ΟΚΥπΥ: Επένδυση €1 εκ. για αγορά νέων υπερσύγχρονων κινητών ακτινογραφικών μηχανημάτων

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ως ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας στην Κύπρο, επενδύει συνεχώς σε υποδομές και εξοπλισμό με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός προχώρησε στην αγορά 10 σύγχρονων κινητών ακτινογραφικών ψηφιακών συστημάτων, συνολικού κόστους €1 εκ., με τα οποία επανδρώθηκαν όλα τα νοσηλευτήρια του.

Σημαντικό πλεονέκτημα των νέων ψηφιακών συστημάτων έναντι των προηγούμενων αναλογικών, αποτελεί το γεγονός ότι επιτρέπουν την άμεση διακίνηση και εξέταση της διαγνωστικής εικόνας των ασθενών από τους ιατρικούς λειτουργούς απ’ όπου κι εάν βρίσκονται.

Παράλληλα, επιτρέπουν την αρχειοθέτηση των εξετάσεων στο Σύστημα PACS [Σύστημα Απεικόνισης, Διακίνησης και Αρχειοθέτησης Εικόνων (ακτινογραφιών, μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, υπερηχογραφημάτων κλπ)], το οποίο ανέπτυξε το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του ΟΚΥπΥ.

Αυτό επιτρέπει στους Φυσικούς Ιατρικής τη συνεχή μελέτη και αξιολόγηση της διαγνωστικής εικόνας, αλλά και της δόσης ακτινοβολίας που δέχονται οι ασθενείς, στοχεύοντας στη βελτίωση της διαγνωστικής εικόνας με ταυτόχρονη μείωση της ακτινολογικής δόσης, πράγμα αρκετά επίμονο και δύσκολο, αλλά εφικτό.

 

Μειωμένη ακτινοβολία και ειδικά πρωτόκολλα εξέτασης
Ειναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι, παρόλο που τα νέα μηχανήματα παρέχουν μία ιατρική εικόνα υψηλής διαγνωστικής αξίας και σημασίας, εντούτοις, ο ασθενής λαμβάνει κατά 30-50% μειωμένη δόση ακτινοβολίας σε σχέση με προηγούμενη τεχνολογία.

Επίσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή και ορθότερη αξιοποίησή τους, οι λειτουργοί του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής σε συνεργασία με τους Τεχνολόγους - Ακτινολόγους, δημιούργησαν διαφορετικά πρωτόκολλα εξέτασης ανάλογα όχι μόνο με τις κλινικές ανάγκες, αλλά και ανάλογα με το σωματότυπο και την ηλικία του εξεταζόμενου. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν ειδικά πρωτόκολλα εξέτασης στο σύστημα που παραδόθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ακτινολογική δόση με την οποία εξετάζονται νεογνά και μικρά παιδιά.

Κατά την παρουσίαση του νέου εξοπλισμού, στο πλαίσιο Διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του ΟΚΥπΥ, Δρ Πρόδρομος Καπλάνης, αφού ανέλυσε τις δυνατότητες του νέου εξοπλισμού τόνισε ότι «παρόλο που τα ψηφιακά ακτινογραφικά συστήματα αποτελούν ένα ακόμη χρήσιμο και σπουδαίο εργαλείο, για την άμεση διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών, η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται μόνο όταν είναι αναγκαία η ακτινογράφηση και μόνον όταν δεν είναι πρακτικό και ασφαλισμένο να μεταφερθεί ο ασθενής στο Ακτινολογικό Τμήμα».

Με συνεχή επένδυση σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και έρευνα, ο ΟΚΥπΥ αναβαθμίζεται συνεχώς με στόχο να βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με επίκεντρο πάντα τον ασθενή.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett