Αξιόπιστη επιλογή η Τεχνική Εκπαίδευση

Με το σύνθημα «Τεχνική Εκπαίδευση για ένα Υποσχόμενο Μέλλον» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, ενημερωτική ημερίδα για την Τεχνική Εκπαίδευση και τις προοπτικές και τα οφέλη που προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιλέγουν να φοιτήσουν στις Τεχνικές Σχολές. Την ημερίδα διοργάνωσε η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.   

Στην εισαγωγική του παρουσίαση, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επικεντρώθηκε στη διασύνδεση της Τεχνικής Εκπαίδευσης με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας. Υπογράμμισε τις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνική Εκπαίδευση στους μαθητές και στις μαθήτριες για μάθηση μέσω του “Learning by Doing”, ενός συνδυασμού θεωρίας και πράξης. Μέσω των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, στην Τεχνική Εκπαίδευση η μάθηση γίνεται ελκυστικότερη, υπάρχει ένα βαθύτερο επίπεδο εφαρμοσμένης τέχνης και αναπτύσσεται το επιχειρηματικό πνεύμα , στοιχεία που συντείνουν στην εύκολη μετάβαση των αποφοίτων από το σχολείο στον χώρο εργασίας.  Επιπρόσθετα, ο Δρ. Μαρκάτζιης αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει η οικονομία και η αγορά εργασίας για ανθρώπινο δυναμικό με εξειδικευμένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες και επισήμανε πώς αυτή η ανάγκη καλύπτεται από την Τεχνική Εκπαίδευση μέσω των κλάδων και των ειδικοτήτων που προσφέρονται, των εξειδικευμένων Αναλυτικών Προγραμμάτων και της πρακτικής εξάσκησης των μαθητών/-ριών στη βιομηχανία.

Τέλος, ο Δρ. Μαρκάτζιης παρουσίασε εποπτικό υλικό από τα εργαστήρια και τον ειδικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουν οι Τεχνικές Σχολές, αλλά και  ένα σύντομο βιντεάκι, αποδεικνύοντας την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρεται στις Τεχνικές Σχολές.

Από την πλευρά της, η Πρώτη Λειτουργός Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ και Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ), κ. Ειρήνη Ροδοσθένους, αναφέρθηκε στο όραμα, αποστολή και δράση της ΥΣΕΑ, καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει η Υπηρεσία με τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Καταλήγοντας, η κ. Ροδοσθένους τόνισε το γεγονός ότι η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική και αξιόπιστη επιλογή για όλους τους νέους και τις νέες που διαθέτουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, κλίσεις και ικανότητες. 

Η κ. Στάλω Γιουτανή, καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ), προέβη σε εκτενή ανάλυση των λόγων για τους οποίους ένας/μία μαθητής/μαθήτρια θα πρέπει να επιλέξει την Τεχνική Εκπαίδευση.  Η κ. Γιουτανή αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τη φοίτηση στις Τεχνικές Σχολές, τόσο για επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και για συνέχιση της φοίτησης σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.  Παρουσίασε και σύγκρινε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γενικής Παιδείας της Τεχνικής Εκπαίδευσης με το αντίστοιχο του Λυκείου και τόνισε ότι αυτό της Τεχνικής δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, αφού οι δυνατότητες πρόσβασης στα Πανεπιστήμια είναι ίσες με αυτές του Λυκείου. Συγκεκριμένα, η κ. Γιουτανή έκανε σύγκριση στα κύρια εξεταζόμενα μαθήματα (Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική και Αγγλικά) καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι μαθητές και μαθήτριες των Τεχνικών Σχολών υστερούν έναντι των συνομήλικών τους στο Λύκειο.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η τοποθέτηση της κ. Έφης Πέτσα, εκπαιδευτικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και μητέρας τριών παιδιών, τα οποία από την ιδιωτική εκπαίδευση συνειδητά επέλεξαν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην Τεχνική Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Τεχνική Σχολή Μακάριος Γ’ στη Λευκωσία.  Η κ. Πέτσα ομολόγησε πως η ίδια ήταν αρχικά επιφυλακτική ως προς την απόφαση αυτή, αλλά, με σωστή καθοδήγηση και έρευνα, πείστηκε ότι η εν λόγω επιλογή ήταν η καταλληλότερη, τονίζοντας πως τόσο τα παιδιά της, όσο και η ίδια, σήμερα αισθάνονται δικαιωμένοι από τη συγκεκριμένη επιλογή. Η κ. Πέτσα μίλησε για τις επιλογές των παιδιών της που σήμερα φοιτούν στη Θεωρητική Κατεύθυνση των Κλάδων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Αρχιτεκτονικής και δήλωσε περήφανη αφού και οι τρεις είναι άριστοι, με στόχους για συνέχιση της ακαδημαϊκής τους πορείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, η μητέρα δήλωσε περήφανη που στην Τεχνική Σχολή τα παιδιά της είχαν και έχουν ευκαιρίες για συμμετοχή σε πληθώρα φιλανθρωπικών δράσεων, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Προγράμματα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και γενικότερα σε πολλές δραστηριότητες που διοργανώνονται από τη Σχολή ή και τη ΔΜΤΕΕΚ.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του προγράμματος «Με την εκπαίδευση πετάμε!» από τη Λειτουργό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κ. Έλενα Καλλή και τους εκπαιδευτές Τεχνικής Εκπαίδευσης κ Θωμά Αντωνίου και κ Έρικ Φυσεντζίδη. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Οργανισμού Νεολαίας με τη ΔΜΤΕΕΚ και στόχο έχει να φέρει σε επαφή τους μαθητές και μαθήτριες με τεχνολογίες αιχμής, λίγο πριν πάρουν οριστικές αποφάσεις για τον κλάδο και την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στη διεύρυνση του ορίζοντά τους, μέσω της  εμπειρίας σε τομείς που θα κυριαρχήσουν στη ζωή τους στα επόμενα χρόνια.

Οι εκπαιδευτές παρουσίασαν τη δομή και το περιεχόμενο του Προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σχεδίαση με το επαγγελματικό λογισμικό τρισδιάστατης σχεδίασης “Solidworks” που χρησιμοποιείται ευρέως και στα πανεπιστήμια, τρισδιάστατη εκτύπωση σε 3D Printer, προγραμματισμό και πτήση Drones. Κλείνοντας, οι εκπαιδευτές μίλησαν για τα θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα εφαρμογής του Προγράμματος και κυρίως για τη θετική ανταπόκριση των παιδιών που τους δίνει δύναμη για να συνεχίσουν και με άλλα αντίστοιχα προγράμματα.

Τέλος, έγινε ανοιχτή συζήτηση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι/-ες είχαν την ευκαιρία να λάβουν σωστή ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματά τους από τους/τις ομιλητές/ομιλήτριες. 

Η εν λόγω ημερίδα αποτελεί μόνο μια από τις πολλές ευκαιρίες που θα έχουν γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/μαθήτριες να γνωρίσουν την Τεχνική Εκπαίδευση και να ενημερωθούν για τα οφέλη και τις προοπτικές που διανοίγει. 

Για περισσότερες πληροφορίες για την Τεχνική Εκπαίδευση, μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ  www.moec.ac.cy ή να τηλεφωνήσετε στο 22800651.

 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά