Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Κίνητρα για προσέλκυση headquartering ξένων εταιρειών στην Κύπρο

Νομοσχέδιο που παραχωρεί ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για προσέλκυση στην Κύπρο ξένων και Κυπρίων επαγγελματιών υψηλού βιοτικού επιπέδου και με εξειδίκευση που εργάζονται στο εξωτερικό και για προώθησης της εγκατάστασης της έδρας ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο (headquartering), ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, υλοποιώντας έτσι τη Στρατηγική προσέλκυσης επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, που είχε εγκριθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη:

Elena Prohaskova: Γι' αυτούς τους λόγους έρχεται Κύπρο η JetBrains

Ποιες εισηγμένες και πόσο μέρισμα δίνουν στους μετόχους

Dream Tower: Deal σταθμός με πώληση 21 διαμερισμάτων σε Ισραηλινούς

Παράλληλα, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής αναμένεται επίσης η προώθηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για διευκόλυνση όσον αφορά την παραμονή στην Κύπρο και αφορά επίσης το δικαίωμα εγκατάστασης στην Κύπρο των συζύγων επαγγελματιών, οι οποίοι θα επιλέξουν να εγκατασταθούν στο νησί μας, αλλά και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, καθώς και τη λειτουργία One-stop Shop. Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το πρόγραμμα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στην ΕΕ, ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και αφορά ειδικά τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια να επιλέγουν το νησί για εγκατάσταση αλλά και για την έδρα τους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης και συμπλήρωσε ότι «είμαστε σίγουροι ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα προωθηθεί περαιτέρω η ανάπτυξη αυτού του τομέα που αφορά και ένα στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης».

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για θέσπισή του σε νόμο, αφορά 50% φορολογική έκπτωση για εργαζόμενους με περισσότερες από €55.000 ετήσιες απολαβές, ενώ επεκτείνεται το πλαίσιο από δέκα έτη, που ισχύει σήμερα, σε δεκαεπτά έτη, αρχής γενομένης του έτους έναρξης της εργοδότησης στη Δημοκρατία.

Παράλληλα, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των €55.000, νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη πριν την έναρξη της εργοδότησης τους στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δίνεται επίσης χαριστική περίοδος δύο ετών για νέους εργαζομένους και για υφιστάμενους έξι μήνες για να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης στις περιπτώσεις που η αμοιβή από εργοδότηση ξεκίνησε με χαμηλότερο ποσό των €55.000.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Κύπρο και οι επιχειρήσεις οι οποίες θα εγκατασταθούν στην Κύπρο λόγω αυτού του σχεδίου θα φέρουν άμεσα και έμμεσα οφέλη στην οικονομία του τόπου, ενώ ενθαρρύνονται οι διοικήσεις επιχειρήσεων να μεταφέρουν την έδρα τους στην Δημοκρατίας, «δημιουργώντας έτσι πραγματική υποδομή στο νησί».

«Μέσω αυτής της μετεγκατάστασης διευρύνεται και η φορολογική βάση και κατ’ επέκταση τα φορολογικά έσοδα», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»