Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Η Consulco έφερε μαζί Λονδίνο και Λεμεσό

Ένας ουσιαστικός διάλογος πραγματοποιήθηκε στη νέα υβριδική συνάντηση που οργάνωσε η Consulco, την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 μεταξύ του Λονδίνου και της Λεμεσού. Με κεντρικό άξονα τη θεματική «Resilient Cities: London and Limassol», ομιλητές από Κύπρο και Βρετανία αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις δύο πόλεις και την αναπτυξιακή τους πορεία. Η Consulco συγκέντρωσε τους βασικούς φορείς χάραξης πολιτικής του Λονδίνου και της Λεμεσού για μια συζήτηση γύρω από τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους επενδυτικούς κόμβους, εστιάζοντας στο τί μπορεί να μάθει ο ένας από τον άλλον. Πρόκειται, εξάλλου, για δύο πόλεις του κόσμου και δύο οικονομίες που έδειξαν τεράστια ανθεκτικότητα παρά τα πλήγματα που δέχτηκαν από την πανδημία και τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι:

  • Νίκος Νικολαίδης, Δήμαρχος του δήμου Λεμεσού, ο οποίος ανέφερε ότι η προσοχή εστιάζεται, πλέον, στην πράσινη οικονομία, την τεχνολογία, την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό του δήμου. Έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα υποδομής που αφορούν το κέντρο της πόλης, το παλιό λιμάνι και τη μαρίνα, με κυριότερο την αναβάθμιση της Ακταίας Οδού, που θα συνδέει τη μαρίνα με το νέο λιμάνι Λεμεσού συνολικού κόστους €50 εκατ.
  • Debbie Jackson, Εκτελεστική Διευθύντρια Ανάπτυξης, Προγραμματισμού και Στέγασης του City of Westminster, μίλησε για το Ουεστμίνστερ ως την καρδιά του Λονδίνου και της Βρετανικής οικονομίας, το οποίο σε ετήσια βάση συντελεί στην οικονομία της χώρας προσφέροντάς 50 δισεκατομμύρια λίρες. Ανέφερε ότι στόχος της πόλης είναι να καλωσορίσουν τον κόσμο πίσω στο κέντρο, επενδύοντας τόσο στους δημόσιους χώρους όσο και τα μέσα μεταφοράς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νέα σιδηροδρομική γραμμή «Ελίζαμπεθ». Με τον τρόπο αυτό, θα προσελκύσει και νέες επιχειρήσεις στην πόλη ώστε να παραμείνει ελκυστική, αποδεικνύοντας έτσι τη βιωσιμότητα τόσο του Ουεστμίνστερ όσο και του Λονδίνου στο σύνολό του.
  • Αντρέας Πισίας, Διευθύνων Σύμβουλος, CIBA, o οποίος υπογράμμισε ότι η Κύπρος, και συγκεκριμένα η Λεμεσός, αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον για εταιρείες και ιδιώτες χάρη στο φιλικό φορολογικό και νομικό σύστημα της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στο Όραμα 2035, το οποίο στοχεύει να κάνει την Κύπρο ένα από τα καλύτερα μέρη για ζωή, εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα θέτοντας στο επίκεντρο την ανάπτυξη μιας ακμάζουσας οικονομίας που θα είναι καινοτόμος, ανθεκτική, διαφοροποιημένη και θα βασίζεται στις αρχές της ψηφιοποίησης και της πράσινης οικονομίας.
  • Darren Rodwell, Πρόεδρος του London Councils ο οποίος αναφέρθηκε στο Opportunity London, μια νέα πρωτοβουλία που προωθεί βιώσιμες επενδύσεις σε ακίνητα, αναγέννηση και πράσινες υποδομές σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες του Λονδίνου. Το Opportunity London διευθύνεται από τους: Δήμαρχο του Λονδίνου, London Councils και The City of London Corporation και υποστηρίζεται από μια σύμπραξη οργανισμών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που δεσμεύονται να προσφέρουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη στο Λονδίνο. Παραδίδεται σε συνεργασία με τους New London Architecture, London Communications Agency και London & Partners.
  • Ανδρέας Τσουλόφτας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λεμεσού, ο οποίος τόνισε ότι οικονομία της Λεμεσού είναι πραγματικά πολύπλευρη, στοιχείο που εξηγεί τη συγκριτική της ανθεκτικότητα απέναντι σε κρίσεις που κατά καιρούς έχουν αντιμετωπίσει είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε παγκόσμιο. Με τον ιδιωτικό της τομέα στο προσκήνιο, η οικονομία της Λεμεσού αναπτύχθηκε αξιοσημείωτα με τα χρόνια, μέχρι αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή μια οικονομία που περιλαμβάνει ουσιαστικά όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Ruth Duston OBE, Διευθύνων Σύμβουλος της Primera Corporation, η οποία αναφέρθηκε στις περιοχές επιχειρηματικής βελτίωσης (BIDs) οι οποίες ξεπερνούν τις 70 στο Λονδίνο, κατέχοντας ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της ανθεκτικής πόλης του μέλλοντος καθώς συντελούν στην προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων, καθιστώντας την αγορά του Λονδίνου ανταγωνιστική και ανθεκτική.

Λονδίνο και Λεμεσός τοποθετήθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο και εξετάστηκαν ως δύο μητροπόλεις που έχουν παρουσιάσει σημαντικές εξελίξεις στον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο μετά την πανδημία και την Ουκρανική κρίση και είναι προτιμώμενοι προορισμοί τόσο για ντόπιους όσο και για ξένους. Οι αρχές και οι φορείς της Λεμεσού και του Λονδίνου επεξεργάστηκαν διδάγματα, ευκαιρίες και προβληματισμούς, εκπροσωπώντας την κάθε πόλη ανάλογα. Από τη μια, η πρωτεύουσα της Βρετανίας που θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέρη για επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς οι δεξιότητες, η τεχνογνωσία, η δυναμική στις επενδύσεις, η πράσινη χρηματοδότηση αλλά και ο πρωτοποριακός fintech τομέας του, το μετατρέπουν σε μια ισχυρή βάση για διεθνείς διαχειριστές επενδύσεων και ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων και από την άλλη η Λεμεσός που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και πλέον βάζει την Κύπρο στο χάρτη των ξένων κεφαλαίων.

To συνέδριο της Consulco πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στο ξενοδοχείο Four Seasons, και υποδέχθηκε μεγάλα ονόματα την επενδυτικής κοινότητας της Κύπρου. Συγχρόνως, την εκδήλωση παρακολούθησαν και άτομα της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου καθώς προβλήθηκε και διαδικτυακά.

 

Δειτε Επισης

Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»
Διήμερο σεμινάριο για οικογενειακές επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας