O ψηφιακός κόσμος, η σύγχρονη δημοκρατία και ρόλος του πολίτη

Ο ψηφιακός κόσμος και η σύγχρονη δημοκρατία ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία) που διεξήχθη στην Κύπρο.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης λέχθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη ψηφιακή εποχή και το δημοκρατικό πολίτευμα. Συμμετέχοντες ήταν οι βουλευτής Χρύσης Παντελίδης, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων/Επίτροπος Πληροφοριών, Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης, του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και Μιχάλης Σιριβιανός, Επίκουρος Καθηγητής Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εκτελεστικός Διευθυντής, Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας CYENS.

Τον συντονισμό είχε η Ξένια Ξενοφώντος, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας, της Digital Tree.

Δίνοντας τον λόγο στην Επίτροπο, η κ. Λοϊζίδου Νικολαΐδου μίλησε για τις νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη των οποίων είναι συνυφασμένη με την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ζήτημα που κινείται παράλληλα. «Ενισχύεται η νέα τεχνολογία με τη διασφάλιση ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών», τόνισε. Αναφορά έκανε και στο ΑΙ, για την οποία είπε πως πριν από τους αλγορίθμους υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση η οποία ελέγχεται. «Ρόλος και ευθύνη των εποπτικών αρχών είναι να βάζουν ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται για τον μετέπειτα έλεγχο», εξήγησε.

Ο καθηγητής Δρ. Σιρβιανός πήρε τη σκυτάλη για να επισημάνει αρχικά πως το ψηφιακό περιβάλλον διαφέρει από αυτό που ξέραμε 20 χρόνια πριν. «Η πραγματικότητα που βίωνε ο πολίτης το 2002 έχει αλλάξει πάρα πολύ, όπως και ο τρόπος ζωής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημαντικός παράγοντας είναι ότι το διαθέσιμο περιεχόμενο είναι στοχευμένο με μεγάλη ακρίβεια, λόγω αλγοριθμης σύστασης για μεγιστοποίηση της πλατφόρμας. Έτσι μετράται η επιτυχία στους Οργανισμούς. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο με σημαντικό πλεονέκτημα. Κανείς αποκτά γρήγορα πρόσβαση σε υπηρεσίες λογισμικού πολύ καλύτερες και δωρεάν, ή, πολύ φθηνά. «Είμαστε συνηθισμένοι όμως σε μια μορφή χειραγώγησης. Τους δίνονται κίνητρα που δεν είναι ευθυγραμμισμένα με τα συμφέροντα της κοινωνίας. Γιατί θέλουν να προωθούν δημοφιλές περιεχόμενο και κάποτε περιέχει μισαλλοδοξία. Αυτό έχει επιρροή στις εκλογές και γίνεται παραπληροφόρηση», είπε, για να θέσει το εξής ερώτημα: Πώς διαχειριζόμαστε του αλγόριθμους, ώστε να μην βλάπτουν τη κοινωνία;

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεόπολις, συνέχισε στην ίδια βάση συζήτησης για να πει πως ψηφιακός κόσμος και σύγχρονη δημοκρατία είναι δύο παγκόσμια φαινόμενα. Είναι ένα ζητούμενο που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, είπε, για να θέσει το δικό του ερώτημα: Κατά πόσο η χρήση της ψηφιακής πραγματικότητας αξιοποιείται από όλους ή αν, αντιθέτως, δημιουργεί ανισότητες. «Αυτό το ψηφιακό χάσμα έχει ζητήματα προς ανάδειξη», πρόσθεσε, για να προβεί στη συνέχεια στη διαπίστωση πως σε κάποιες περιοχές η πληροφόρηση είναι ελεγχόμενη ή δεν υπάρχει καθόλου.

Θέση επί του ζητήματος πήρε και ο βουλευτής του πάνελ. Ο Χρύσης Παντελίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι ο κόσμος επέλεξε τον αγαπημένο τους θεσμό.

«Αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε είναι τη δημοκρατία, όχι τον ψηφιακό κόσμο.  Κατάκτηση της ανθρώπινης φύσης είναι το ότι δεν υπηρετούμε τον ψηφιακό κόσμο, αλλά το πώς αυτός βοηθά την σύγχρονη δημοκρατία», είπε. Από πλευράς του, το ερώτημα που έθεσε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και στο κοινό είναι το κατά πόσο η σύγχρονη δημοκρατία επωφελείται από τον ψηφιακό κόσμο ή αν υπονομεύεται», για να καταλήξει στο ότι είναι σημαντικό να δει κανείς πώς το πολίτευμα θα επωφελείται περισσότερο και πώς θα υπονομεύεται λιγότερο.

Δειτε Επισης

Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν