Moody’s: Τα Pandora Papers «οδηγός» για due diligence

Η Πανδώρα, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν η πρώτη κοινή θνητή γυναίκα που έπλασε ο θεός Ήφαιστος. Μέσω αυτής, οι θεοί έσπειραν τη δυστυχία στη γη. Παρά τις οδηγίες να μην ανοίξει ένα κουτί, υπέκυψε στα κατώτερα ένστικτα της και σήκωσε το καπάκι του. Εξαιτίας της επιπολαιότητάς της, δηλαδή, απελευθέρωσε μύρια κακά που ταλανίζουν μέχρι και σήμερα την ανθρωπότητα: την ασθένεια, την απόγνωση, την κακία, τα γηρατειά, το θάνατος, το μίσος και φυσικά την πλεονεξία…

Το νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο που «έσκασε» προ μερικών ημερών, φέρει το όνομα Pandora Papers και αποκαλύπτει αυτό ακριβώς: την πλεονεξία σε όλο της το μεγαλείο.

Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers. Το τότε φερόμενο ως οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα είχε προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, όπως στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.

Σήμερα, οι τριγμοί αναμένονται ισχυρότεροι… Τα Panama Papers είχαν βασιστεί μονάχα σε έναν υπεράκτιο «φορολογικό παράδεισο», ενώ τα Pandora σε 14. Πρόκειται για ένα λαβύρινθο εταιρειών offshore, όπου η μία κρύβει κάποια άλλη και αυτή η άλλη, ακόμα πέντε. H νέα δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία αποτυπώνουν τον μυστικό πλούτο και τις σκοτεινές συναλλαγές των πλουσίων σε 117 χώρες.

Περισσότεροι από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες και 150 δημοσιογραφικά Μέσα συμμετείχαν σε αυτή την επίπονη διαδικασία, η οποία διήρκησε δύο ολόκληρα χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής είναι οι 6.500.000 φάκελοι των «Pandora Papers» με τις 30.000 υπεράκτιες εταιρείες χρησιμοποιούνται από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη, ώστε να αποκρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται 35 νυν και πρώην ηγέτες, περισσότεροι από 300 αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και διάφορες ακόμα «επιφανείς προσωπικότητες».

Για ακόμα μία φορά, το σκάνδαλο επιβεβαίωσε τη ρήση ότι «οι λύκοι φυλάνε τα πρόβατα». Μετά τα FinCen Files, τα Paradise Papers, τα Panama Papers και τα LuxLeaks, έρχεται αυτή η τελευταία έρευνα να αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναλάβει να πολεμήσουν το μαύρο χρήμα και τη φοροδιαφυγή, είναι οι ίδιοι που αποκρύπτουν πλούτο και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα.

 

Pandora Papers in due diligence
Για τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουμε από τα Pandora papers ως προς την ορθότερη χρήση των δεδομένων που έχουν ενώπιον τους οι compliance officers, καθώς και το πως θα πρέπει τα δεδομένα να φιλτράρονται στη διαδικασία του due dillignce αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του International Compliance Forum o Nicola Passariello, Financial Crime Compliance Practice Lead for Southern Europe for Bureau Van Dijk, των Moody’s Analytics στο Μιλάνο. Ο Nicola είναι εμπειρογνώμονας στον τομέα της πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος, και καθ’  όλη τη διεθνή του καριέρα, έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο έχοντας εργαστεί σε διάφορους παγκόσμιους παρόχους πληροφοριών και συμβούλους εταιρικής διακυβέρνησης. Ο Nicola φέρνει επίσης πολύτιμη ρυθμιστική εμπειρία έχοντας συμμετάσχει στην AMF- Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας. Ο Nicola είναι κάτοχος Executive MBA από τη γαλλική σχολή επιχειρήσεων ESCP Europe και κάτοχος Διεθνούς Διπλώματος στην πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος που απονέμεται από την ICA.

Το International Compliance Forum με τίτλο «Restarting the Global Economy… the Right Way!» θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2021. Στόχος του συνεδρίου, το οποίο έχει πλέον καταστεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια που ασχολείται με θέματα Συμμόρφωσης στην Ευρώπη, είναι να λειτουργήσει ως πλατφόρμα συζητήσεων σχετικά με τα οφέλη της διαχείρισης της συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις και το πιο σημαντικό, την απόδοση της επένδυσης της συμμόρφωσης. Το συνέδριο θα καλωσορίσει αριθμό διεθνών ομιλητών υψηλού επιπέδου που θα συζητήσουν τον μεταβαλλόμενο ρόλο της συμμόρφωσης με την πάροδο των χρόνων, καθώς και το πώς η αποτελεσματική διαχείριση της συμμόρφωσης μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο μέλλον.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική. Ολοκληρωμένη συμμετοχή αναλογεί σε 5 μονάδες Συνεχούς Επαγγελματικής Ανάπτυξης (CPD units). Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και συγκεκριμένα, σε ανώτερα στελέχη από τον ευρύτερο τομέα Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Ειδικότερα, το συνέδριο θα παρακολουθήσουν στελέχη από τραπεζικές, ασφαλιστικές, φοροτεχνικές, χρηματοπιστωτικές, καταπιστευματικές, λογιστικές, ελεγκτικές και νομικές εταιρείες, καθώς και από εμπλεκόμενους ρυθμιστικούς φορείς. Επίσης, το συνέδριο θα φιλοξενήσει εμπειρογνώμονες και σύμβουλους σε θέματα διασφάλισης ποιότητας, διαχείρισης κεφαλαίων, κτλ.

Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ. Τα μέλη των οργανισμών που στηρίζουν το συνέδριο δικαιούνται 15% έκπτωση.

Οργανωτής: IMH

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Bureau van Dijk (a Moody’s Analytics company), eBOS Technologies Ltd, ECOMMBX, Infocredit Group, iSPIRAL, MAP S.Platis Group, Prospectacy, Treppides Group of Companies

Υποστηρικτές: Association of Chartered Certified Accountants, Chartered Governance Institute UK & Ireland, International Compliance Association, International Compliance Professionals Association (ICPA), ΙΒΕ, ICAEW, International Lawyers Network, Society of Corporate Compliance and Ethics (SCCE)

Με τη Στήριξη: Association of Certified Fraud Examiners – Cyprus Chapter, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Cyprus Integrity Forum, CIFA, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, Invest Cyprus, ISACA

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας