Ο… λεκές των διαβατηρίων και η ανάγκη για νέο οικονομικό μοντέλο

InBusinessNews  12/04/2022 16:49
Ο… λεκές των διαβατηρίων και η ανάγκη για νέο οικονομικό μοντέλο

Ο… λεκές των διαβατηρίων και η ανάγκη για νέο οικονομικό μοντέλο

InBusinessNews  12/04/2022 16:49

Τις θέσεις και το όραμά τους για την κυπριακή οικονομία ανέλυσαν κατά τη διάρκεια του 12ου Nicosia Economic Congress οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του τόπου, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος,  μίλησαν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ξένες επενδύσεις και τους τρόπους αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κοινή παραδοχή, ο… λεκές των διαβατηρίων και η ανάγκη η Κύπρος να γυρίσει σελίδα και να αναπτύξει ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Πετρίδης: Πιο επικίνδυνη παράμετρος της κρίσης ο πληθωρισμός

Ν. Πηλείδου: Οι προκλήσεις στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις

ICT: Ένας πολλά υποσχόμενος και με συμβολή στην ανάπτυξη τομέας 

Σε νέα εποχή το τουριστικό μοντέλο της Κύπρου 

Π. Μάρκου: Έμφαση στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

Κ. Ιορδάνου: Επαναπροσδιορισμός του μοντέλου της οικονομίας μας

Χρ. Πατσαλίδης: Εναρμόνιση του ασφαλιστικού κλάδου στα νέα δεδομένα

Δρ. Θωμάς Κελεπούρης: Οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το Net Zero

Ο Αβέρω Νεοφύτου

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, παρά τις διεθνείς εξελίξεις και τις συνέπειες στην οικονομία.

«Αυτή η χώρα ξέρει να κάνει τις κρίσεις ευκαιρίες. Είμαστε δυνατή ως χώρα γιατί έχουμε ένα δυνατό όπλο, την ευελιξία», είπε. «Μέσα από την κρίση είτε μας συμφέρει είτε όχι βλέπουμε από-ρωσσοποίηση της Ευρώπης», πρόσθεσε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο παγκόσμιο φαινόμενο τις ακρίβειας.

Χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό σαν τον «μεγαλύτερο ληστή στον κόσμο», ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Αφού παραδέχτηκε τον ..λεκέ της Κύπρου, είπε πως αυτό που τον ξενίζει είναι όταν οι συνάδελφοι του λένε για λεκέ, ενώ υπάρχουν ζητήματα στη δομή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του τόπου. «Είμαι σίγουρος ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα αναπροσαρμοστούν», διευκρίνισε στη συνέχεια.

ΑΒΕΡΩΦ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως η κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα μέτρα για να δώσει ώθηση στην έλευση εταιρειών στην Κύπρο, κάτι που συνεπάγεται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα στην αγορά. «Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τους υφιστάμενους τομείς και πως πρέπει να διορθώνουμε τους λεκέδες», επανέλαβε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τους μισθούς οι οποίοι παραμένουν στάσιμοι, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η κυβέρνηση στηρίζει την οικονομία του συστήματος στη βάση των δυνατοτήτων του κράτους, κάτι που περιλαμβάνει μείωση φόρων. Για να σημειώσει ότι δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις.

«Ελάτε να ανοίξουμε την αγορά. Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα», είπε απευθυνόμενος στο κοινό και τους συνομιλητές του, για να σχολιάσει τέλος ότι η επιλογή καθορισμού πλαφόν θα πρέπει, εάν εφαρμοστεί, να γίνει προσεχτικά ώστε να μην έχουμε πλαφόν χωρίς προϊόντα στα ράφια.

