N. Passariello: Modus operandi και Pandora Papers

Η Πανδώρα, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν η πρώτη κοινή θνητή γυναίκα που έπλασε ο θεός Ήφαιστος. Μέσω αυτής, οι θεοί έσπειραν τη δυστυχία στη γη. Παρά τις οδηγίες να μην ανοίξει ένα κουτί, υπέκυψε στα κατώτερα ένστικτα της και σήκωσε το καπάκι του. Εξαιτίας της επιπολαιότητάς της, δηλαδή, απελευθέρωσε μύρια κακά που ταλανίζουν μέχρι και σήμερα την ανθρωπότητα: την ασθένεια, την απόγνωση, την κακία, τα γηρατειά, το θάνατος, το μίσος και φυσικά την πλεονεξία… Το νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο που «έσκασε» προ μερικών ημερών, φέρει το όνομα Pandora Papers και αποκαλύπτει αυτό ακριβώς: την πλεονεξία σε όλο της το μεγαλείο.

Στα θετικά του νέου σκανδάλου o Nicola Passariello, Financial Crime Compliance Practice Lead for Southern Europe, Bureau van Dijk- - A Moody’s Analytics Company στην Ιταλία, συγκαταλέγει το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση της διαφάνειας στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο αριθμός των μυστικών δικαιοδοσιών μειώνεται λόγω της πίεσης του ICIJ, διεθνών οργανισμών όπως η FATF και οι κυβερνήσεις, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Μιλώντας στο 7ο International Compliance Forum o κ. Passariello επισήμανε πως οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένοι για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών κινδύνων που σχετίζονται με την κατάχρηση των off shore οντοτήτων. Υπογράμμισε πως τα Pandora Papers απέδειξαν για ακόμα μια φορά πως το modus operandi των ατόμων ή οργανισμών που επιχειρήσουν να εξαπατήσουν τις αρχές για φορολογικούς σκοπούς ή για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραμένει το ίδιο. Χρησιμοποιούν shell companies για να μεταφέρουν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους.

Υπογράμμισε πως το προσωπικό των επιχειρήσεων θα πρέπει να εκπαιδευτεί για να υιοθετηθεί ένα μοντέλο Hybrid threat finance (HTF): η χρήση αναλύσεων δικτύου και μηχανικής μάθησης για την αποκάλυψη τυπολογιών υψηλού κινδύνου μέσω σχέσεων μεταξύ ατόμων και εταιρειών που μπορούν να απεικονιστούν χρησιμοποιώντας γραφήματα είναι μια ισχυρή τεχνική για την ανίχνευση κρυφών κινδύνων.

Δειτε Επισης

Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα