Ο Γ.Δ. του ΠΑΣΥΞΕ συντόνισε το 3ο Food & Beverage, HORECA Business Conference

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Food & Beverage, HORECA Business Conference την Τρίτη 18 Ιανουαρίου σε διαδικτυακή μορφή το οποίο παρουσίασε και ανέλυσε τις βασικές προκλήσεις, νέες τάσεις και εξελίξεις του τομέα των Επισιτιστικών Υπηρεσιών. Συντονιστής του Συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα έρευνας για τις τάσεις των καταναλωτών και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τους χώρους εστίασης. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΙΜΗ από την IMR/University of NicosiaTM, καταγράφεται μια κατακόρυφη πτώση του dine in και ραγδαία ανάπτυξη του on line delivery καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών σταμάτησαν να επισκέπτονται χώρους εστίασης, άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και προτιμούν να παραγγέλλουν online από τις διάφορες πλατφόρμες παράδοσης φαγητού.

Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων απάντησαν πως έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες, το 81% μείωσε τις επισκέψεις του σε χώρους εστίασης, το 90% στράφηκε στις online παραγγελίες, το 57% αύξησε τις δαπάνες του για τη διατροφή του, ενώ το 80% λόγω της πανδημίας έχει αναθεωρήσει τα κριτήρια επιλογής χώρων εστίασης.

Παράλληλα, ο διευθυντής αγορών της MCC BEST VALUE LTD, Στέλιος Νικολάου ανέλυσε το μοντέλο τροφοδοσίας One Stop Shop, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο τρόπο τροφοδοσίας που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για την τροφοδοσία τους. Ο κ. Νικολάου σημείωσε τα πλεονεκτήματα του μοντέλου χονδρικής για επαγγελματίες, τονίζοντας πως υπάρχει πλήρης έλεγχος της συχνότητας αγορών από τον επαγγελματία, υπάρχει βέλτιστη διαχείριση αποθεμάτων βάσει των αναγκών της επιχείρησης, μείωση γραφειοκρατίας επιμέρους διαδικασιών εφοδιαστικής αλυσίδας και διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία με εναλλακτικά προϊόντα σε περίπτωση ελλείψεων.

Ιδιαίτερη σημασίας αποτέλεσε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που συντόνιζε ο κ Ρουσουνίδης και στην οποίαν συμμετείχαν οι επαγγελματίες του κλάδου: Γιώργος Δαμιανού, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου - Ευάγγελος Κούλης, Country General Manager, Coffee Island Cyprus - Παύλος Κυριάκου, CEO, Bottega Amaro - Φάνος Λεβέντης, Γενικός Γραμματέας, Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής - Μάριος Περδίος, COO, Louis Hotels - Κρις Χριστοδούλου, Πρόεδρος & CEO, Brainstorm Enterprises Group, αντιπρόσωποι των TGI FRIDAYS,Hard Rock Cafe και Jailbirds Chicken - Λύσανδρος Ιωάννου, CEO, PHC Franchised Restaurants Public Ltd.

Οι καταξιωμένους επαγγελματίες των υπηρεσιών εστίασης παρέθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους για τις προκλήσεις, προβλήματα και προοπτικές του τομέα επισιτιστικών υπηρεσιών, αναδεικνύοντας το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού ως την μέγα πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας διότι, όπως ανέφερε, αρκετοί υπάλληλοι προτίμησαν λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει να φύγουν από την βιομηχανία και να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους, ενώ το προσωπικό από ευρωπαϊκές χώρες λόγω των παρατεταμένων lockdowns προτίμησαν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Κάλεσαν την κυβέρνηση να παραχωρήσει άδειες για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες. Επίσης, σημαντικά προβλήματα θεωρούν τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πληθωριστικές πιέσεις, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ενώ θεωρούν πως τα κόστη δεν μπορούν να τα απορροφήσουν οι επιχειρήσεις, με μοναδική διέξοδο τις ανατιμήσεις.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»