Ο Στέφανος Στεφάνου 

Για τις επιπτώσεις από την πόλεμο στην Ουκρανία έκανε αρχικά λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Επιπτώσεις, το μέγεθος των οποίων, όπως σημείωσε, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του πολέμου και κυρίως των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε σημαντικό απόθεμα για να κτίσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο», υπογράμμισε. Και συνέχισε: «Η Κύπρος χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα αποκαταστήσει την ισορροπία για βιωσιμότητα, όπως επίσης και διασπορά των κινδύνων για να αντιμετώπιση των επιπτώσεων». Εξάλλου, υπέδειξε, υπάρχουν παραδοσιακοί τομείς σημαντικοί για την οικονομία, που χρειάζεται  να αναδιαμορφωθούν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε αυτόν του τουρισμού και το πρόβλημα της εποχικότητας. «Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να περιλαμβάνει και φορολογική μεταρρύθμιση, όπως επίσης και να αντιμετωπίζει τη διαπλοκή και διαφθορά», συμπλήρωσε.

ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να διαφυλάσσουμε ζωτικά συμφέροντα της κυπριακής κοινωνίας, για να υπογραμμίσει τα εξής: «Όταν θεωρείσαι χώρα πλυντήριο και απατεώνων τότε δεν μπορείς να ζητήσεις αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις που βάζουν στη Ρωσία. Πρέπει τεκμηριωμένα να ζητήσουμε από την Ευρώπη έμπρακτη αλληλεγγύη για τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις», διεμήνυσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «μας κυνηγά η Ευρώπη» λόγω των διαβατηρίων.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως ήρθε να ενισχυθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταλόγισε ευθύνες στην Κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση φέρει ευθύνες γιατί έχουμε ακόμη περισσότερο αυξημένο κόστος στην ενεργεία και θα το μετακυλήσει στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», υποστήριξε. Επιπρόσθετα, εξέφρασε την θέση πως η κυβέρνηση έπρεπε να αποδεχθεί τις προτάσεις της Βουλής για να συγκρατηθούν οι τιμές στον ηλεκτρισμό. Εν συνεχεία, κατέθεσε την εισήγηση όπως καθοριστεί πλαφόν σε βασικά αγαθά, προσωρινά, όπως συμβαίνει και με τα καύσιμα.

«Ο λεκές δεν βγήκε από μόνος του. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε να αντιμετωπίσει τον λεκέ για τα διαβατήρια. Από το 2016 θα έπρεπε να ελευθερώσει την παραγωγή στον ηλεκτρισμό και δεν έγινε. Όσο για την έλευση φυσικού αερίου, ήταν ευθύνη της κυβέρνηση και δεν έκανε τίποτε», είπε ακόμη.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα έδωσε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος συμφώνησε με την ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Έμφαση έδωσε σε θέματα καινοτομίας, ώστε να έρθουν στην Κύπρο εταιρείες τεχνολογίας και να υπάρχουν οι σχετικές διευκολύνσεις. Απαραίτητη χαρακτήρισε την ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και της φορολογικής μεταρρύθμισης για ανταγωνισμό με ξένες αγορές.

«Να μην εγκαταλείψουμε τον τομέα των υπηρεσιών. Να υπάρχει σχέδιο συγκράτησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είχαμε σήμερα και όχι να συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε τη μαζική φυγή εταιρειών» είπε, ενώ αναφορά έκανε και στο σκάνδαλο των διαβατηρίων εξαιτίας του οποίου «χάσαμε την αξιοπιστία μας».

«Οι άλλες χώρες δεν έχουν πρόβλημα να τις φιλοξενήσουν τις εταιρείες. Τις καλωσορίζουν με ανοιχτές αγκάλες», είπε ακόμη.

ΝΙΚΟΛΑΣ

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρέπει να μας απασχολήσει το κόστος της ενέργειας πώς να μειωθεί, και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την απουσία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. «Να μην υπάρχουν ολιγοπώλια στην Κύπρο», δήλωσε.

Τοποθέτηση έκανε και για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είπε, μπορεί να προσφέρει και να δώσει ώθηση, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια στις δαπάνες. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να γίνει εκτενέστατη συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ιδίως ως προς το ποια έργα θα προωθηθούν και σε ποιους τομείς της οικονομίας.

Το πάνελ συντόνισε η Αιμιλία Κενεβέζου, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων ALPHA Κύπρου. 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας