«Οικολογικά σχολεία και οι 17 στόχοι αειφορίας στην Κύπρο»

Δελτίο Τύπου  12/05/2022 15:42
«Οικολογικά σχολεία και οι 17 στόχοι αειφορίας στην Κύπρο»

«Οικολογικά σχολεία και οι 17 στόχοι αειφορίας στην Κύπρο»

Δελτίο Τύπου  12/05/2022 15:42

Ένα πρωτοποριακό υβριδικό (ζωντανό και διαδικτυακό) σεμινάριο διοργανώθηκε πρόσφατα από τη CYMEPA για τα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» παγκύπρια, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου.

Τους σύνεδρους (εκπαιδευτικούς από 50 σχολεία) καλωσόρισε εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας και της CYMEPA ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος και εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ η Επιθεωρήτρια Δρ Παναγιώτα Μυλωνά, εκφράζοντας τη θερμή τους στήριξη προς το Πρόγραμμα.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, η Ελληνική Τράπεζα νιώθει περήφανη που στηρίζει τον θεσμό των Οικολογικών Σχολείων για περισσότερα από 20 χρόνια και προσβλέπει σε περαιτέρω δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. «Η Κύπρος μας έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει ώστε να πετύχει τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και εμείς θα συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να φθάσουμε στους στόχους μας, καθώς αυτό θα κάνει τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική και παραγωγική και φυσικά φιλική προς το περιβάλλον», υπογράμμισε.  

Από το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο κ. Κυριάκος Σιακαλλής ευχαρίστησε τη CYMEPA και ιδιαίτερα τον κ. Μιχάλη Ιερείδη, καθώς και το ΥΠΠΑΝ, ενώ έδωσε θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική Τράπεζα για τη φιλοξενία και τη στήριξη του θεσμού των Οικολογικών Σχολείων εδώ και 24 χρόνια. «Βέβαια η Ελληνική Τράπεζα δεν στηρίζει μόνο τον θεσμό των Οικολογικών Σχολείων αφού μέσα από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και υπευθυνότητά της, στηρίζει πλειάδα δράσεων σε όλους τους πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομία – Περιβάλλον – Κοινωνία), συμβάλλοντας στο κομμάτι που της αναλογεί ως προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σιακαλλής ανέπτυξε το θέμα «Κύπρος και 17 Στόχοι Αειφορίας».  Με βάση την Έκθεση των Ην. Εθνών η Κύπρος βρίσκεται στη 40η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες, με δείκτη βαθμολογίας 74.9. Έχει πετύχει τους δύο στόχους, 1 και 4. Έχει επιτελέσει πρόοδο αλλά δεν έχει πετύχει ακόμη τους έξι στόχους 3,5,6,7,8 και 16. Σε πέντε στόχους (2,9,10,11,15) υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις ενώ σε τέσσερις στόχους (12,13,14,17) μειώθηκε το αποτέλεσμα και απαιτούνται επείγουσες δράσεις ώστε να ανατραπεί το κλίμα. Υιοθετώντας αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, όπου παρουσιάζει υψηλό αντίκτυπο σε πολλούς από τους στόχους όπως η ενέργεια, η οικονομική ανάπτυξη, η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, η κλιματική αλλαγή μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και η απόδοση της Κύπρου.

Το διεθνές πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν την αειφορία. Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, τα σχολεία γίνονται κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας