Δρ. Χατζηκυπριανού: Ιδρύει Ιατρική Σχολή στη Φρανκφούρτη το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την ίδρυση Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, η οποία θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των 14ων IN Business Awards, o CEO & Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Χατζηκυπριανού, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που περιποιεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο και αποτελεί παράδειγμα των τεράστιων προοπτικών που μπορεί η χώρα μας να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τον ο Δρ. Χατζηκυπριανού, η ίδρυση Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τη διεθνή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. «Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσει να είναι ένας κόμβος αριστείας και καινοτομίας που δημιουργεί συνεχώς προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», τόνισε.

Μετασχηματισμός της οικονομίας

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, o CEO & Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου υπέδειξε ότι η πρόσφατη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde ότι «η χώρα μας έχει αποδείξει επανειλημμένως την ευελιξία και την ανθεκτικότητά της, καθώς και την ικανότητά της να μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες», είναι άκρως ενδεικτική για τις τεράστιες δυνατότητές της. 

Σημειώνοντας ότι πράγματι οι πρόσφατες επενδύσεις στη χώρα μας στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης καταδεικνύουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε ακόμη μία κρίση, ο Δρ. Χατζηκυπριανού επισήμανε ότι σίγουρα ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αλλά και αρνητικές κοινωνικές προεκτάσεις.

«Η Κύπρος όμως», υπογράμμισε, «είναι μια μικρή και πολύ ευέλικτη οικονομία, με τους οικονομικούς δείκτες να βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που είναι σε εξέλιξη και η καλή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για αποτελεσματική αντιμετώπιση και της νέας κρίσης. Για να αντιμετωπιστεί όμως αποτελεσματικά αυτή η δύσκολη συγκυρία, απαιτείται επιτάχυνση του μετασχηματισμού της οικονομίας και συντονισμένοι χειρισμοί από όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους», είπε.  

Η μεγάλη πρόκληση

Σύμφωνα με τον Δρ. Χριστόφορο Χατζηκυπριανού, η μεγάλη πρόκληση πως έχουμε ως κυπριακή οικονομία είναι να παραμείνουμε σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης το 2022, αλλά ταυτόχρονα να θέσουμε τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης.

«Το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές ότι η κυπριακή οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο και ψηφιακό αναπτυξιακό μοντέλο, εστιάζοντας σε παραγωγικές επενδύσεις και σε νέους τομείς. Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό κυρίως μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης της οικονομίας, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα αλλά και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης», τόνισε.

Λέγοντας ότι η μετάβαση στην πράσινη κυκλική οικονομία πρέπει να είναι πιο άμεση και αποτελεσματική, o CEO & Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σημείωσε πως από μόνη της η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επιταχύνει την ανάπτυξη, σε μια δύσκολη περίοδο στα ενεργειακά, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσδώσει μακροχρόνια βιωσιμότητα στη οικονομία.

«Παρά τις προτροπές και διακηρύξεις», επισήμανε, «παραμένουμε ανάμεσα στις χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις ψηφιακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2021, ο οποίος αξιολογεί τη ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης-παρά τη βελτίωση του-κατατάσσει τη χώρα μας στην 21 θέση ανάμεσα στα  27 κράτη μέλη».

Νέες τεχνολογίες και ψηφιακές δεξιότητες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη όπως, τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος, αξιοποιήσουν το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τα προγράμματα Ψηφιακής Ευρώπης και να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και σε ψηφιακή καινοτομία. «Το έχουμε τονίσει πολλές φορές», υπέδειξε, «ότι χρειάζεται άμεσα η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του εργατικού δυναμικού, κάτι που θα ενισχύσει τη ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Χατζηκυπριανού διαμήνυσε ότι η καθιέρωση της Κύπρου ως κέντρου τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και ως έδρα διεθνών κολοσσών, θα πρέπει επίσης να βρίσκεται στο κέντρο των σχεδιασμών. Όπως συναφώς υπογράμμισε, η Κύπρος ήδη χαίρει της εμπιστοσύνης μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η ερεύνα και η καινοτομία

Επιπλέον, o CEO & Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε πως θα πρέπει να εστιάσουμε και να αναπτύξουμε με γρηγορότερους ρυθμούς την ερεύνα και την καινοτομία, υποδεικνύοντας επί τούτου πως η πανδημία απέδειξε ότι πρέπει με απόλυτη αυτοπεποίθηση να εμπιστευόμαστε την επιστήμη.

«Η επιστήμη είναι η συνεχής γνώση και έρευνα, η δοκιμή, αλλά και η επαλήθευση. Είναι γεγονός Κύριε Πρόεδρε», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «πως υπό την ηγεσία σας τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς περιφερειακού κέντρου πανεπιστημιακών σπουδών αλλά και έρευνας, για την ανάδειξη της «οικονομίας της γνώσης» ως αναπτυξιακού πυλώνα. Έχουμε την άποψη ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο γιατί πιστεύουμε πως μπορεί να προσδώσει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας».

Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

«Πρέπει επιπρόσθετα», συνέχισε, «να εργαστούμε συστηματικά και συλλογικά για τον άμεσο εκσυγχρονισμό των θεσμών και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να θυμόμαστε ότι στις δύσκολες στιγμές, σε συνθήκες όπως τις σημερινές, μια βαθιά κρίση δεν διακρίνει μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα. Όπως ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται την στήριξη του κράτους, το κράτος δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του για το καλό του συνόλου χωρίς την στήριξη του ιδιωτικού τομέα».

Ο θεσμός των IN Business Awards

Σε ό,τι αφορά τον θεσμό των IN Business Awards, o Δρ. Χατζηκυπριανού τόνισε πως είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου να παρουσιάζει και φέτος το θεσμό για την επιβράβευση επιχειρήσεων και στελεχών που διακρίθηκαν σε μια ιδιαίτερα, μάλιστα, δύσκολη περίοδο.

«Το να είσαι άριστος σε αυτό που κάνεις, πιστεύουμε ότι είναι στιγμιαίο. Το να έχεις τη δυνατότητα της γρήγορης προσαρμοστικότητας όμως, αυτό σου δίνει την μακροπρόθεσμη αξία και βιωσιμότητα. Γι’ αυτό, βραβεύουμε απόψε αυτούς που έδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται καλύτερα στις αλλαγές και στις προκλήσεις», επισήμανε.

Απευθύνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες, ο Δρ. Χατζηκυπριανού κατέληξε διαβεβαιώνοντας πως «στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσουμε μεθοδικά να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες όπως πολύ εύστοχα έχει αναφέρει  και η κυρία Lagarde».

Τα βραβεία παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

  • Powered by Epic.
  • Xρυσός χορηγός η RCB.
  • Aργυροί χορηγοί καταστήματα Σκλαβενίτης, EcommBx και το ουίσκι Glenfiddich.
  • Xορηγός Επικοινωνίας ΑΛΦΑ Κύπρου.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας