Η MONEYVAL και ο αγώνας κατά του το money laundering

Αρχές του 2022 και η κυπριακή κυβέρνηση τοποθετείται στην έκθεση της MONEYVAL που αφορά στην καταπολέμηση της ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι προσπάθειες της Λευκωσίας για να πατάξει το ζήτημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες άρχισε να αποδίδει.

Σύμφωνα με την έκθεση της MONEYVAL η χώρα μας συμμορφώνεται και με τις 40 παραμέτρους που εξετάζει. Στις 36 από αυτές πλήρως, ή σε μεγάλο βαθμό και μερικώς μόλις για 4. Οι καθυστερήσεις δεν έμειναν, ωστόσο, απαρατήρητες. Οι κυπριακές αρχές έχουν λάβει σειρά μέτρων για να εφαρμόσουν τις νέες απαιτήσεις της FATF, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης τον Δεκέμβριο του 2021 αξιολόγησης των κινδύνων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας που παρουσιάζουν τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία και οι σχετικοί παροχείς υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά δεν λήφθηκαν εγκαίρως ώστε να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου. Στα θετικά είναι το γεγονός ότι κατά την παρούσα φάση δεν υπάρχουν συστάσεις με τις οποίες η Κύπρος θεωρείται πως δεν συμμορφώνεται.

Η MONEYVAL αναμένει πως η κάθε χώρα θα έχει αντιμετωπίσει τις πλείστες, αν όχι όλες, από τις ελλείψεις της μέχρι το τέλος του τρίτου χρόνου από την υιοθέτηση της έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης. Ως εκ τούτου η Κύπρος αναμένεται να ενημερώσει τη MONEYVAL για περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεων που εκκρεμούν σε έναν χρόνο.

Εφαρμογή διεθνών προτύπων

Για την επανάσταση και εφαρμογή των διεθνών προτύπων που αποσκοπούν στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος στο πεδίο των επαγγελματικών υπηρεσιών θα μιλήσει η Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, Επικεφαλής  της Επιτροπής MONEYVAL του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του 7th Cyprus Professional Services Conference.

Στις 24 Μαΐου 2022 μέρα διεξαγωγής του γεγονότος,  η επικεφαλής της MONEYVAL θα συζητήσει την εμπειρία της εν λόγω επιτροπής στην εφαρμογή των προτύπων σε καθορισμένες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και επαγγέλματα (DNFBP). Η παρουσίαση περιλαμβάνει και ανασκόπηση των πρόσφατων και προγραμματισμένων τροποποιήσεων των προτύπων της FATF σχετικά με τα DNFBP καθώς και ανάλυση των καλών πρακτικών.

Who is who

Η Frankow-Jaśkiewicz είναι Πρόεδρος της MONEYVAL και Επικεφαλής της Μονάδας Διεθνούς Συνεργασίας στο Τμήμα Οικονομικών Πληροφοριών (Polish Financial Intelligence Unit), του Υπουργείου Οικονομικών. Η Franków-Jaśkiewicz έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη δημόσια διοίκηση της Πολωνίας - την Πολωνική Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στην αντιμετώπιση ζητημάτων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε συνεργασία με την Πολωνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών. Ως εκπρόσωπος της Πολωνικής FIU έχει συμμετάσχει στο έργο πολλών διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών έχει εργαστεί στενά με FATF, MONEYVAL, EAG, UNODC, ΟΟΣΑ, ΟΑΣΕ, Ομάδα Egmont, την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την EU FIU Platform, FIU.Net κλπ.

Σημείο αναφοράς

Συνεταίροι και ανώτερα διευθυντικά στελέχη από Δικηγορικά και Λογιστικά Γραφεία, Corporate Service Providers και Τράπεζες θα συμμετάσχουν σε ένα γεγονός που αξίζει να παρακολουθήσουν επαγγελματίες σε λογιστικές, ελεγκτικές και φορολογικές επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δικηγορικά γραφεία, νομικοί σύμβουλοι, επιχειρήσεις παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρήσεων, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων,  επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, εταιρείες παροχής καταπιστευματικών υπηρεσιών,  σχετικοί ρυθμιστικοί φορείς και κυβερνητικές αρχές.

Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Οργανωτής: ΙΜΗ

Κύριος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): INTERNATIONAL REGISTRIES INC., Pamboridis LLC, Softline Computers System

Υποστηρικτής (μέχρι στιγμής): Great Place to Work®

Με τη στήριξη (μέχρι στιγμής): Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, Cyprus Fiduciary Association, Cyprus Investment Funds Association, Invest Cyprus, ISACA

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό ΙΝ Βusiness και περιοδικό GOLD

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα