Απομυθοποίηση του νέου μοντέλου θεματοφυλακής

Η ψηφιοποίηση στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η ταχεία ανάπτυξη των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως και η εξέλιξη των ρυθμιστικών πλαισίων οδήγησαν όλους τους θεματοφύλακες να επανεξετάσουν τα λειτουργικά τους μοντέλα προσαρμόζοντας τα στις τάσεις και στις αναδυόμενες ανάγκες των διαχειριστών κεφαλαίων. Αυτό ανέφερε ο Κωσταντίνος Ξανθής, Head Wealth Management Operations της Eurobank Κύπρου ο οποίος συντόνισε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του 7ου International Funds Summit.

O κ. Ξάνθης υπογράμμισε πως το συμβατικό μοντέλο θεματοφυλακής αμφισβητείται και τα νέα μοντέλα έχουν ήδη αρχίσει να αναδύονται. Τόνισε πως οι υπηρεσίες θεματοφυλακής αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο του οικοσυστήματος επενδυτικών ταμείων, καθώς διευκολύνει όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Πρόσθεσε πως η ψηφιοποίηση και η μεταμόρφωση που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί και νέες ανάγκες από πλευράς εποπτείας ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις για καινοτομία και ευελιξία από πλευράς θεματοφυλακής. Από την πλευρά τους οι πελάτες ασκού πιέσεις ζητώντας πρόσβαση στα νέα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία, υπογραμμίζοντας οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται βασίζονται στην πρόσβαση στην τεχνολογία και τα δεδομένα.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αναστασίου, Διευθύνων Σύμβουλος & Επικεφαλής ΔΟΕΕ της Alter Domus Management Company αναφέρθηκε στην εμφάνιση του επαγγελματικού αποθετηρίου για μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, προβαίνοντας σε μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο προέκυψε η ανάγκη ενός επαγγελματικού αποθετηρίου για μη-χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τον τρόπο αντιμετώπισής τους στο πλαίσιο των ΟΕΕ.

Ο κ. Αναστασίου επισήμανε πως όλα τα AIFs χρειάζονται υπηρεσίες θεματοφυλακής, με την τοποθεσία του θεματοφύλακα να είναι στη χώρα εγγραφής του επενδυτικού ταμείου.  Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη για επαγγελματίες που θα πρέπει να διαχειριστούν περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται καθαρά με χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ο Atul Badkar, Head of US & UK, International Institutional Client Group, Edelweiss Asset Services στην Ινδία μίλησε για την πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά της Ινδίας, υπογραμμίζοντας πως στην Ινδία υπάρχουν περισσότερες από δέκα χιλιάδες ξένοι επενδυτές χαρτοφυλακίου οι οποί κατέχουν σημαντικό μέρος των μετοχών της Ινδίας. Μεταξύ των ξένων επενδυτών συγκαταλέγονται τα μεγάλα κρατικά ταμεία και οικογενειακά γραφεία που αναπτύσσουν διαφορετικά είδη στρατηγικής.

Ο Avinash Kansal, Head-Capital Markets & Custody, ICICI Bank Limited στην Ινδία υπογράμμισε πως η ψηφιοποίηση αποτελεί τη νέα νόρμα και η μόνη οδός προς τα εμπρός, με τους θεματοφύλακες να καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Δειτε Επισης

TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;
Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες