Επένδυση η κανονιστική συμμόρφωση και όχι υποχρέωση

Ψηλά στην ατζέντα θα πρέπει να βρίσκεται η κανονιστική συμμόρφωση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της μοναδικής ευκαιρίας που προσφέρει η πανδημία για επανεκκίνηση της οικονομίας κατά σωστό, ανθεκτικό και βιώσιμο τρόπο.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του 7ου International Compliance Forum ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε τη σημασία της κανονιστικής συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην προσπάθειά τους για επανεκκίνηση της Οικονομίας. Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση του 2013 επισημαίνοντας πως η κυπριακή Οικονομία έπρεπε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει οικονομική πολιτική, να αυξήσει την εποπτεία στον τραπεζικό τομέα καθώς και τις όλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που επέβαλε το μνημόνιο οικονομικής συναντίληψης. Με την στήριξη της κοινωνίας, είπε, η Κύπρος κατάφερε να καταγράψει αξιοσημείωτη ανάκαμψη, ενώ έδωσε στην οικονομία την αναγκαία ανθεκτικότητα για να μετριάσει τις επιπτώσεις από την πανδημία.  Άρα, τόνισε, η προσήλωση στο να κάνουμε τα πράγματα κατά τον ορθό τρόπο, επέφερε αποτελέσματα.

Σήμερα, πρόσθεσε, στην Κύπρο υπάρχουν 4 international banks οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες σε αμερικανικό δολάριο. Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως η κανονιστική συμμόρφωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως υποχρέωση, αλλά ως επένδυση. Το Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, γίνεται προβολή των βημάτων που έχει κάνει η Κύπρος ως προς τον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά της η Πρέσβης των ΗΠΑ Judith G. Garber ανέφερε πως πριν από δύο χρόνια από το βήμα του ίδιου συνεδρίου τόνισε την ανάγκη για την καλλιέργεια κουλτούρας συμμόρφωσης. Κανείς, είπε, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έφερνε η πανδημία, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας και την παγκόσμια Οικονομία. Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε είναι κατά πόσον έχουν δημιουργήσει την απαραίτητα κουλτούρα συμμόρφωσης η οποία θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της Οικονομίας in the right way. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέφερε, το 2020 έδωσε τα εύσημα στην Κύπρο για τα βήματα προόδου που έχει κάνει σε ό,τι αφορά θέματα AML, αλλά επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους από το ΚΕΠ.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε πως η πρόκληση σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε την μοναδική στιγμή επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την πανδημία κατά τον σωστό τρόπο υιοθετώντας κουλτούρα κανονιστικής συμμόρφωσης.

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα στάθηκε στις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία και ιδιαίτερα στο οικονομικό κόστος που κλήθηκαν να υποστούν οι οικονομίες της ΕΕ για αντιμετώπιση της πανδημίας.  Τόνισε πως τα κράτη μέλη αντέδρασαν άμεσα, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ παράλληλα υπήρξε άμεση κινητοποίηση και συνεργασία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Παράλληλα, ανέφερε πως η ΕΕ μετά την προηγούμενη οικονομική κρίση   είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις όποιες κρίσης, υπογραμμίζοντας πως κατά την προηγούμενη κρίση απαιτήθηκαν 8 χρόνια για να ανακάμψουν οι οικονομίες των χωρών, ενώ φέτος αναμένεται να ανακάμψουν 19 χώρες.

Η κ. Ζαμπάρτα τόνισε πως η ΕΕ θα διαθέσει €800 δις για την ανάκαμψη της οικονομίας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε πως η Κύπρος μέσα από την διαφάνεια, την ψηφιακή μεταρρύθμιση και την πράσινη ανάπτυξη θα καταφέρει να θέσει την οικονομία της σε τροχιά σταθερότητας και ανθεκτικότητας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»