Ν. Χριστοδουλίδης: Κυρίαρχο θέμα στη διπλωματία η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα κατά τις διπλωματικές επαφές ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ιδιαίτερα, όπως είπε, ενόψει και της COP26 της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Γλασκόβη με στόχο τη λήψη επαρκών μέτρων για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, η οποία προκαλεί ήδη πυρκαγιές και πλημμύρες σε όλο τον κόσμο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, όλοι βιώσαμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής το περασμένο καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ισπανία και Πορτογαλία καθώς τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, που θα πρέπει, όπως είπε, να σημάνει καμπανάκι για τις χώρες ώστε να λάβουν άμεσα δραστικές λύσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων.

Η κλιματική αλλαγή, σημείωσε, αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, για την κοινωνία, τις τοπικές οικονομίες και για τον πλανήτη ολόκληρο, άρα το εν λόγω θέμα απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη διεθνή διπλωματία η οποία εντατικοποιεί τις προσπάθειες για συνεργασία και λήψη κοινών δράσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής EUMED9 για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο, με τους ηγέτες να αναγνωρίζουν την ανάγκη για αποφασιστικές πολιτικές προσαρμογής και ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και για μέτρα πρόληψης σε όλους τους τομείς που αναμένεται να επηρεασθούν σημαντικά από στην περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος για το κλίμα και ο χαρακτηρισμός της ως climate hotspot, λόγω της εγγύτητας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε πως η Κύπρος αναλαμβάνει δράσεις και πολιτικές μας προς αυτή την κατεύθυνση, με διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής και αναπτύσσοντας μηχανισμούς για συνεργασίες και κοινές δράσεις για αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών. «Οι απαντήσεις μας σε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να είναι κοινές, εάν θέλουμε να είναι αποτελεσματικές».

Η πρωτοβουλία της Κύπρου περιλαμβάνει επίσης συντονισμένες προσπάθειες με τις χώρες της περιοχής για επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, τον καταρτισμό περιφερειακού πλάνου δράσης. Μέσω του Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή ολοκληρώνεται, είπε, η πρώτη φάση της πρωτοβουλίας που αφορά το επιστημονικό κομμάτι και θα οδηγήσει στη δεύτερη φάση τον επόμενο χρόνο και αφορά την λήψη δράσεων σε διακυβερνητικό και πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η ενεργειακή συνεργασία αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα για τη σύσταση των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας που η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με χώρες της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύσταση του Ενεργειακού Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), το οποίο αποτελεί την επιτομή της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη με πολλαπλές προεκτάσεις στην περιοχή.

Τα σταθερά βήματα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα στην Αν. Μεσόγειο αποσκοπούν στο να καταστήσουν σταδιακά την περιοχή έναν σημαντικό εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την ΕΕ με στόχο την μείωση της εξάρτησης της από τις παραδοσιακές και ιδιαίτερα ρυπογόνες πηγές τροφοδοσίας της. Η Κύπρος, με την περιφερειακή της δράση στον τομέα της ενέργειας, προβάλλει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και πρότυπα, στις σχέσεις της με τις τρίτες χώρες της περιοχής,  συμπεριλαμβανομένου του στόχου της ενεργειακής μετάβασης.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας