Επανασχεδιασμός της σύνταξης στη βάση της νέας κανονικότητας

Προβληματισμός επικρατεί ανά το παγκόσμιο για την βιωσιμότητα και επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων που υιοθετούνται, καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία των εργαζομένων τόσο για το ύψος των συνταξιοδοτικών τους εσόδων, όσο και για την εξασφάλιση ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση.

Οι προκλήσεις ολοένα και μεγαλώνουν δεδομένου της γήρανσης του πληθυσμού, την υπογεννητικότητα, την αύξηση του αριθμού ηλικιωμένων που εξαρτώνται από τον ενεργό πληθυσμό, την ανοδική πορεία της ανεργίας και την μείωση των εισφορών στα κρατικά ταμεία.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσιο και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα αρκετά περιορισμένος. Δηλαδή, για την μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων το μοναδικό αποκούμπι κατά τη συνταξιοδότηση αποτελεί η σύνταξη από το κράτος. Η σύνταξη αυτή θα είναι αρκετή από μόνη της για τη διατήρηση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου; Ή μήπως ο πολίτης για να ζει αξιοπρεπώς θα πρέπει να στραφεί και σε ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδοτικής ασφάλισης;

Χαμηλή επάρκεια

Ο δείκτης επάρκειας ορίζεται ως το ποσοστό αναπλήρωσης των εισοδημάτων μετά την αφυπηρέτηση σε σχέση με τα εισοδήματα πριν την αφυπηρέτηση. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, ο μέσος όρος αναπλήρωσης για το 2010 ανερχόταν στο 45% ενώ μέχρι το 2060 αναμένεται να κυμανθεί στο 53%.

Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών

Τα Ταμεία Προνοίας και τα Ταμεία Συντάξεως αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπου εργοδότες και εργοδοτούμενοι καταβάλλουν εισφορές με βάση το καταστατικό του ταμείου που εγκρίθηκε από τις Αρχές. Τα περισσότερα ταμεία προνοούν την εφάπαξ πληρωμή (κυρίως για φορολογικούς σκοπούς) του ποσού που αναλογεί στο μέλος είτε κατά την αφυπηρέτησή του ή τον τερματισμό της συγκεκριμένης εργοδότησης.

Το 12ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στις 4 Νοεμβρίου 2021, θα αγγίξει και εμβαθύνει, τόσο στο Κυπριακό Σύστημα Συνταξιοδότησης όσο και στα διεθνή Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την τοπική αγορά και από το εξωτερικό, θα εμβαθύνουν, προβαίνοντας σε ενδελεχή ενδοσκόπηση και ανάλυση του τοπίου και των δεδομένων που ισχύουν επί του τόσο νευραλγικού για το συνολικό οικονομικό γίγνεσθαι αυτού ζητήματος, που ακούει στο όνομα συνταξιοδοτικό.

Συγκεκριμένα ενώπιον του Φόρουμ θα τεθούν μεταξύ άλλων:

- Οι νέες απαιτήσεις διακυβέρνησης και διαφάνεια τελών. Οι βασικές απαιτήσεις συμμόρφωσης του νέου νόμου 10(I) του 2020 και τι πρέπει να γνωρίζουν τα ταμεία για τις διαθέσιμες επιλογές σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή τους για συμμόρφωση.

- Οι νέοι κανονισμοί μεταφοράς Ταμείου Προνοίας. Η τελευταία νομοθεσία του Φεβρουαρίου 2020 και η μεταγενέστερη νομοθεσία του 2021 αυξάνει τις αρμοδιότητες των διοικητικών επιτροπών των ταμείων προνοίας, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία/υποχρεώσεις σε ταμεία προνοίας Πολλαπλών εργοδοτών ή Ασφαλιστικές Εταιρείες Κλάσης 7.

- Ιρλανδία: Τάσεις ενοποίησης και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Σύντομη επισκόπηση του τοπίου των συντάξεων στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από την παροχή καθορισμένων παροχών στην παροχή καθορισμένων εισφορών.

- Κλιματική καταστροφή και συνεργασία. Πώς οι επενδυτές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα και να ποσοτικοποιήσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και να εξετάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που ευθυγραμμίζονται με την επίλυση αυτού του συστημικού ζητήματος.

- Παρουσίαση Έρευνας 2021 για την Οικονομική Ευεξία και Χρηματοοικονομική Παιδεία στην Κύπρο. Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα αποτελέσματα της έρευνας (Financial Literacy/Investment & Pensions knowledge).

- Η συγχώνευση Ταμείων αποτελεί την λύση για Καλύτερα Αποτελέσματα για τα Μέλη; Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου θα εκφραστούν οι απόψεις των Διαχειριστικών Επιτροπών για την ενοποίηση και ποια η εμπειρία εκείνων που έχουν ήδη μετακινηθεί σε πολύ-επιχειρησιακά Ταμεία Προνοίας.

 

Το Συνέδριο απευθύνεται προς: Διαχειριστικές επιτροπές ταμείων προνοίας και συντάξεων, διευθυντικό προσωπικό, σύμβουλους ταμείων, διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζικούς οργανισμούς, λογιστές, δικηγόρους, νομικούς σύμβουλους, αναλογιστές, εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές, αρμόδιες κρατικές αρχές, γενικούς και οικονομικούς διευθυντές, στελέχη τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ

Ισχύει δωρεάν συμμετοχή για μέχρι τρία (3) μέλη Διαχειριστικής Επιτροπής Ταμείων Προνοίας / Συντάξεων. Για να δηλώσετε συμμετοχή, κάντε κλικ εδώ.

 

Οργανωτές: Aon και IMH

Χορηγοί: Eurobank Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας:  περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business, πόρταλ REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλ.: 22505555 | Φαξ: 22679820 |

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»