Σκανδάλης: Συμμόρφωση ως καταλύτης επανεκκίνησης της Οικονομίας σε σωστές βάσεις

Η πανδημία αποτέλεσε την ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να εστιάσουν στον καταρτισμό μακροπρόθεσμης στρατηγικής Συμμόρφωσης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, επισήμανε ο διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου και πρόεδρος του Cyprus Integrity Forum. Μιλώντας ενώπιον του 7ου International Compliance Forum, o Μάριος Σκανδάλης υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τρόπο αποκατάστασης ενός πιο ισχυρού και πιο ανθεκτικού τρόπου λειτουργίας, τονίζοντας πως η πανδημία μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να επανεξετάσουμε, να εστιάσουμε και να επανεκκινήσουμε την παγκόσμια οικονομία, με τον σωστό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε, θα πρέπει να προταχθούν προς τα ενδιαφερόμενα μέρη τα πλεονεκτήματα ενός ισχυρού προγράμματος συμμόρφωσης το οποίο ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ανταπόκριση της εταιρείας έναντι των όποιων κινδύνων. Ένα ισχυρό πρόγραμμα συμμόρφωσης μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά που έχουν οι υπόλοιπες λειτουργίες της εταιρείας, για να καταστήσουν αυτές τις επιχειρήσεις πιο ανθεκτικές και πιο αξιόπιστες.

Ο Μάριος Σκανδάλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου, χαρακτηρίζοντας το ως επαναστατική δράση και επένδυση στη συμμόρφωση, όπου η λειτουργία συμμόρφωσης της Τράπεζας σχεδίασε μια στρατηγική για την υποστήριξη των συναντήσεων με τους πελάτες εξ αποστάσεως, επενδύοντας χρόνο, χρήμα και κατέβαλε αρκετή προσπάθεια στην εισαγωγή ψηφιακού πελάτη onboarding για πρώτη φορά στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου. Συγκεκριμένα, οι νέοι υποψήφιοι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου μπορούν να επιβιβαστούν από οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, χωρίς να χρειάζεται να είναι παρόντες ή να υποβάλλουν έντυπη, πιστοποιημένη ή αποσπασμένη τεκμηρίωση. Μια επαναστατική ανακάλυψη η οποία ήταν το αποτέλεσμα μιας σε βάθος εκ νέου εστίασης βάσει των νέων προκλήσεων που η αγορά κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Αναφερόμενος στα επιχειρήματα που θα πρέπει να γίνουν γιατί μια επιχείρηση να επενδύσει σε ένα ισχυρό πρόγραμμα συμμόρφωσης ο κ. Σκανδάλης στάθηκε σε πέντε παραδείγματα:

1. Ρυθμιστική ανάγκη. Μια επιχείρηση δεν μπορεί να αγνοήσει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και απαιτεί ασφάλεια πληροφορικής μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα. Οι έλεγχοι, οι ρυθμιστικές καταθέσεις και η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα να γίνονται. Μια εταιρεία που επιτρέπει την ατροφία της λειτουργίας συμμόρφωσης είναι λιγότερο αποτελεσματική με μεγαλύτερο κίνδυνο σφάλματος και επιβολής ρυθμιστικών κυρώσεων.

2. Οικονομική σύνεση. Ένας υπεύθυνος συμμόρφωσης μπορεί να ποσοτικοποιήσει την πρακτική απόδοση επένδυσης (ROI) μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών συμμόρφωσης και την χρήση καλύτερης τεχνολογίας. Η ανάπτυξη τεχνολογίας AI επαναλαμβάνει τις βασικές διαδικασίες ελέγχου και προβαίνει σε απλές ειδοποιήσεις χωρίς υψηλό κίνδυνο λάθους. Μπορεί να αυξάνεται το "κόστος συμμόρφωσης" αλλά απελευθερώνει ανθρώπινο δυναμικό ξοδεύοντας το χρόνο τους σε άλλες παραγωγικές εργασίες.

3. Στρατηγικό πλεονέκτημα. Τα ισχυρά προγράμματα συμμόρφωσης βοηθούν την επιχείρηση να εντοπίσει και να παρεμποδίσει τους αναδυόμενους κινδύνους προτού οι κίνδυνοι αυτοί μετεξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα, ένα ισχυρό πρόγραμμα συμμόρφωσης μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να παρακολουθούν τον διαχωρισμό των καθηκόντων για τον εντοπισμό απάτης τιμολογίων ή να δυσκολέψει τις διαδικασίες έγκρισης για τραπεζικές μεταφορές από το σπίτι.

4. Η πραγματικότητα δαγκώνει. Η αυξανόμενη χρήση λογισμικών (SaaS) μπορεί να διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία αλλά από την άλλη χρειάζεται προσοχή στην χρήση ευαίσθητων και εμπιστευτικών δεδομένων. Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι η τεχνολογία συμμόρφωσης θα πρέπει να συμβαδίζει με όλες τις άλλες τεχνολογίες που υιοθετεί ο οργανισμός. Διαφορετικά, η εταιρεία προσκαλεί περισσότερους κινδύνους — συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων συμμόρφωσης και ασφάλειας που κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν.

5. Η Μακροπρόθεσμη Εστίαση. Για να γίνει λιγότερο σημαντική η συμμόρφωση, ο κόσμος θα πρέπει να γίνει λιγότερο επικίνδυνος και λιγότερο αλληλεξαρτώμενος. Δυστυχώς, ο κόσμος σήμερα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και ακόμη πιο αλληλεξαρτώμενος, πράγμα που θα σημαίνει πιο πολύπλοκες απαιτήσεις συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων. Η οικοδόμηση ενός ισχυρού προγράμματος συμμόρφωσης είναι πραγματικά για την οικοδόμηση μιας ικανότητας να ανταποκρίνεται στους κινδύνους με ευκινησία, ακρίβεια και proactiveness.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που απαιτούν ισχυρή συμμόρφωση, ο Μάριος Σκανδάλης σημείωσε πως οι λειτουργοί συμμόρφωσης θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη δέσμευση των μετόχων, κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος, βιωσιμότητας και διακυβέρνησης (ESG), ενώ ψηλά στην ατζέντα θα πρέπει να βρίσκονται και θέματα διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου. Παράλληλα, θα πρέπει τυγχάνουν χειρισμού οι απειλές στον κυβερνοχώρο ιδιαίτερα σε έναν απομακρυσμένο κόσμο εργασίας.

Τέλος, ο κ. Σκανδάλης επισήμανε πως «είτε σε περιόδους κανονικότητας, είτε σε τεράστια πρόκληση όπως το πώς το έτος 2020 ήταν για την ανθρωπότητα, το μόνο στατικό πράγμα για το επάγγελμα συμμόρφωσης, είναι η αλλαγή! Και η αλλαγή που καλούμαστε να ξεκινήσουμε τώρα έχει εντελώς διαφορετική φύση, εστίαση και στόχο. Δεν στοχεύει στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, ή ενισχυμένους ελέγχους, ή ισχυρά πλαίσια διακυβέρνησης, αλλά αντίθετα, η λειτουργία συμμόρφωσης καλείται επειγόντως να λειτουργήσει τώρα ως ο βασικός καταλύτης για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας..... με τον σωστό τρόπο!»

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»