Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

To InBusinessNews βρέθηκε στο Grand Prix de Pau στη Γαλλία (video)

Στη Γαλλία ταξίδεψε το InBusinessNews, με αφορμή το πρώτο Green Grand Prix στην πόλη Pau, που διεξήχθη μεταξύ 6 και 8 Μαΐου.

Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο της ιστορικής διοργάνωσης του Grand Prix de Pau που διεξάγεται από το 1933, προστέθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις με επίκεντρο την «απανθρακοποίηση» του τομέα των μεταφορών.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί και τι έρχεται να κάνει η Amazon στην Κύπρο

Ιστορικό ξενοδοχείο των Πλατρών άνοιξε τις πόρτες του ανανεωμένο

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Ασφαλές καταφύγιο η Κύπρος

Κατά τη διάρκεια του Grand Prix, πραγματοποιήθηκαν έξι διαφορετικοί αγώνες οχημάτων που τροφοδοτούνται από τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το υδρογόνο, η ηλεκτρική ενέργεια και τα υγρά καύσιμα χαμηλού άνθρακα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το συνδυασμό τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, όπως η ηλεκτροκίνηση, το υδρογόνο και τα ανανεώσιμα και χαμηλού άνθρακα καύσιμα.

Οι δράσεις που έλαβαν χώρα κατά το τριήμερο, εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης των προκλήσεων που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), στόχος της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, η επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Σημειώνεται ότι η διοργάνωση του Grand Prix εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της περιφέρειας της Pau, για τη δημιουργία ενός ισχυρού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην περιοχή με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

High-level Forum on the Transitions of Mobility
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αποστολή των δημοσιογράφων παρακολούθησε σχετικό συνέδριο, κατά το οποίο συζητήθηκαν τα δεδομένα που προκύπτουν από τη δέσμη μέτρων της Ε.Ε., που στόχο έχει τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης (Fit for 55).

Βασικός τομέας για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 αποτελούν οι μεταφορές, αφού από αυτές απελευθερώνεται το ένα τέταρτο των αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε..

To Fit for 55 αναφέρεται στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% μέχρι το 2030, μέσω της αναθεώρησης και επικαιροποίησης της ενωσιακής νομοθεσίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο συζητήθηκε η αναγκαιότητα μίας πολυδιάστατης προσέγγισης σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, καθώς, όπως τονίστηκε, η ηλεκτροκίνηση από μόνη της, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Συζητήθηκαν, επίσης, η σημασία της συμπερίληψης όλων στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών, καθώς και η στρατηγική της Ε.Ε. και η θέση της στο παγκόσμιο πλαίσιο.   

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε. και στην παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και εκπροσώπους από μεγάλες εταιρείες της ενέργειας και των μεταφορών.

Επισκέψεις σε έργα καινοτόμων τεχνολογιών
Το Σάββατο, 7 Μαΐου, η ομάδα των δημοσιογράφων ξεναγήθηκε στη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου της Pau, που χρησιμοποιείται για λεωφορεία της κύριας γραμμής της πόλης και το οποίο παράγεται τοπικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού.

Τα λεωφορεία εισήχθησαν στη συγκοινωνία της πόλης Pau, στο πλαίσιο του project FEBUS που άρχισε το 2019. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 λεωφορεία που κινούνται με υδρογόνο, ενώ στη μονάδα παράγονται περίπου 260 κιλά υδρογόνου ημερησίως. Κάθε λεωφορείο χρειάζεται περίπου 37 κιλά υδρογόνου, που του προσφέρει αυτονομία 350 χιλιομέτρων, και 20-30 λεπτά για ένα πλήρες γέμισμα.

Σε πιλοτικό στάδιο βρίσκεται, επίσης, πρόγραμμα με τρία λεωφορεία, στόχος του οποίου είναι η παραγωγή ενέργειας από επεξεργασμένα φυτικά έλαια (HVO), μία πηγή 100% ανανεώσιμη. 

Την ίδια ώρα, η αποστολή ενημερώθηκε για το πιλοτικό έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στην πόλη Lacq-Rousse, με την ονομασία ChemParc. Το έργο αποτελεί την πρώτη βιομηχανική πιλοτική επίδειξη της αλυσίδας δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι δράσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ 6-8 Μαΐου, ανοίγουν τη συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ηλεκτροκίνησης και την ανάγκη προσέγγισης εναλλακτικών τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, όπως είναι το υδρογόνο και τα υγρά καύσιμα χαμηλού άνθρακα, για επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για πράσινη μετάβαση. 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου