Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Τα μεγάλα έργα που προσελκύουν επενδυτές στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Σε δύο κατηγόριες χωρίζεται η κτηματαγορά της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ακίνητα στο εσωτερικό της περιοχής που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ντόπιων αγοραστών και τα ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο που προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, καθώς και Κυπρίων από άλλες επαρχίες.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο 15ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης, ο Νικόλας Κάρουλλας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Κάρμα, υπογραμμίζοντας πως η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου καταγράφει υγιή πορεία, καθώς από το 2016 τα πωλητήρια έγγραφα κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Παράλληλα, τόνισε πως αρκετά έργα, όπως η Μαρίνα Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, καθώς και το υπό κατασκευή ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην περιοχή, προσελκύουν επενδυτές, οι οποίοι διαβλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην περιοχή, προσθέτοντας πως οι ξένοι αποτελούν το 25-30% του συνόλου των αγοραστών ακινήτων στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανακτά την παλιά της αίγλη για ακίνητα η Λευκωσία

Αυξημένο ισραηλινό ενδιαφέρον για ακίνητα της Λεμεσού

Ο επενδυτικός προορισμός για ακίνητα στην Κύπρο η Πάφος

Ο κ. Κάρουλλας χαρακτήρισε ως σταθερή αξία την εγχώρια αγορά η οποία, όπως είπε, εκτός από την αγορά εξοχικής κατοικίας βλέπει πλέον την αγορά ακινήτων στην επαρχία Αμμοχώστου και σαν επένδυση. Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζών, η σταθερότητα στις τιμές των παραθαλάσσιων ακίνητων σε συνδυασμό με την καλή απόδοση που επιφέρουν μέσω βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές.

Επίσης, ξενοδοχειακές μονάδες που υπολειτουργούσαν ή ήταν υπό την διαχείριση των τραπεζών έχουν πλέον πωληθεί και αναβαθμιστεί από Κύπριους αλλά και ξένους επενδυτές. 4-5 νέες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πάρει πολεοδομικές άδειες και πρόκειται να ανεγερθούν εντός των επόμενων χρόνων.

Μειωμένο απόθεμα ακινήτων
Με τη λήξη του προγράμματος πολιτογράφησης και την έξαρση της πανδημίας, ανέφερε ο κ. Κάρουλλας, υπήρχε συγκρατημένο ενδιαφέρον για νέες αναπτύξεις, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εξαντληθεί το διαθέσιμο απόθεμα ακινήτων που υπήρχε στην αγορά λόγω της απρόσμενης ζήτησης.

Η προσφορά ακινήτων, ειδικά κατά μήκος της ακτογραμμής είναι περιορισμένης όπως και η διαθέσιμη γη προς πώληση, οδηγώντας σε αυξητική τάση στις τιμές πώλησής τους. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε εμπορικά ακίνητα που εφάπτονται κεντρικών εμπορικών ή τουριστικών οδικών αρτηριών, κυρίως στο Παραλίμνι και την Αγία Νάπα.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα κατά 0,3% το 1ο τρίμηνο του 2021, ενώ μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις τιμές διαμερισμάτων (3%) έναντι των κατοικιών που είχαν μείωση της τάξης του 0,6%.

Ενοικιάσεις μέσω AirBnB
Ο κ. Κάρουλλας σημείωσε πως παραμένουν περιζήτητα τα ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα μέσω των πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τόσο ξένοι όσο και Κύπριοι επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για ενοικίαση παραθαλάσσιων διαμερισμάτων και επαύλεων.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