλές γνώσεις σε προγραμματισμό, σε γραφικά, σε αλγορίθμους, αλλά και σε τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αυριανοί game developers έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις σπουδάζοντας προγραμματιστές, ή ακολουθώντας ένα πιο εξειδικευμένο κλάδο.

Στην Κύπρο, το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus προσφέρει το πρόγραμμα BSc (Hons) Computing με μαθήματα εξειδίκευσης σε Computer Games Development, που επιτρέπουν στους απόφοιτους να μάθουν σύγχρονες πλατφόρμες ανάπτυξης όπως το Unreal Engine, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογίες που αφορούν προγραμματισμό, αλγορίθμους, gameplay, γραφικά υπολογιστών, και τεχνητή νοημοσύνη.

 

 

Dino Run – Στο UCLan Cyprus, οι φοιτητές μαθαίνουν προγραμματισμό φτιάχνοντας μικρά διασκεδαστικά παιχνίδια ήδη από το 1ο έτος, όπως το Dino Run που εμφανίζεται εδώ

 

 

TL-Engine – Οι φοιτητές εξοικειώνονται με γραφικά 3D αλλά και διάφορες έννοιες των παιχνιδιών, μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου game engine, που φτιάχτηκε για αυτό τον σκοπό από ακαδημαϊκούς στο UCLan UK, και με διάφορες βάσεις κώδικα (Game Codebase)

 

 

Modern Game Engines – Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εκμάθηση εργαλείων ανάπτυξης και τελευταίας τεχνολογίας Game Engines (όπως το Unreal Engine), ακολουθώντας τα πρότυπα και τις ανάγκες της βιομηχανίας.

 

 

DirectX - Οι φοιτητες εκτίθενται στα πιο πρόσφατα εργαλεία και τεχνικές για την ανάπτυξη τρισδιάστατων γραφικών και ήχου, αύξηση του ρεαλισμού και βελτιστοποίηση της απόδοσης.

 

Το πρόγραμμα αυτό είναι μοναδικό στην Κύπρο και περιέχει τόσο εισαγωγικά όσο και εξειδικευμένα μαθήματα σε videogames. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες μηχανές ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών (Game Engines) εκθέτοντας τους φοιτητές στα τελευταία εργαλεία και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία: Unreal Engine, TL-Engine, διάφορες βάσεις κώδικα (Game Codebase) καθώς και γραφικά υπολογιστών μέσω DirectX.

Στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, λειτουργεί επίσης και το Rays and Vectors Games Studio, ένα στούντιο ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών υπό την διαχείριση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Το “Rays and Vectors” προσφέρει ένα περιβάλλον προσομοίωσης χώρου εργασίας για να δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα να βιώσουν τις ανάγκες και τις διαδικασίες της βιομηχανίας του Games Development, έτσι ώστε να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες κατά τις σπουδές τους.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το πρόγραμμα έχει ήδη πολλές επιτυχίες με απόφοιτους να εργάζονται σε μεγάλα game studios και εταιρείες στο εξωτερικό (όπως στις Ubisoft Berlin και Microsoft Copenhagen), αλλά και σε εταιρίες στην Κύπρο που δημιουργούν παιχνίδια ή γενικά προγράμματα.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορούν να προσφέρουν πολλή διασκέδαση. Τόσο στο κινητό σας, όσο και στον υπολογιστή ή την κονσόλα σας. Με μια τεράστια παγκόσμια αγορά όμως, ίσως τα παιχνίδια να μην είναι μόνο για διασκέδαση, αλλά και μια ευκαιρία να κτίσετε την καριέρα σας.

 

Δρ. Νέαρχος Πασπαλλής

Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών

Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

 

Δρ. Λούης Νησιώτης

Λέκτορας Πληροφορικής, Συντονιστής Προγράμματος BSc (Hons) Computing

Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Πληροφορικής, παρακαλώ επικοινωνήστε στο admissions@uclancyprus.ac.cy ή στο τηλέφωνο +357 24 69 40 00.

Δειτε Επισης

Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»