Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ολική φορολογική μεταρρύθμιση βάσει των νέων δεδομένων

Παρήλθαν ήδη δύο δεκαετίες από την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο και από το 2002 μέχρι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην τόσο στο τοπικό οικονομικό και επιχειρηματικό σκηνικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα με τον ερχομό της πανδημίας όπου η ΕΕ υιοθετεί μια πιο ανθρωποκεντρική και περιβαλλοντική προσέγγιση στις πολιτικές που εφαρμόζει. Πόσο μάλλον με το Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει υιοθετεί και επιβάλλει σωρεία μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που στοχεύουν σε βιώσιμες πολιτικές, στην πράσινη μετάβαση και στη ψηφιοποίηση.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για φορολογική μεταρρύθμιση ανακοινώθηκε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την παρουσίαση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, σημείωσε πως στόχος της μεταρρύθμισης θα είναι μια πιο δίκαιη, δημοσιονομικά ουδέτερη μεταρρύθμιση που θα οριστικοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.  

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης θα εξεταστούν με ένα ολιστικό τρόπο φορολογικά θέματα όπως η αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου, η μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς επί της λογιζόμενης ή /και πραγματικής διανομής μερισμάτων, μείωση του ποσού επιβολής αριθμητικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων, μείωση ή κατάργηση του τέλους εταιρειών των €350. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει την εισαγωγή του φόρου άνθρακα με την σταδιακή αύξηση φορολογιών στα ορυκτά καύσιμα, καθώς και την επιβολή περιβαλλοντικών τελών για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ, ειδικά για προϊόντα υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Διαμέσου της μεταρρύθμισης επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο, η μείωση της φορολογικής ανισότητας, η ενίσχυση της διαφάνειας και της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και η μείωση του διοικητικού φόρτου.

Επιβάλλεται ολική μεταρρύθμιση 

Παρά το γεγονός ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα έχει βελτιωθεί και εμπλουτιστεί κατά καιρούς, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) θεωρεί πως μεταφέρει αρκετές αδυναμίες που το καθιστούν ανεπαρκές για να διαχειριστεί επιτυχώς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος, ως διεθνής επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός.

Μέσω υπομνήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών ο ΣΕΛΚ προτείνει την προώθηση σημαντικών αλλαγών στο φορολογικό μας σύστημα, τόσο για τους Κύπριους φορολογούμενους όσο και για τους ξένους επενδυτές, επιδιώκοντας μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα της οικονομίας και τις απαιτήσεις φορολογίας, ώστε να συνεχίσει η Κύπρος να είναι ελκυστικός προορισμός επενδύσεων. Προτείνει, επίσης, όπως το φορολογικό πλαίσιο γίνει πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό και πιο φιλικό προς τους φορολογούμενους μέσω της κατάργησης αχρείαστων φορολογιών, της σύμπτυξης νόμων, επέκταση της χρήσης της τεχνολογίας, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και προσεγγίζοντας εκ νέου το θέμα της φοροδιαφυγής. Τις θέσεις και προτάσεις του ΣΕΛΚ για την φορολογική μεταρρύθμιση θα αναλύσει ενώπιον του 5ου Cyprus International Tax Conference, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Πιερής Μάρκου.

Το 5ο Cyprus International Tax Conference που διοργανώνεται στις 15 Μαρτίου θεωρείται μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις για τους φορολογικούς επαγγελματίες στην Κύπρο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν, για άλλη μια φορά, οι πιο κρίσιμες φορολογικές εξελίξεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Διακεκριμένοι ομιλητές από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τις πρόσφατες φορολογικές αποφάσεις και εξελίξεις. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα που τους απασχολούν προς τους ομιλητές και να δικτυωθούν με επαγγελματίες και άλλα σημαντικά στελέχη του τομέα οικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και πιο συγκεκριμένα σε ανώτατα στελέχη από τις φορολογικές και νομικές υπηρεσίες των παρακάτω:

  • Λογιστικά και Ελεγκτικά Γραφεία
  • Tax Firms
  • Τράπεζες και άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα
  • Δικηγορικά Γραφεία και Νομικοί Σύμβουλοι
  • Επιχειρήσεις Επενδύσεων
  • Trust Service Providers
  • Εταιρείες Διαχείρισης Περιουσίας
  • Εταιρικοί Πάροχοι Υπηρεσιών
  • Αρμόδιες Κυβερνητικές Αρχές
  • Τοπικοί και Ευρωπαϊκοί Ρυθμιστικοί Φορείς

Το συνέδριο θα διεξαχθεί δια φυσικής παρουσίας την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 στο Ξενοδοχείο Hilton Nicosia.

Μπορείτε να δηλώσετε εγγραφή ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Οργανωτές: ΙΜΗ

Με τη στήριξη:  Association of Certified Fraud Examiners – Cyprus Chapter, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη