Πολυεπίπεδες οι προκλήσεις για την σύγχρονη δημοκρατία

Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του Democracy Forum, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε μια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων προσωπικοτήτων της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, υπέδειξε πως εταίροι στην προσπάθεια είναι οι νέοι και οι νέες και η συμβολή τους στα κοινά. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ευθύνη της πολιτείας στην εξεύρεση τρόπων και κινήτρων για την ένταξη των νέων πολιτών στον δημόσιο διάλογο, διευκρινίζοντας ότι δεν φέρουν ευθύνη οι ίδιοι που δεν συμμετέχουν σε αυτόν.

Στην σημαντικότητα της συμμετοχικής δημοκρατίας αναφέρθηκε και η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel. Συγκεκριμένα, διεμήνυσε ότι εντός του 2022 θα προωθηθούν οι ιδέες των πολιτών για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, ενός μέλλοντος πιο πράσινου και πιο δημοκρατικού.

Με την σειρά του κατά την εισαγωγική του ομιλία ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγίωτης Σεντώνας, ανέφερε την σημαντικότητα της καλλιέργειας συνείδησης του σημερινού, σύγχρονου πολίτη, για να πει ακολούθως ότι οι προκλήσεις είναι πολυεπίπεδες, ειδικά στον ψηφιακό μεταβαλλόμενο κόσμο των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης.

Καταληκτικά, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συζητήθηκαν ενδιαφέρων παράμετροι αναφορικά με τη ψηφιακή εποχή και το δημοκρατικό πολίτευμα, αφού οι αλλαγές που έχουν επιδεχθεί τα τελευταία χρόνια ήταν τεράστιες.

Στόχος του Democracy Forum είναι η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος διαλόγου και καινοτομίας σε σχέση με τη δημοκρατική διακυβέρνηση, προκειμένου να αναδειχθούν ιδέες και προτάσεις που ενδυναμώνουν τη συμμετοχική δημοκρατία και ενισχύουν τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών.

Το Συνέδριο διοργάνωσε το Γραφείο Επίτροπου του Πολίτη σε συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος