Μονόδρομος η συνεργασία έναντι των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής

InBusinessNews  14/10/2021 10:25
Μονόδρομος η συνεργασία έναντι των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής

Μονόδρομος η συνεργασία έναντι των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής

InBusinessNews  14/10/2021 10:25

Μόνο μέσα από κοινές δράσεις και συνεργασία μπορούν να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ απαιτείται κοινή στρατηγική για τον καταρτισμό άμεσων και μακροπρόθεσμων δράσεων για το περιβάλλον τόσο σε κρατικό όσο και διεθνές επίπεδο για μετατροπής της οικολογικής καταστροφής σε βιώσιμο οικοσύστημα για τις επόμενες γενεές.

Μαραθώνιο και σπριντ χαρακτήρισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, τον αγώνα που διεξάγεται για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή, ο δρόμος είναι μακρύς αλλά παράλληλα θα πρέπει να δράσουμε τάχιστα και άμεσα για την λήψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων. «Το Μαζί συνιστά το κλειδί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία της συλλογικής δράσης, της διεθνούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα και οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές και μεγάλες, βιώνοντας τες με τραυματικούς όρους για τον φυσικό μας πλούτο, την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, την ίδια την ανθρώπινη ζωή και ευημερία. Υπογράμμισε πως καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, εκδηλώνονται πια με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα. Τόνισε πως η Σύνοδος EUMED9 και η Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η ανάληψη δράσης μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν γίνεται από κοινού.

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad, ανέφερε πω η επιστημονική γνώση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καταρτισμό πολιτικών και στρατηγικών για καταπολέμηση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή. Σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε, η Αίγυπτος προχώρησε στον καταρτισμό Εθνικού Συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή που αποτελεί πολιτική δέσμευση σε υψηλό επίπεδο.

Παράλληλα, υπήρξε ο καταρτισμός ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, χρηματοδότησης έργων, βελτίωσης της ανθεκτικότητας για μετριασμό των επιπτώσεων. Τόνισε ότι χρειάζονται καινοτόμες τεχνολογίες από την επιστημονική κοινότητα οι οποίες θα πρέπει, όπως είπε, να τεθούν ενώπιον της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το 2022 σε κυβερνητικό επίπεδο για την μετατροπή των εισηγήσεων της επιστημονικής κοινότητας σε πολιτικές και κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής για την κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έχει γίνει αισθητή στις χώρες της περιοχής της Μέσης Ανατολής ανέφερε η Janet Rogan, COP26 Regional Ambassador, Middle East and Africa, υπογραμμίζοντας πως αρκετές χώρες της περιοχής θα καταστούν μη κατοικήσιμες μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της αύξηση της θερμοκρασίας. Τόνισε πως στην καθημερινότητά μας εκμεταλλευόμαστε τη γη, τη θάλασσα και αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια που επηρεάζει την ισορροπία του οικοσυστήματος για τις επόμενες γενεές.

Κυβερνήσεις και πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, ανέφερε προσβλέποντας στην Σύνοδο των COP26 πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού με στόχο 140 και πλέον ηγέτες θα κληθούν να καταλήξουν σε συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν την καινοτομία, τη χρηματοδότηση έργων, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και πως θα υιοθετήσουμε ανθεκτικότερα μοντέλα.

Επιβάλλεται, είπε, η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και της κοινωνίας, διότι οι λύσεις πρέπει να είναι μέσω συνεργασίας μεταξύ των χωρών για να είναι βιώσιμες.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας